Otomobil


 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobilin üretilebilmesi için hesaplanan maliyetle ilgili, ''Firmalarımızdan bir tanesi yeni bir marka, yeni bir model ortaya koymak için yatırım yapsalar 2,5 milyar avroluk yatırım mı yapacaklar? Öyle bir yatırım yapmayacaklar. Dolayısıyla, biz aslında daha iyi bir noktadayız'' dedi. 

     Bakan Ergün SKY Türk Televizyonunda katıldığı bir programda, Türkiye'nin artık yerli otomobil markasını üretmesinin zamanının geldiğini belirterek, ülkenin bunu yapacak imkan ve kabiliyete sahip olduğunu söyledi. 

     Daha önce yerli otomobilin üretilip üretilmemesinin bir tercih meselesi olduğunu, ama hükümetin bu konudaki iradesini yerli otomobilin üretilmesinden yana koyduğunu vurgulayan Ergün, şunları kaydetti: 

     ''Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) yerli otomobilin üretilebilmesi için 2,5 milyar avroluk maliyet hesabı var. Bu hesapla güçlü bir yan sanayinin olduğu varsayılmadan, 50 yıllık birikim varsayılmadan, sıfırdan bir şeye başlanırsa nasıl olabilir görüldü. Tabii durum Türkiye'de o noktada değil, o noktanın çok önünde bir yerdeyiz. Dolayısıyla 2,5 milyar avroluk bir yatırımın, 3 milyar avroluk bir yatırımın 200 bin araçlık bir üretim için söz konusu olacağını düşünmüyoruz. Bugün otomotiv sanayinde var olan işletmelerden biri, otomobil üreten firmalarımızdan biri yeni bir marka, yeni bir model ortaya koymak için bir yatırım yapsalar 2,5 milyar avroluk yatırım mı yapacaklar? Öyle bir yatırım yapmayacaklar. Dolayısıyla, biz aslında daha iyi bir noktadayız. Biz bu raporu da dikkate alacağız. Çünkü raporda güzel şeyler var, fırsatlar, riskler, mevcut durumun analiz edilmesiyle ilgili konular da var. Bir çalışma grubu oluşturacağız. Yapılabilirliğine inandığımız için süreci devam ettireceğiz. Firmalarla tek tek görüşme süreci olacak. Bu, bir sivil toplum örgütünün, bütün firmalardan oluşan bir sivil toplum örgütünün çalışması.'' 

     OSD tarafından hazırlanan raporun fizibilite niteliğinde olmadığını, fizibiliteyle gerçek maliyetin ancak hesaplanabileceğini ifade eden Ergün, ''2,5-3 milyar avroluk yatırımın söz konusu olmayacağını düşünüyoruz. Sonuç çok daha farklı olacak. Fizibilite raporları bunu ortaya çıkaracak. Şimdi fizibilite yapmadan benim tahminimi ifade etmemin de fazla bir anlamı olmaz. Ama böyle yatırımı ölçeğine göre 200 milyon dolara da yapabilirsiniz, 1 milyar dolara da yapabilirsiniz. Hangi ölçekte kaç model için bir kurgu yaptığınıza göre değişir hadise. Yani, tek model üretmeyi düşünürsünüz başka bir maliyet, iki model üretmek isterseniz farklı üretim maliyeti çıkar. Biz fizibilite çalışmasıyla bunun 2,5 milyar avroluk bir rakam olmayacağını şimdiden görüyoruz. Net rakam fizibiliteyle çıkacak. Biz teşvik çalışmasının ve firmalarla yüz yüze görüşmeyi sürdüreceğiz ve projeyi bu şekilde devam ettireceğiz'' diye konuştu.