Patronlar


Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndaki bazı yolsuzluklarla ilgili olarak sanık İbrahim Selçuk'un kamu ihalelerine fesat karıştırmak ve ihaleleri kendi şirketleri tarafından alınması amacıyla suç örgütü oluşturmakla cezalandırılmasını talep etti.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilen duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Demirci, sanık İbrahim Selçuk'un Enerji Bakanlığı'nda edindiği siyasi güç ve çevrenin etkisiyle söz konusu bakanlığı açtığı ihalelere fesat karıştırmak süretiyle kendi şirketleri tarafından alınması amacıyla suç örgütü oluşturmaktan cezalandırılmasını talep etti. Demirci, Önder Piyade, Servet Üst, Fuat Kutsal, Mesut Dal, Cemal Kaya, Muzaffer Nasıroğlu, Yaşar Gireğiz, Erhan Peker, Cengiz Hasmer, Şaban Cemil Kazancı, Necati Altın ve Niyazi Erten'in ise örgütün üyesi oldukları iddia edildi.

İbrahim Selçuk'un ihalelerin ertelenmesini, şartnamelerinin değiştirilmesi, ilan sürelerinin uzatılmasını, örgüt üyesi şirket sahibi veya yöneticisi sanıkların nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda yönlendirdiğini ifade eden Demirci, Selçuk'un ihalelelere verilen tekliflere yönelik kırımların konusunda pazarlık yaptığı ve şirketlerin birbirleri arasında anlaşmalarını sağladığını, bürokratları da ihalelerden elenmesi istenen firmalar konusunda yönlendirdiğini iddia etti.

Selçuk'un örgüt üyesi sanıklarla birlikte aldıkları veya katıldıkları ihalelerden elde ettikleri parayı "çıkma adı" altında aralarında paylaştıklarını öne süren Demirci, Kazancı, Nasıroğlu ve Altın'ın, Piyade ve Üst'e, kendilerine çıkar sağlamak amacıyla çeşitli hediyeler verdiklerini, ağırladıklarını ve kadın temin ettiklerini öne sürdü. Sanıkların örgütsel faaliyetleri sırasında baskı korkutma yıldırma yöntemlerine başvurmadıklarını gibi cebir, şiddet uygulamadıklarına işaret eden Demirci, davanın 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu kapsamında açılmasına karşın sanıkların eylemlerini, 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 313. maddesinde tanımlanan 'Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' kapsamında değerlendirilmesini istedi.

Demirci, eski TCK'daki düzenlemelerin İbrahim Selçuk'un lehine olduğuna işaret ederek, 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturma ve yönetme' suçunu düzenleyen 313. maddenin 1 ve 4. fıkraları ile 'ihaleye fesat karıştırma' suçunu düzenleyen 366. maddenin 1. fıkrasına göre 4.5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Bürokratlar Piyade ve Üst hakkında ise eski TCK'nın 313/1 ve 366/2 maddeleri ile 5237 sayılı yeni TCK'nın 'görevi kötüye kullanma' suçunu düzenleyen 257/3 maddesine göre 9 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına hükmedilmesini istedi.

Cemal Kaya, Muzaffer Nasıroğlu, Yaşar Gireğiz, Erhan Peker, Cengiz Hasmer, Cemil Kazancı, Necati Altın, İsmet Erten, Fuat Kutsal, Mesut Dal ve Cemalettin Tüney hakkında 1 yıl 3 ay ile 6 yıl 6'ay arasında değişen hapis cezaları isteyen Savcı, sanıklardan Bekir Aksoy, Fuat Celepçi, Yalçın Selçuk ve Demet Göktaş'ın ise delil yetersizliğinden beraatlarına karar verilmesini istedi.

Ankara/Cihan