Kurumlar birbirlerini 'yetkilerini gaspetmekle' suçlarken, bakanlar da rahatsız
Son dönemde piyasalarda yaşanan dalgalanma, ekonomi kurumlarını birbirine düşürdü. Ekonominin kilit kurumları arasında yaşanan 'yetki' kavgası, koalisyon hükümetleri dönemindeki tartışmaları aratmıyor. Merkez Bankası, TMSF'nin döviz satarak piyasalara müdahale ediyormuş görüntüsü vermesinden, BDDK da, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın, kredi kartları, konut kredileri ve bankaların açık pozisyonları ile ilgili uyarılarda bulunmasından rahatsızlık duyuyor.
BAKANLAR RAHATSIZ
Piyasalardaki dalgalanmalara yönelik alınan tedbirler ve dalgalanmaya yönelik yapılan açıklamalar, ekonomi bakanları arasında da tartışma konusu oldu. TMSF'nin 'piyasalara müdahale' olarak nitelendirilen döviz satışları konusunda bağlı olduğu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e, 'gerekli ve yeterli bilgi' vermediği ortaya çıktı. TMSF, döviz satışlarını, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Merkez Bankası ile istişare ederek yürüttü. Bu durum da, hükümetin ekonomiden sorumlu bakanları arasında, rahatsızlığa neden oldu.
Bürokratlara yüklendi
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Fon'un döviz satışını doğrudan kendi departmanları aracılığıyla yaptığını belirterek, 'Doğrudan döviz piyasasına girerek ve en yüksek teklifleri değerlendirerek yapmıştır' dedi. Bir televizyon programında TMSF'nin döviz satışı konusunda bazı iddialar olduğuna değinen Ertürk, şunları söyledi: 'Bunu kime sattık, kimlerle sattık, nasıl sattık. Şimdi bunu bize soran yaman bürokrat, birilerine menfaat sağlayarak yapıldığını zannediyor. Bunların bilmediği ya da bildiği halde bilmez göründüğü şey bir elektronik piyasanın varlığıdır... Bir Merkez Bankası eski Başkanı'nın bunu bilmez görünmesi bir kasıtlı cehaletin ürünüdür.'
İşte kurumların gerekçeleri
MERKEZ BANKASI: Yeni yönetimi, piyasalara müdahaleden çok, 'bağımsız olduğunu' ispatlamaya çalışıyor. Bu arada başta Başbakan Erdoğan olmak üzere hükümet üyelerinden, para politikalarına yönelik açıklamalar, Merkez Bankası'nı rahatsız ediyor. Özellikle, TMSF'nin döviz satarak, piyasalara müdahale ediyormuş görüntüsü vermesi, rahatsızlığı had safhaya çıkardı.
BDDK: Merkez Bankası'nın, bankalarla ilgili açıklamaları da BDDK'yı rahatsız etti. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, kredi kartları, konut kredileri, bankaların açık pozisyonlarından bahsetmesi 'Merkez, kendi yetkisine sahip çıkarken, başka kurumların alanlarına müdahale ediyor' şeklinde yorumlandı.
TMSF: Uzan Grubu şirketlerinden elde edilen gelirlerin, öncelikli olarak Maliye Bakanlığı ve diğer devlet borçlarına aktarılmasından rahatsızlık duyuyor.
MALİYE BAKANLIĞI: IMF'nin talebi üzerine hazırlanan 4.5 milyar YTL'lik ek tedbirler paketi Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı'nı karşı karşıya getirdi. Maliye Bakanlığı, IMF Şefi Giorgianni'nin, basın toplantısında ek tedbirler paketini açıklamasından rahatsızlık duydu. Maliye bürokratları da bu yüzden Hazine yönetimini suçluyor.
Akşam