Ekonomi


Feramuz ERDİN

Sadece bir emlak sitesindeki kiralık fabrika sayısının 3 bin 502 olduğunu göz önüne aldığımızda, Türkiye’de KOBİ’lerin son durumunun nasıl olduğu hakkında bir fikir sahibi olabilmekteyiz. Çoğunluğu organize sanayi bölgeleri içinde yer alan kiralık fabrikaların yanında satılığa çıkarılmış olan fabrika binalarının sayısı ise 2 bin 75. Yani toplamda 5 binin üzerinde üretim tesisi yeni sahiplerini bekliyor.

“EKONOMİ YANLIŞ YERDEN YAVAŞLIYOR” 

TCMB eski başekonomisti Hakan Kara “Ekonomi yavaşlıyor ama yanlış yerden yavaşlıyor” sözleriyle sosyal medya üzerinden paylaştığı ve 2022, 2023, 2024 verilerini içeren bir tablo ile perakende satışlar ile sanayi üretimi arasında farkı açıkça ortaya koymuş oldu. Kara’nın paylaştığı tabloya göre tüketim istikrarını sürdürürken, sanayi üretimi ise bariz şekilde düştü. Yukarıdaki tesbitlerimiz ile bu tabloyu yanyana koyduğumuzda üreticinin bir takım sebeplerden dolayı sahadan çekilmekte olduğunu çok rahatlıkla görebilmekteyiz.

SANAYİCİ NEDEN VAZ GEÇTİ? 

Yüksek finans maliyetlerinin yanında üretim maliyetlerinin de yükselmiş olması sanayi üreticilerinin iç piyasada küresel rakipleri ile rekabet edebilme şansını doğal olarak azaltmış oldu. Aynı malı daha pahalıya mal eden üreticinin uzak doğudaki üretim şartları ile mücadele etmesi zorlaştı. Aynı şekilde, yüksek maliyetler yanında döviz kurunun beklentinin altında kalması ihracat için üretim yapan fabrikaların küresel pazarlardaki rekabet şansını da etkilemiş oldu. Böylelikle üretim süreçlerini tasfiye eden bazı şirketler ellerindeki varlıkları paraya çevirmek üzere makine ve ekipmanlarını satışa çıkarıp, fabrika binalarını da daha fazla gelir elde edebilmek amacıyla kiralama yoluna gitti. Tabii bu arada bu 5 bine yakın fabrikada çalışan işçiler de işsizlik tehlikesi ile karşı karşıya kalmış oldu. Niteliksiz işçileri ayrıca değerlendirecek olursak, eğitimli ve tecrübeli binlerce mühendis, teknisyen, ustabaşı ve kalifiye eleman yeni işler aramak zorunda kaldı. Bazıları sonuç almayı başaramadı.

BAKANIN AÇIKLAMASI UMUT VERDİ

Bunun yanında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da OSB'lerdeki yatırım alanlarının sanayicilere tahsisine ilişkin sosyal medya hesabından umut verici bir paylaşımda bulundu:

 "Organize sanayi bölgelerimizde başlattığımız şeffaf ve hızlı tahsis süreciyle, ilk haftada 56 OSB'de 170 yatırım yeri için tahsis, 5 OSB'de 31 yatırım yeri için ön tahsis başvurusu gerçekleşti. Böylelikle 1 haftada 201 yeni yatırım için yer tahsis talebi oldu. 133 OSB'de bin 484 yatırım yeri için tahsis, 6 OSB'de ise ön tahsis başvuruları devam ediyor. Attığımız bu adımlarla, sanayi yatırımlarını hızlandırıyoruz."

 

patronlardunyasi.com