Otomobil


Çinli batarya üreticisi CATL (Contemporary Amperex Technology Company), ikinci nesil 'Shenxing' hızlı şarj bataryasını piyasaya sürdü. Dünyanın en büyük elektrikli araç akü üreticisi, pazartesi günü yaptığı açıklamada, amiral gemisi Shenxing akü hücresinin yeni versiyonunun sadece 5 dakikalık şarj süresiyle 520 kilometre menzil sunabileceğini söyledi. 

BYD 5 DAKİKALIK ŞARJLA 470 KM MENZİL AÇIKLAMIŞTI

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ise, geçen ay yaptığı açıklamada, aynı süre içerisinde bataryalarına yaklaşık 470 kilometre menzil ekleyebilecek yeni bir şarj sistemini tanıtmıştı. Sektörde şok etkisi yaratan bu yeni sistemin elektrikli araçlar için bir dönüm noktası olduğu ifade edilmişti. 

BATILI RAKİPLER GERİDE KALDI

Çinli pil gruplarının bu rekabeti, onları büyük Batılı rakiplerinin önüne geçirecektir. Şu anda, Tesla araçları 15 dakikada 321 kilometre ek menzile kadar şarj edilebilirken, Almanya'nın Mercedes-Benz şirketi yakın zamanda hızlı şarj istasyonu kullanılarak 10 dakikada 325 kilometreye kadar şarj edilebilen tamamen elektrikli CLA kompakt sedanını piyasaya sürdü. 

Financial Times'ta yer alan habere göre, analistler, BYD ve CATL'nin yüksek hızlı şarj sistemlerinin konuşlandırılmasının, tüketicilerin elektrikli araç sürüş menzili konusundaki korkularını ortadan kaldırmaya yardımcı olacağını söylüyor. Ancak artan jeopolitik gerginlikler nedeniyle şirketlerin bu teknolojileri Çin dışına ne kadar hızlı getirebilecekleri konusunda sorular var. 

CATL, bu haftaki Şanghay Otomobil Fuarı öncesinde düzenlediği basın toplantısında, tek şarjla 800 kilometre menzile ulaşan Shenxing bataryasının ikinci neslinin saniyede 2,5 kilometrelik maksimum şarj hızına ulaşabileceğini açıkladı.

CATL'nin teknoloji sorumlusu Gao Huan, yeni pillerin elektrikli araçlar için standart olması gerektiğini belirterek, "Gerçek inovasyon yoluyla süper şarjın sınırlarını zorlamak için daha fazla endüstri lideriyle işbirliği yapmayı dört gözle bekliyoruz" dedi. Huan, yeni Shenxing bataryasının bu yıl 67'den fazla elektrikli araç modeline yerleştirileceğini de sözlerine ekledi. 

CATL, YENİ SODYUM İYON PİLİNİ DE TANITTI

CATL, ayrıca bu yıl içerisinde seri üretime geçeceğini söylediği yeni sodyum iyon pilini de tanıttı. Teknoloji sorumlusu Huan'a göre Naxtra adlı yeni pil markası, hibrit bir araç için yaklaşık 200 kilometre ve elektrikli bir araç için 500 kilometre menzil sağlayabiliyor. 

Sodyum iyon piller, enerji depolamada yaygın olarak kullanılan lityum bazlı pillere göre daha ucuz ve daha güvenli bir alternatif olarak görülüyor çünkü hem çok yüksek hem de çok düşük sıcaklıklarda daha iyi çalışıyor. Ancak boyutlarına göre üretebildikleri enerji miktarı uzun süredir lityum pillerin gerisinde kalıyordu ve bu da sodyum hücrelerini şimdiye kadar kullanışsız hale getiriyordu. 

Etkinlikte konuşan Huan, yeni sodyum iyon pilinin endüstrinin “tek kaynak bağımlılığından” “enerji özgürlüğüne” geçişini sağlayacağını iddia etti.

patronlardunyasi.com