Patronlar


Özlem ERMİŞ BEYHAN

Taliban'ın Maden Bakanlığı, Kabil'de düzenlenen törende, ülkenin güneyindeki Kandahar'ın Dara-i Nur bölgesindeki mermer sahasını işletmek için bir Türk şirketiyle 6,2 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı. 

Anlaşma, Türk Emmioğlu şirketine Afganistan'ın güneyindeki üç kilometrekarelik bir sahadan mermer arama ve çıkarma hakkı veriyor. İmza töreninde Taliban'ın maden ve petrol bakanı Hedayatullah Badri, 30 yıllık sözleşmenin şirketin arama, çıkarma ve işleme yatırımlarına izin vereceğini söyledi. İmza törenine Emmioğlu şirketinin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Musa Emmioğlu katıldı. 

1 TRİLYON DOLARLIK MADEN TOPRAK ALTINDA

Afganistan; lityum, demir, kömür, bakır, altın, çinko, kurşun, doğal gaz ve petrol ile zümrüt, lacivert taşı, yakut gibi değerli maden ve taş yataklarına sahip.

ABD Savunma Bakanlığı ve ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun Afganistan genelinde yürüttüğü etüt çalışmalarına göre, ülkedeki maden ve değerli taş yataklarının 1 trilyon dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.

İLK VE EN BÜYÜK PAY ÇİNLİLERİN

Taliban, Afganistan yönetimine gelmesinin ardından kısa sürede madenlerin işletilmesi konusunda bazı görüşmeler gerçekleştirdi ve anlaşmalar imzaladı. Taliban'ın imzaladığı ilk anlaşma, Çinli şirket CAPEIC ile 2023 başlarında Amu Derya Havzası için oldu.
Taliban, geçtiğimiz dönemde altı büyük maden sahasının ihalesini tamamladı. Taliban'ın resmi rakamlarına göre, Maden ve Petrol Bakanlığı 650 milyon dolardan fazla madencilik sözleşmesi imzaladı ve en büyük payı Çinli firmalar aldı.

Logar eyaletindeki Altamur çimento madeni 145 milyon dolarlık anlaşmayla Çinli bir şirkete verildi. Çinli bir firma da Takhar'ın Chah Ab kentindeki altın madenini 310 milyon dolarlık yatırımla işletme hakkını aldı.

IEA, Kandahar için 6,2 milyon dolarlık mermer madenciliği sözleşmesi imzaladı | Ariana News

ÇİMENTO İÇİN 77 İNŞAAT İLE ANLAŞMA YAPILDI

Cevziyan'daki Yetimtaq çimento fabrikası için bir Türk şirketiyle, 77 İnşaat ile 163 milyon dolara sözleşme imzalanmıştı. Ek olarak Taliban, Bamyan eyaletinde beş kurşun ve çinko madenciliği alanını satarak, gelirin kalkınma projelerinde kullanılacağını açıkladı.

MUHALİFLERİN ELEŞTİRİLERİ SERTLEŞİYOR

Ancak ülkede bazı ihalelerin gelirlerinin akıbeti ile soru işaretleri de yükseliyor. Medyaya yansıyan bilgilere göre ülkede muhalifler, Taliban’ın maden gelirlerinin kullanıldığı alanlarla ilgili şeffaf olmaması konusunda eleştirilerini sertleştiriyor.

patronlardunyasi.com