Ekonomi


Bloomberg televizyonunda katıldığı bir programda soruları yanıtlayan Bakan Ergün, enflasyon rakamlarına ilişkin de görüşlerine dile getirdi. Mayıs ayı enflasyonundaki artışta gıda fiyatlarındaki yükselmenin etkili olduğunu belirten Ergün, ''ama olaya bir bütün içerisinde bakmakta fayda var. Yani aylık bazlı dalgalanmaların kuşkusuz tek başına bütün bir yılı ifade etmesi mümkün değil'' dedi. 

     Orta vadeli programda yüzde 5,5'lik bir enflasyon hedefi bulunduğunu anımsatan Bakan Ergün, enflasyonun belki bu hedefin biraz üzerinde olacağını ifade ederek, beklentilerin yüzde 6,9 civarında olduğuna işaret etti. Dünyada ve Türkiye'deki bazı gelişmelerin, orta vadeli plan hedefi olan yüzde 5,5'lik enflasyon hedefinde belki biraz sapmalara yol açabileceğini belirten Ergün, ancak önemli olanın, Türkiye'nin enflasyon konusunda artık önemli bir aşamayı kat etmesi olduğunu bildirdi. Türkiye'nin tek haneli enflasyon noktasına ulaştığına işaret eden Ergün, bundan sonraki süreçteki hedeflerinin ise enflasyonu küçük tek haneli rakamlarda yani yüzde 5 ve 5'in altındaki rakamlarda tutabilmek olduğunu kaydetti. Bu konudaki kararlılık ve hedeflerinin sürdüğünü belirten Ergün, ama aylık bazı gelişmeler, dünya fiyatlarında, enerji, gıda fiyatlarındaki birtakım gelişmelerin zaman zaman aylık etkiler meydana getirebileceğini söyledi. 

     Soru üzerine, vatandaşın tüketim taleplerini bugünkü iletişim ortamında ve dünya şartlarında kısmalarının arzu ettikleri hızda olmayabileceğini kaydeden Nihat Ergün, kredi mekanizmalarına biraz fren yaptırarak bunu sağlamaya çalıştıklarını, ancak bu kez de piyasanın kendisinin, kredi mekanizmalarını uzun vadeli satışlarla, vadeli satışların süresi ve miktarını değiştirerek gündeme getirdiğini anlattı. Ergün, şöyle devam etti: 

     ''Sonunda piyasada bir hareketlenme meydana geliyor. Bu, Türkiye ekonomisinin hızlı büyüme trendinin iç pazar odaklı olarak devam ettirilmesine yol açıyor. Ama kuşkusuz Türkiye aynı zamanda ihracata dayalı bir büyüme modeli de geliştiriyor. Bir taraftan da üretim artışına yol açacak gelişmeler ihracatla ilgili gelişmelere de bağlı olarak da değişiyor. Ama Türkiye ekonomisinin zaten yüzde 7 ve üzerindeki bir büyüme trendini sürekli ve istikrarlı bir şekilde yakalayabilmesi lazım ki birtakım sorunlarını daha hızlı aşabilsin. Kontrolsüz bir büyüme, hesapsız, kitapsız, altyapısı olmayan bir büyümeden bahsetmiyoruz. Yani istikameti belli olan, kontrollü, sonuçlarını hesap edebildiğimiz bir büyümeden bahsedebiliyoruz. Bu da yüzde 7'ler civarındaki bir büyümedir.'' 

     Ergün, Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki (OSB) arazilerin bedelsiz veya indirimli olarak yatırımcıya verilmesine ilişkin Resmi Gazete'de dün yayımlanan düzenlemeyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta da, düzenlemenin içeriği hakkında bilgiler verdi. 

     Söz konusu uygulamanın 2 yıl boyunca devam edeceğini belirten Ergün, iki yıl sonra durumu tekrar değerlendireceklerini söyledi. Ergün, ''İki yıl boyunca sanayicilerimiz yapacakları yatırımlarda OSB'lerin de bedelsiz veya indirimli arsa tahsisi uygulamasından yararlanabilecekler. Bu da önemli bir teşvik unsuru'' dedi. 

     Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, OSB'lerdeki bedelsiz veya indirimli arsa tahsisinin yatırımcılar tarafından talep edilmesi ve yatırımın gerçekleştirilmesi halinde 400 bin yeni istihdam imkanı yaratılacağını kaydetti.