Finans


Türkiye’de tasar­ruf sahipleri­nin en çok ter­cih ettiği yatırım araç­larından biri döviz. Geçmiş yıllarda yaşa­nan ekonomik krizler, devalüasyonlar ve yük­sek enflasyonist dö­nemler katılaşmış dö­viz talebinin en önem­li nedenleri arasında. Geçmiş tecrübeler her alanda olduğu gibi bireysel yatırımcı­lara da getiriye göre enstrüman­lar arasında hızlı geçiş kabiliye­ti kazandırdı.

Ancak döviz ya­tırımcılarının davranışlarına bakıldığında, bu geçişgenlik da­ha sınırlı. Onlar daha çok baş­ka yatırım aracına yönelmekten ziyade dövizde al-sat yaptıkları görülüyor. Hatta tecrübeli ban­kacılar, bireysel döviz yatırım­cısının önemli birer trader yete­neklerine sahip olduklarını dile getiriyor.

DÖVİZDEKİ ARTIŞ ENFLASYONUN ALTINDA

Ekonomi politikalarında­ki son yıllarda yaşanan makas değişiklikleri, yatırım araçla­rı arasında da ilginin birinden diğerine kaymasına neden olu­yor. Örneğin yüksek enflasyo­nist ortamda uygulanan düşük faiz politikası, hisse senetleri­ne ve dövize ilgiyi artırmıştı. Ye­ni ekonomi yönetimiyle bu uy­gulamanın sona erdirilip ‘ras­yonel’ politikalarla faiz artışına gidilmesi, Türk Lirası mevdua­tı yeniden oyuna sokmuş ve bu ürüne talep yükselmişti.

Fünya'dan Ufuk Korcan2ın haberine göre, geçen yılın en gözde yatırım araçların­dan biri de para piyasası fonları oldu ve önemli bir tasarruf tu­tarı bu alana yöneldi. Sabit ge­tirili enstrümanların cazibesi­nin artmasıyla hisse senetle­ri iki sene üst üstü enflasyona mağlup oldu. Yıllık enflasyonun yüzde 44.38 olduğu 2024 yı­lında, BIST 100 Endeksi yüzde 31.60 artarken dolar kuru yüzde 19.88, euro kuru ise yüzde 12.45 yükseldi. Gram altın, mevduat ve bunları portföylerinde bu­lunduran yatırım fonları yatı­rımcısının yüzünü güldürdü.

KUR ARTMADI AMA DTH HACMİ ARTTI

Kurlarda geçen yıl yaşanan ve bu yıl da devam eden ‘sınır­lı’ artış, döviz yatırımcısını küs­türmediği anlaşılıyor. Merkez Bankası verilerine göre, banka­lardaki döviz hesaplarının bü­yüklüğü 203.6 milyar dolar se­viyesinde. Bu rakamın 168.7 milyar dolarlık kısmı yurtiçi yerleşiklerin sahip olduğu dö­vizlerden oluşuyor. Kurlardaki yatay seyre rağmen yurtiçi yer­leşik yatırımcılar, faiz indirim­lerinin başladığı tarihten bu yana 5 milyar doların üzerinde döviz alımı gerçekleştirdi.

Yu­karıda da bahsettiğim gibi, dö­viz yatırımcısı diğer yatırım araçlarına geçmek yerine genel­de dövizde al-satı tercih ediyor. Öyle ki 2023 yılı sonunda yur­tiçi yerleşiklerin bankalardaki döviz hesaplarının büyüklüğü 158.2 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu. Kurlarda enflas­yonun çok altında bir artışa rağ­men döviz hesaplarına 10.2 mil­yar dolarlık döviz daha eklendi.

KKM’NİN KALKMASI ENDİŞE YARATMIYOR

Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) sonlandırılmasına yöne­lik atılan adımlar sonrasında, bu hesaplardan çıkan paranın tekrar dövize yönelik yönelmeyeceği me­rak ediliyor. Ancak Merkez Banka­sı’nın 173 milyar dolar ile tarihi zir­vesine çıkan brüt döviz rezervleri, olası bir döviz talebini rahatlıkla karşılayabilecek olması şu aşama­da endişe yaratmıyor.

ABD’li ya­tırım bankası Morgan Stanley’in yılsonuna ilişkin dolar/TL parite­si tahmini bu konuda herhangi bir endişenin olmadığını gösteriyor. Morgan Stanley’e göre Türk Lirası, Orta Doğu Avrupa Orta Doğu ve Af­rika (CEEMEA) bölgesinde en iyi performans gösteren para birim­lerinden biri olmaya devam ede­cek ve yılı 41 TL seviyelerinden ta­mamlayacak. Yani geriye kalan 10 ayda dolar kuru Morgan Stanley’in tahminine göre sadece yüzde 13 ar­tacak. Bakalım yıl sonunda kurlar Morgan Stanley’in tahmini gibi olursa, döviz yatırımcısı farklı bir stratejiye geçecek mi…

patronlardunyasi.com