Feramuz ERDİN
NASA ölçümleri metrik sisteme uyarlamayı unutup 125 milyon dolarlık Mars keşif aracını uzayda kaybetmişti. Bugün Elon Musk’ın ekibi ise milimetrik hesapla uzay roketini fırlatma rampasına hasarsız olarak geri indirmeyi başardı.
#video_8980120#
Fırlatma roketinin en önemli parçasını fırlatma rampasına geri getirmeyi başaran Elon Musk ve ekibi dünyayı bir kez daha şaşırttı. Böylelikle uzaya roket göndermenin maliyeti de önemli oranda düşmüş oldu.
KOMUT METRE, UYGULAMA FOOT İLE
11 Aralık 1998’de uzaya fırlatılan Mars İklim Yörünge Aracı yaklaşık 10 ay süren yolculuktan sonra Mars yüzeyine inerken zemine çarpıp paramparça oldu. Oysaki o ana kadar herşey planlandığı gibi gitmişti. Yumuşak iniş başarısını kutlamaya hazırlanan mühendisler yaşadıkları olay karşısında şok olmuştu. Oysaki yapılan basit bir hata kimse tarafından fark edilememiş ve 125 milyon dolarlık uzay aracı çöp olmuştu. Uzay çalışmalarında metrik sistem kullanıldığını “unutan” mühendisler iniş sistemlerinin hesaplamalarını ABD ölçü sistemi olan foot ( ayak) üzerinden yapmıştı. Metrik sisteme göre verilen komutlar foot (ayak) ölçüsü üzerinden uygulanınca da kaza kaçınılmaz hale gelmişti! ABD vatandaşlarının vergileriyle ödenen 125 milyon dolar çöpe gitmişti.
ÇOK GEZEGENLİ YAŞAM HEDEFİ
İnsanlık için gelecekte aralarında Dünya, Ay ve Mars’ın bulunduğu çok gezegenli bir yaşam ön gören ve çalışmalarını bu yönde yoğunlaştıran Elon Musk’ın SpaceX firmasına ait Starship (Yıldız Gemisi) roketinin tonlarca ağırlıktaki yakıt tankı bu hafta yapılan denemede fırlatma rampasına hasarsız olarak dönmeyi başardı. Böylelikle bu tankların tekrar tekrar kullanılabilmesinin, yani mali tasarrufun önü de açılmış oldu.
ELON MUSK VE EKİBİ ŞOV YAPTI
Elon Musk hafta sonunda peş peşe sıraladığı şovlarla dünyayı şaşırtmıştı. Önce birer mühendislik başarısı olan sürücüsüz otomobil ve minibüsü tanıtan Musk, daha sonra yiyecek – içecek servisi yapan ve insanlarla bire bir diyalog kurabilen robotlarla insanları şaşırtmayı başarmıştı.
TÜRKİYE KENDİ ELON MUSK’LARINI TEKNOFEST’TE ARIYOR
Bilime ve üretkenliğe düşkün gençlerin merakla takip ettiği, bir araya gelerek hünerlerini sergilediği ve her defasında farklı bir ilde düzenlenen Teknofest organizasyonları Türkiye’nin bilim altyapısını oluşturmada çok önemli bir fonksiyona sahiptir.
Zaman zaman iktidar partisi üyelerinin yoğun katılımına sahne olsa da Teknofest asla siyasi bir organizasyon olarak görülmemelidir.
Türkiye’nin gelecek vizyonunu, küresel ve hatta evrensel rekabete açık insan kaynağını oluşturmadaki katkısı, bir siyasi partinin imajına yaptığı katkıdan çok daha büyüktür.
patronlardunyasi.com