Enerjİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın başı, açılan tahkim davalarıyla dertte. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aleyhine 9 adet tahkim davası açıldı. Yaklaşık 1.8 milyar doları bulan toplam tazminat talebine karşılık 149 milyon dolarlık tazminat kesinleşti. Reddedilen tazminat taleplerinin toplamı 785 milyon doları bulurken, 903 milyon dolarlık tazminat talebi içeren davalar ise devam ediyor. Tahkime gidebilecek projeler ise Kocaeli-Gebze dağıtım İşletme Hakkı Devri, Kırşehir-Nevşehir-Aksaray Dağıtım İşletme Hakkı Devri, Yozgat-Sivas-Tokat İşletme Hakkı Devri, Eskişehir Doğalgaz Yap-İşlet-Devret Santralı, Karadeniz Ereğlisi Doğalgaz Yap-İşlet-Devret Santralı olarak sıralanıyor.
Suç duyurusu
Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı (KİGEM), ENKA-Intergen konsorsiyumuyla yap-işlet modeli çerçevesinde İzmir bölgesinde doğalgaz çevrim -santralı kurulmasına yönelik sözleşmeye ilişkin Danıştay 13. Dairesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının uygulanmaması nedeniyle Enerji Bakanlığı yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu. KİGEM, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda, ENKA Intergen Konsorsiyumu’na İzmir Bölgesi’nde doğalgaza dayalı termik santral kurma ve işletme izin verilmesine ilişkin 29 Ağustos 1996 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ilanının ardından 8 Ekim 1998 tarihinde TEAŞ ile konsorsiyum arasında “yap-işlet” sözleşmesi imzalandığı hatırlatıldı.
İmtiyaz sözleşmesi
KİGEM’in 4283 sayılı yap-işlet modeline ilişkin Elektrik Üretim Tesislerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışının Düzenlenmesi Hakkında Yasa’ya dayanılarak yapılan bu sözleşmenin bir “imtiyaz sözleşmesi” olması gerektiğini savunduğu kaydedildi. Ankara İdare Mahkemesi’nde açılan davanın itiraz aşamasında Danıştay 13. Dairesi’nin oy çokluğuyla, yapılan sözleşmenin imtiyaz sözleşmesi niteliğinde olduğunu belirterek, “yürütmenin durdurulması”na karar verdiği kaydedildi. Danıştay kararının 10 Haziran 2005 tarihli olduğu belirtile-rek, 30 günlük süre içinde bu karara Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın uymaması nedeniyle yapılan suç duyurusu Türk Ceza Yasası’nın görevi kötüye kullanma maddesiyle ilişkilendirildi.
Suç duyurusunda, “sorumlular hakkında gerekli takibatın yapılması suretiyle cezalandırılabilir bir fiilin söz konusu olup olmadığının belirlenmesi” istendi.