Hürriyet yazarı İhsan Yılmaz bugünkü köşe yazısında, şarkıcı Fazıl Say’ın çağrısını duyurdu.
İşte o yazı:
Türkiye’nin genç yeteneklerine her zaman elini uzatan, onlara yol gösteren sanatçılarımızın başında gelir Fazıl Say.
ENKA Sanat’ın düzenlediği ‘Lale Tara Sanat Bursu’nun geçen hafta yapılan final jürisinden sonra sosyal medya hesaplarından duygularını paylaşarak yarışmada elenen yetenekli genç sanatçı adaylarına devletin ve özel kurumların yardımda bulunmaları çağrısında bulundu:
“Her yıl müzikte 2 üstün yetenekli gencimizin yurtdışı eğitimi için veriliyor burs. Ciddi bir kurum. Değerli bir Jüri kararı veriyor. Piyano, keman, çello, flüt ve tüm enstrümanlarda. 30 başvuru oldu. İlk eleme turundan sonra 10 kişi finale kaldı. Hem ilk elemede hem de finalde seviye çok yüksekti. Bursu alan 2 gencimize çok mutlu olduk, ama finalde kazanamayan 8 kişiye de çok üzüldüğümü belirtmeliyim. Ayrıca da ilk eleme turunda elenen 20 gencimiz çok çok az puan farklarıyla finale kalamamışlardır. Bu fevkalade yetenekli gençlerimize ailelerini de sorduk, hepsi memur öğretmen aileler, yani çocuklarını kendi imkanlarıyla yurtdışında okutma imkanları şu dönemde yok. Arda kalan 28 çok yetenekli ve değerli gencimizin de okutulması lazım, Türkiye için önemli; müzikte dünya yarışında var olmak için. Bir gelecek için. Bunun için eskiden devlet bursları vardı. Dolaysıyla öncelikle bakanlıklara elbet çağrı gerekir. Aynı zamanda elbette ki herkese çağrıdır. Bir sanatçı genci okutmak, bir umut olmak, bir insana, Türkiye’ye ve dünyaya...”
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Harika Çocuklar Yasası’nın 24 yıl sonra tekrar yürürlüğe sokulmasının gündeme geldiği şu günlerde bu çağrı ayrı bir anlam kazanıyor.
Pek çok özel kurum ve vakıf verdikleri burslarla yetenekli gençlerimize destek oluyor ama ne yazık ki yeterli değil.
Umarım Say’ın bu samimi çağrısı karşılık bulur.
SAY’DAN YILMAZ’A TEŞEKKÜR
Bu sabah çağrısının gazetelerde manşet olduğunu gören Fazıl Say, İhsan Yılmaz’a sosyal medya hesabından teşekkür etti.
Say, daha sonra yaptığı videolu açıklamasında da “Bir genç sanatçının okuması 4 yıl sürüyor yurtdışında. Neden yurtdışında okumalarını istiyoruz? Çünkü orada dünya ünlü okullarda, efsane hocalarla tecrübelerini kazanacaklar. O büyük şehirlerde yaşanan kültür hayatını takip edecekler. Onun bir parçası olacaklar. Dünya rekabetinde olacaklar. Dünyadaki yarışmalara girip belki dereceler alıp, belki birincilikler alıp kariyerlerinde sıçramalar yapacaklar. Konser hayatına bu vesileyle geçebilecekler. İşte böyle yani bu yüzden tabii ki dört yıl sürecek bir eğitimin büyük bir masrafı var. Yani bunun için kurumlar gerekiyor, devlet gerekiyor, belediyelere çok iş düşüyor diye düşünüyorum. Yani bir genç müzisyenin Avrupa'da çok olmasa da okul ücreti, yer yurt, kalacağı yer, işte yemeğini yemesi, içmesi vesaire ve Tabii ki müzikle ilgili masrafları, katılacağı yarışmaların masrafları veya workshopların masrafları gibi önünde bir ihtiyaç listesi olacak. Bu minimumdan yola çıkarsak bile aslında 4 yıla vurduğumuzda gayet büyük bir rakam" dedi.
"BURADA HOLDİNGLERİN DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR"
Konuşmasına devam eden Say, "Burada dolayısıyla devletin desteğine, belediyelerin desteğine ve holdinglerin, büyük kurumların, sanatseverlerin desteğine ihtiyaç var. Yaşatalım istiyoruz müziği. Türkiye'de, Türkiye'den çıkan gururla takip edeceğimiz müziği. Bunu şimdi yapmazsak, bu jenerasyonlara pas geçersek bu olmayacak. Bu kadar basit. Dolayısıyla şunlardan yola çıkalım. Biz bu gençlerimizi yurt dışına yollamak için Biraz daha seferber olmamız lazım. Ciddi adımlar atmamız lazım. Türkiye sanatta ne olacak? Genç sanatçılarımız nasıl yapacak? İnanın bu gençler 30'u da bizim imtihandan geçirdiğimiz ve kaybedenlere de çok üzüldüğümüz onlarda hayal kırıklığı yaşamış olabilir hak veriyorum. Aileleri memur, öğretmen… yani çocuklarını yurt dışında okutma gibi bir şansları asla yoktu. Onu biliyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin buna sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Çağrımı da o yüzden yaptım” ifadelerini kullandı.
patronlardunyasi.com