Gündem


Gökmen Mert KURAL

Milli Muharip Uçak Kaan, Gökbey helikopteri, Hürjet ve ANKA SİHA gibi çok önemli projelerin yürütüldüğü Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin (TUSAŞ) terör gruplarının hedefi olabileceğini değerlendiren yetkililer, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden risk analiz çalışması yapılmasını talep etti. 

İLK KEZ ÖZEL BİR KURUM İÇİN HAZIRLANDI

İçişleri Bakanlığı’ndan gelen bu talep üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Koruma Daire Başkanlığı daha önce kritik kamu kuruluşları için hazırlanan raporu ilk kez özel bir şirket için  hazırladı. TUSAŞ’ta günlerce çalışan uzman polisler, kurumu korumak için alınan önlemleri tek tek inceledi. 

72 SAYFALIK GİZLİ RAPOR

Çalışmaların ardından 72 sayfalık, gizli ibareli bir Risk Analiz raporu hazırlandı ve İçişleri Bakanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı’na iletildi. Rapora göre, TUSAŞ yüksek risk altındaydı ve dışarıdan ve içeriden gelebilecek olası bir saldırıya açıktı.

GİRİŞTEKİ ÖNLEMLER İÇİN ÖZEL UYARI

Raporda, kurumda çalışan özel güvenliklerin yetersiz olduğu, acilen ek önemler alınması gerektiği anlatıldı. Üstelik geniş bir araziye yayılan yerleşkenin dışarıdan da korunması gerekliydi. Ancak rapordaki en çarpıcı bölüm, giriş kapılarındaki önlemlerin yetersizliğiydi. Özellikle giriş kapıları güvenlik açısından yüksek risk barındırıyordu. Raporda, TUSAŞ yerleşkesinin dışında bulunan ve giriş-çıkış yapan araçları kontrol eden jandarma noktasının işlevinin bulunmadığı ve aktif olmadığı anlatıldı.

PD Güvenlik Analisti Feramuz Erdin

TUSAŞ’TAKİ ÖNLEMLER NASA’DAN FARKLI OLMAMALI

PD Güvenlik Analisti Feramuz Erdin konuyla ilgili şunları söyledi: 

“Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Daire Başkanlığı'nın bir süre önce çok etkili bir risk analizi programı geliştirdiğini biliyoruz. Bu risk analizinin en önemli özelliği, dünyadaki en güncel riskleri de inceliyor olmasıdır. Oysaki giriş bölgesindeki risk basit gözle bile görülebilecek derecede barizdir. EGM mutlaka fiziki güvenlik risklerinin yanında, görünür ve görünmez tüm riskler de değerlendirilmistir. Ancak, o raporda ön görülen güvenlik tedbirlerini almak için bir bütçe ama bunun da ötesinde bir vizyon gereklidir.

Güvenlik genelde "masraf" olarak görüldüğü için, kurumlar bu alanlara bütçe ayırmakta isteksiz davranabilmektedir. Ancak kritik öneme sahip olan TUSAŞ'ta tedbirlerin neden geciktirildiğinin araştırılması gereklidir. TUSAŞ'ın fiziki ve siber güvenlik protokolleri NASA, ESA, Lockheed Martin ve SpaceX gibi kurumlardan farklı olmamalıdır. Binanın korunması için genel kolluk görevlendirmek ise çağ dışı bir uygulama olur. Özel güvenlik biriminin iyileştirilmesi ile tüm sorunlar çözülebilir.”

patronlardunyasi.com