Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından Ocak 2003’ten bu yana her 3 ayda bir periyodik olarak gerçekleştirilen “Ekonomik ve Sosyal Durum Anketi”nin sonuçları oldukça ilgi çekici veriler ortaya koyuyor... Nisan, Mayıs ve Haziran 2005 dönemini kapsayan anket, yılın ikinci yarısına ilişkin önemli değerlendirmeleri de içeriyor.
BTSO üyelerinden 169 kişinin katıldığı anket sonuçları, iş dünyasının ekonomiye ilişkin umutlarını hala korumasına karşın yatırım planlarını raftan indirmediğini gösteriyor. AB yolunda Türkiye’nin şansının hala devam ettiğini düşünen iş dünyası, gündeminde ilk sıraya işsizliği oturtmuş durumda. Anketten çıkan bir ilginç sonuç da Çin’in hala etkisini sektörlerde göstermediği şeklinde.
EN CAZİP SEKTÖR TURİZM
Bu yılın Mart ayında Bursa iş dünyasına yönlendirilen “Elinizde yeterli sermaye olsaydı, hangi sektörlere yatırım yapardınız?” sorusunda ortaya çıkan gözde sektör turizm, hala cazibesini koruyor. Mart’ta yatırımcıların yüzde 26’sı turizmi yatırım için cazip bulurken, bu oran ikinci üç aylık ankette yüzde 62.2’ye çıktı. Turizmden sonra en cazip sektör ise inşaat, otomotiv, gıda, hizmet, sağlık, perakende, maden-demir-çelik oldu. Bir zamanlar tekstilin başkenti ilan edilen Bursa’da tekstilin cazibesini tamamen kaybettiği vurgulanmış oldu. Tekstil sektöründe yatırımı cazip bulanların oranı yüzde 6.9’da kaldı.
KARARSIZLIK DEVAM EDİYOR
Bursa iş dünyasının ekonomide son 3 ayda yaşanan gidişata yönelik tavrı ikiye bölünmüş durumda. Ankete cevap verenlerin yüzde 44’ünün ekonomik gidişatı “kötü” bulmasına karşın, “iyi” olarak yorumlayanların oranı da yüzde 43.7. Gelecek 3 aya ilişkin beklentide de yine benzer bir tablo ortaya çıkıyor. 169 sanayici ve işadamının yüzde 50.9’u “umutlu”, yüzde 49’u da “karamsar”.