Ekonomi


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Habertürk canlı yayınında soruları yanıtladı.

"SAKARYA GAZ SAHASINDA KEŞFEDİLEN DOĞALGAZ İÇİN YURTDIŞINDAN ORTAKLIK TEKLİFLERİ GELİYOR"

Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedilen doğalgazın rekor sürede karaya ulaştırıldığını belirten Bayraktar, bu başarının yurt dışındaki şirketlerin de dikkatini çektiğini söyledi.

Bayraktar, söz konusu sahada yapılan faaliyetlerin ticari olarak çok karlı bir iş olduğuna dikkati çekerek, bunun en önemli kanıtlarından birinin yabancı şirketlerden gelen ortaklık talepleri olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin 50 yılda ürettiği doğalgazın bir yılda Karadeniz'deki sahadan üretileceğini anlatan Bayraktar, "Uluslararası petrol ve doğalgaz şirketlerinden Sakarya sahasında ortaklık için teklifini veren var, teklif verme hazırlığı içerisinde olan var. Mevcut sahaya ortak olmak isteyenler var." diye konuştu.

KARŞILIKLI ORTAKLIK ŞARTI 

Bayraktar, projeye katma değer getirebilecek anlamlı ve stratejik ortaklık olursa bunun değerlendirilebileceğini şirketlere söylediklerini belirterek, "Bu şirketler bize başka ülkelerde, dünyanın farklı yerlerinde kendi varlıklarına ortak olmamıza evet derlerse bunu düşünebileceğimizi ifade ettik. Karadeniz'deki sahamıza birisini ortak alacaksak onun dünyanın herhangi bir yerindeki bir sahasından da ortaklık almak isteriz." ifadelerini kullandı.

KARADENİZ'DEKİ ÜRETİM İLE ENERJİ İTHALAT KALEMİ DOĞAL GAZDA YÜZDE 15 DÜŞECEK

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltarak ithalat faturasını düşürmeyi hedeflediğine değinen Bayraktar, Karadeniz'deki üretimin yıllık 7,5 milyar metreküpe ulaştığında enerji ithalat kalemini doğal gazda yüzde 15 düşüreceğini vurguladı.

"ENERJİ FİYATLARINDA SÜRECİ OLABİLDİĞİNCE ZAMSIZ GÖTÜRMEK İSTİYORUZ"

Çok elektrik tüketenin maliyetine katlandığı destek modeline geçmek istediklerini belirten Bakan Bayraktar,"Bu süreçte öncelikli çalıştığımız alanlardan bir tanesi aynı zamanda enflasyonla mücadele. Enerji fiyatlarının enflasyon etkisini göz önünde bulundurarak çalışıyoruz. Enflasyonun aşağı gidişini hızlandırmak için bu süreci mümkün olduğu kadar zamsız götürmek istiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Bayraktar, bu konuda çalışmaların devam ettiğini, yüzde 3'lük dilimin yüksek tüketim kategorisinde yer aldığını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Maliyetine katlanabilecek gruplarda maliyet esaslı fiyatlandırmaya geçmeyi hedeflediklerini bildiren Bayraktar, yaklaşık 1 milyon aboneyi etkileyeceği düşünülen uygulamanın 2025’te hayata geçmesini planladıklarını söyledi.

patronlardunyasi.com