Erdoğan, parti içinde bir sıkıntı olmadığını da vurguladı, "Yasağım kalktıktan sonraki tabloda Abdullah Gül"ün ahlaki yaklaşım tarzını gördük" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 11 Kasım"daki AK Parti kongresi öncesindeki son medya randevusunda kritik konularda şifreli ifadelerle önemli ipuçları verdi:
Çankaya Şifresi
"İlla da ben olacağım diye iddiam yok" dedi, ama "Cumhurbaşkanı Parlamento"dan çıkacak, dışarıdan olmayacak, partimizin kurulları karar verecek" şifresiyle başka adaya şans tanımadı.
Lider Şifresi
Partisinde liderlik sorunu yaşanmadığına kanıt olarak Abdullah Gül"ün görevi bırakmasını övdü, "Abdullah Bey"in o ahlaki yaklaşım tarzını sizler de gördünüz" diyerek şifreli işaret verdi.
Türban Şifresi
Türban yasağına duyarlı çevrelere "birkaç ağacı değil ormanı düşünün" şifresiyle ülkedeki demokratik açılımları hatırlattı, anketlerde türbanın önemli sorun sayılmadığını aktardı.
Hücre Şifresi
"Kongreler hücre yenilemek içindir" şifresiyle 11 Kasım"da parti vitrininde değişiklik olacağını anlattı, Bakanlar Kurulu"nun devam edeceğini açıkladı.
45 DAKİKA HÜKÜMET İCRAATI
Erdoğan, gazete ve TV"lerin Ankara temsilcileri ile AKP binasında buluştu. Medyaya simit, poğaça, çay ikramı yapıldı; Başbakan"ın çayı, üzerinde ismi yazılı cam kupayla getirildi. Toplantı sırasında cep telefonlarına elektronik örtü uygulandı. Başbakan ilk 45 dakikada hükümet icraatını anlattı; eğitim, sağlık, adalet ve emniyet hizmetlerine değindi. Ardından 1 saat 15 dakika sorulara yanıt verdi:
Seçmenin önceliği değişti mi, neden AB"den fazla söz etmiyorsunuz?
Seçmen ilk başlarda işsizlik diyordu, yine ekonomik talepleri önde, işsizlikten söz ediyor ama terör sorunu da var. Diğer tüm sorunlar daha geride kalıyor. AB bizim için medeniyet projesidir. Önümüzdeki pazar günü İstanbul"da Zapatero ile birlikte medeniyetler buluşması düzenliyoruz.
AB ile müzakerelerde bazı fasılların askıya alınması ihtimali var mı?
İlerleme Raporu hakkındaki ön değerlendirmelerimiz tamamlanmadı. Ama askıya alma, kopma veya trenin istasyonda durması mümkün değil. Fasıllarda durağanlık olabilir, bu daha çok Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi"nin tavrına bağlıdır. O zaman da duygusallıkta karar vermeyiz, her şeyi kesip atmayız. Göçebe devlet anlayışına itibar etmeyiz, ama zaten kopma ihtimali de yok.
Kıbrıs kararı gelecek ayki AB liderler zirvesine bırakıldı deniliyor.
Finlandiya bize samimi bir görüntü veriyor. Yazılı önerileri gelmedi ama birtakım dedikodular geldi. Yazılı gelseydi, oturur, düşünür karar verirdik. Ama KKTC"ye izolasyonlar kalkmadan limanlar ve havalimanlarının açılması söz konusu olamaz. Dolayısıyla yazılı gelseydi de yanıtımız bu olurdu.
ABD"de ara seçimi Ermeni tezlerine yakın Demokratlar kazandı, ilişkileri nasıl etkiler?
Demokratlar"ın kazanması bekleniyordu ama hem katılım oranı, hem de fark beklenenden fazla oldu. Türkiye"nin muhatabı partiler değil Amerika Birleşik Devletleri"dir. Temsilciler Meclisi tarihinde ilk kez bir kadın başkan olacak, bir de Müslüman üye ilk kez seçildi.
Merkez Bankası 2007"teki iki seçimi ekonomik risk sayıyor, katılıyor musunuz?
Risk görmüyorum. 2007 bütçesini seçim var, harcamaları artıralım zihniyetiyle hazırlamadık. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olarak çok kararlı olduğumu bilmeniz lazım. Filanca ürüne şu kadar vermezsek batarız diyorlar. Partim için ülkemi feda edemem.
Ecevit"in cenazesinin AKP kongresi gününe alınmasını nasıl yorumluyorsunuz?
Biz cenazenin cumartesi yerine yarın (bugün) kaldırılmasını tercih ederdik, o zaman daha yüksek katılımda bulunabilir, görevimizi yerine getirirdik. Ama aynı gün kongremiz olduğu için mecburen görev bölümü yapacağız, ben partideki ve Meclis"teki törene katılacağım.
Cenazede provokasyon yaşanması ihtimali var mı?
Dileğimiz bir istismara vesile olmamasıdır. Cenazeye saygı, merhuma saygı çerçevesinde götürülmesinde fayda var. Aksine Sayın Ecevit yaşasaydı razı olmazdı. Ankara Emniyeti, çevre illerden destek alarak her türlü önlemi alacak.
ONDAN SONRAKİ ABDULLAH GÜL MÜ
Güler Sabancı, sizin Başbakan olarak devam etmenizi önerdi.
Saygın görüşlerdir, saygı duyduğumu daha önce de söyledim. İlla da ben olacağım iddiam yok. Kararı yetkili kurullarımız verecek. Kamuoyunun düşüncelerini alacağız. Parlamento, cumhurbaşkanını çıkartacaktır. Uzlaşma illa dışarıdan biri katılacak diye anlaşılmamalı. Parlamentoda o vasıfta çok arkadaş var.
Partinizde liderlik sorunu var mı?
Liderlik konusunda bir sıkıntımız bugüne kadar olmamıştır ve bütün arkadaşlar el birliği ile bugüne kadar geldik. İşte Abdullah Bey bildiğiniz gibi Başbakan olmuştur. Daha sonra benim siyasi yasağım kalkmıştır. Siyasi yasağım kalktıktan sonra yapılan bir seçimle parlamentoya girişimden sonra olan tabloyu tekrar Abdullah Bey ile başbakanlık noktasında ki o ahlaki yaklaşım tarzını sizler de izlediniz gördünüz. İşte bütün bunlar bir değerler bütünü ile olaylara nasıl baktığımızın açık net göstergesidir. Bunlar hiç tartışılmaz bizim aramızda.
TÜRBAN İÇİN ŞİFRELİ SÖZLER
Partinizin çizgisi nedir?
Biz muhafazakár demokratız, dediğimizde literatüre girdi. Müslüman demokratız demiyoruz; çünkü öyle demek siyasi istismardır, din üzerinden siyasettir. Bu ülkenin yüzde 99"u Müslüman"dır diyoruz. Eğer biz kendimize Müslüman demokrat dersek, bizden olmayanlar ne diyecek?
Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele için geldiniz ama bazı yasaklar (türban) kaldı?
Yani burada bizim bireysel özgürlük anlayışlarımız eğer genel özgürlük anlayışının önüne çıkarsa herhalde yanlış yaparız diye düşünüyorum. Geneli kucaklamak durumundayız. Ormanı düşünelim oradaki birkaç ağacı değil. Birkaç ağaç üzerinden hareket edersek yanlış yaparız. Nitekim Türkiye"de yapılan kamuoyu araştırmalarının bu konudaki neticeleri çok açık net ortadadır. Yani bunlara bakarak değerlendirmeleri yaparsak Türkiye kazanır,kaybetmez diye düşünüyorum.
Parti yönetiminde ve Bakanlar Kurulu"nda değişiklik yapacak mısınız?
Kongreler hücre yenilenmesi içindir. MKYK"da, MYK"da az veya çok bir yenilenmeye gideceğiz. Bakanlar Kurulu"nda bir değişikliği gerekli görmüyoruz.
Papa ziyareti sırasında NATO zirvesine katılmanız farklı yorumlanıyor.
Ben bu zirveye katılmak zorundayım. Papa, Sayın Cumhurbaşkanı"nın davetlisi ve muhatabı. Din adamı kimliğiyle Diyanet İşleri Başkanı ile görüşecek, İstanbul"da ayinlere katılacak.
Yimpaş konusunda bir adım atacak mısınız?
Ben Recep Tayyip Erdoğan olarak bu oluşumları savunuyor değilim. Hep karşısında olmuşumdur. Endişelerim tek tek çıkmıştır. Yargının tutuklama kararı olsa ve Emniyet kovalamasa, ben bizzat takipçisi olurum.
SPK Başkanı bazı açıklamalarda bulundu.
SPK Başkanı"nın yeni yasaya ihtiyacı yoktur. Mevcut yasayla yapabilecekleri vardır. Ayrıca görevden ayrılma tarihi yaklaşırken bu tür açıklamalarını çirkin buluyorum. Yimpaş gibi oluşumlar için bir araştırma komisyonu kurduk, arkadaşlar yeni bir rapor getirecekler, gerekirse atılacak adımlara karar veririz. Ticaret Yasası 1500 maddeden fazla, muhalefetle anlaşırsak bu dönem çıkartırız, anlaşamazsak sıkıntı olur. Ama bu konuda "yeni adım" başlığına katılmıyorum, önceki hazırlıklar kastediliyor herhalde.
Enis Berberoğlu/Hürriyet