Ekonomi


Endonezya Sanayi Bakanı Muhammed Hidayat, Asya'nın büyük güçleri arasına girmeye hazırlanan Endonezya'nın, Türk iş çevreleri açısından büyük fırsatlar sunduğunu bildirdi. 

     Hidayat, Endonezya-Türkiye Kapsamlı İş Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Endonezya arasında geliştirmek istedikleri ekonomik işbirliklerinin karşılıklı yarar getirmesinin ve sürdürülebilir bir nitelik taşımasının önemine işaret etti. 

     Hidayat, ülkesinin, istikrarlı bir büyüme kaydettiğini, Standard Chartered'ın 2009 yılı raporuna göre 2020 yılında kişi başına düşen nominal GSYH'ını 4 katına çıkaracağının öngörüldüğünü belirterek, Asya'nın büyük güçleri arasına girmeye hazırlanan Endonezya'nın, Türk iş çevreleri açısından büyük fırsatlar sunduğunu bildirdi. 

     Yüksek düzeyde kalkınmayı sürdüren, özgüven sahibi Endonezya ekonomisinin Çin ve Hindistan ekonomilerinin ardından dünyada adından en çok söz ettiren ekonomik güç olmaya başladığını vurgulayan Hidayat, Endonezya'nın şimdiden ''Güneydoğu Asya'nın en büyük'' ve ''geleceği en parlak ekonomik büyüklük'' olduğunu söyledi. 

     Hidayat, Endonezya'nın otomotiv, elektronik ve iletişim gibi yüksek kalkınmaya yönelik sanayisi, makine ve nakliye sektörü gibi yatırım malları endüstrileri, palmiye yağı, kakao, kauçuk, çelik ve alüminyum üretimine yönelik doğal kaynaklara dayalı endüstrileri, tekstil ve tekstil ürünleri, ayakkabı ve mobilya endüstrisi gibi işgücü yoğun sektörleri, moda, el sanatları, seramik, takı ve esanslı yağlar gibi küçük ve orta ölçekli endüstriler, şeker, gübre, petrokimya gibi özel önceliğe sahip sektörler olmak üzere 6 endüstri kategorisine odaklandığını belirterek, Türk iş çevreleriyle çok geniş bir yelpazede işbirliği gerçekleştirmenin mümkün olduğunu vurguladı. 

     Muhammed Hidayat, Endonezya hükümetinin 2011-2015 yılları arasında kara ve demiryolu, enerji, telekomünikasyon ağı ve diğer altyapıların geliştirilmesine yönelik 76,2 milyar dolarlık yatırım hedefi bulunduğunu de anlattı. 

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın annesinin bugün vefat ettiğini anımsatan konuk Bakan, ''Umuyorum kendisi huzur içerisinde yatar'' dedi. 
     
     ''Keşfedilmemiş potansiyel...''
     
     Endonezya'nın Türkiye Büyükelçisi Nahari Agustini de Endonezya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin diplomatik başlangıcı olan 1950 yılından bu yana ilişkilerin artarak sürdüğünü, siyaset, ekonomi, savunma, sosyal ve kültürel alanlarda birçok işbirliğinin gerçekleştirildiğini anlattı. 

     Agustini, Türkiye'nin dünyanın 16'ıncı, Endonezya'nın ise 17'nci büyük ekonomisi olduğuna işaret ederek, Endonezyalı ve Türk iş adamlarının bir araya geldiği İstanbul buluşmasının, çok daha üst düzey işbirliklerinin önünü açacağına inandığını vurguladı. 

     Stratejik açıdan önemli konumlara sahip her iki ülkenin de G-20 üyesi olduğunu anımsatan Agustini, her iki ülke Cumhurbaşkanlarının taahhüdüyle iki ülke arasında geçen yıl 1,7 milyar dolar olan ticaret hacminin 2014'de 5 milyar dolara yükseltilmesinin kararlaştırıldığını, bu hedefi hızla ve güvenle gerçekleştirip daha yüksek hedeflere yönelmek için ticari engelleri kaldırmaya yönelik çalışmanın, ülkeler düzeyinde kültürel ve sosyal anlamda yakınlaşmanın ve her alanda kararlı olmanın önem taşıdığını kaydetti. 

     Her iki ülkenin karşılıklı yatırımlarının henüz çok düşük düzeyde seyrettiğini ifade eden Agustini, Türkiye'nin Endonezya'daki yatırımlarının 5,2 milyon dolar düzeyinde bulunduğunu, Endonezya'nın yatırımlarının da bu orandan farklı olmadığını belirterek, keşfedilmemiş Endonezya-Türkiye potansiyelinin büyüklüğüne ve önemine işaret etti. 
     
     ''AVM'ler Türk yatırımcıları için iyi bir fırsat''
     
     Endonezya Yatırım Koordinasyon Kurulu Başkan yardımcısı Azhar Lubis ise ülkesine geçen yıl 16,4 milyar dolarlık yabancı yatırım geldiğini hatırlatarak, Türk yatırımcılarının Endonezya'ya daha fazla yatırım yapmaya başladığını, yapımı devam eden 3 Türk projesi bulunduğunu, bu yatırımların tam potansiyeli yansıtmadığını düşündüklerini, bazı Türk yatırımcıların bu ülkedeki faaliyetlerini genişletmeyi planladığını bildirdi. 

     Lubis, bazı Türk şirketlerinin büyük AVM'ler konusunda çok kuvvetli olduğunu vurgulayarak, ''Bu hepiniz için Endonezya'da iyi bir iş fırsatı anlamına geliyor. İmalat sanayimiz de yabancı yatırıma açılmış durumda. Endonezya'yı bir üretim, yatırım merkezi olarak görün'' dedi. 

       Hitay: Endonezya 2050'de dünyanın en büyük 8. ekonomisi olacak

     Endonezya'nın İstanbul Fahri Konsolosu Emin Hitay da Türkiye'nin 2023 yılında dünyadaki ilk 10 ekonomiden biri olma hedefini taşıdığını, PwC 2050 Raporu'na göre Endonezya'nın da satın alma gücü paritesine göre 2050'de dünyanın en büyük 8. ekonomisi olacağını belirterek, gelecekte ilk 10 ekonomiden biri olma hedefine sahip ve gelişmekte olan ülkeler arasında yıldızı parlayan bu iki ülkenin birlikte başarıya imza atacağına inandığını ifade etti. 

     Hitay, iki ülke arasındaki ticari, sosyal ve kültürel ilişkileri bugünden çok daha ileri düzeye taşımanın, geleceğe büyük bir yatırım olacağını kaydetti. 

     Toplantının öğleden sonraki bölümünde ikili görüşmeler yapılacak.