Tekstil


Türkiye'nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, geçen yıl yüzde 2.1 oranında artarak 14 milyar dolar seviyesine yaklaştı.

 İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, yüzde 30 gerileme beklenen bir dönemde sektörün ihracatını artırdığını belirterek "Sektör artık, fasoncu değil, verdiği tasarım, kalite, üretim ve lojistik desteğiyle, alıcının çözüm ortağı ve partneri oldu" dedi.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İthalatçıları Birliği (İHKİB) tarafından hazırlanan 2006 yılı Hazır Giyim Sektör Performans Raporu'nu değerlendiren Süleyman Orakçıoğlu, sektörün her türlü olumsuz koşullara rağmen toparlanma ve değişim sürecine girdiğini söyledi. En büyük sorunun aşırı değerlenen Türk Lirası ve kurlar üzerindeki reel faiz baskısı olduğunu ifade eden Orakçıoğlu, hazırgiyim ve konfeksiyon sektöründe 2006'da gerileme beklenirken ihracatın artış kaydettiğini ve 13 milyar 987 milyon dolara ulaştığını belirtti.

Türkiye'nin fiyatla rekabet eden bir ülke olmaktan çıktığını ve hızlı moda üretmede en önde gelen ülkelerden biri haline geldiğini belirten Orakçıoğlu, şunları kaydetti:

"Modayı kaliteyle birlikte en hızlı uygulayabilen ülke olduk. Satılan malı rafa en hızlı koyabilen ülke konumundayız. Bu da çok önemli bir gelişme. Sektör artık, fasoncu değil, verdiği tasarım, kalite, üretim ve lojistik desteğiyle, alıcının çözüm ortağı ve partneri oldu. Türkiye, üretimi tasarım ruhuyla besleyerek bu farklılığını ortaya koyuyor."

Orakçıoğlu, 2007'de ihracatta psikolojik sınır olan 15 milyar doları aşmayı, 2010'da ise dünyada moda olgusunu belirleyen ülkelerden biri olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Moda devlerine ihracat

Rapora göre ihracatın yüzde 76.3'ü, diğer sektörlerin girmekte zorlandığı Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Dünyanın moda devleri olan İtalya pazarında yüzde 14.5, İspanya pazarında da yüzde 35.9 oranında ihracat artışı sağlayan sektör, AB'ye yeni üye olan 10 ülkede de yüzde 42.9'luk büyük bir yükseliş yakaladı.

Bunun yanında, yeni üye olan Bulgaristan'a yüzde 148,6, Romanya'ya yönelik ihracatta ise yüzde 91,2'lik artış sağlandığı açıklandı. 2006'da en büyük sıkıntının bir önceki yıla göre yüzde 20.3 oranında gerilemenin ortaya çıktığı ABD pazarında yaşandığına işaret eden Orakçıoğlu, "Stratejik ortak diyoruz ama, ABD'nin bu olumsuz tabloyu değiştirecek hiçbir ayrıcalığı tanımadığını görüyoruz" diye konuştu. Orakçıoğlu'na göre her şey doğal akışında olursa, kurlar faiz baskısı altında olmazsa 2007 yılında 17-18 milyar dolarlık ihracat işten bile değil.