Ekonomi


Mahmut, Hüseyin, Hasan ve Ali adlı 4 kardeş tarafından yürütülen Arbel, BM'nin gida tedarikçileri arasında yer alıyor. Günde bin ton mercimek işleme kapasitesine sahip tek şirket olan Arbel, son olarak 14 milyon avroya makarna fabrikası kurdu.

Hasan, Ali, Mahmut ve Hüseyin Arslan, elele vererek Arbel'i dünya şirketi yapmış.

Arbel A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, İtalya'da kullanılan son teknoloji makarna üretim makinelerini Mersin'e getirerek, en kaliteli makinelerle, dünyanın en kaliteli makarnalık buğdayının üretildiği Anadolu durum buğdayını buluşturduklarını kaydetti.

Arslan, fabrikalarının günlük 300 ton makarna ürettiğini, üretimin yüzde 70'inin ihraç edildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Aslında yurt dışından o kadar fazla talep var ki üretimin tamamı ihraç edilebilir. Bu yılın 11 ayında Türkiye'den 80 milyon dolar karşılığı ihraç edilen 177 bin ton makarnanın yüzde 15'i bizim. Hatta öyle ki bazı ülkelerde en fazla tüketilen makarna markası olmayı başardık. Afrika'da Kenya ve Cibuti, Orta Doğu'da Yemen ve Dubai'de bir numara olduk. Bu denli kaliteli üretimi yurt içinde de tattırmak istediğimiz için üretimin bir bölümünü iç pazara sunuyoruz.'' Arslan, katma değeri çok yüksek bir ürün olan makarnanın Türkiye'de üretiminin daha iyi yerde olması gerektiğini belirtti.

''İTALYA, PAZARI BİZE BIRAKACAK''

Anadolu durum buğdayının değerinin bilinmesi durumunda Türkiye'nin dünya makarna pazarında İtalya'nın liderliğini elinden alacağını kaydeden Arslan, şöyle devam etti: ''Bizde hem hammadde var hem de pazara yakınız. Önümüzdeki en büyük engel AB'nin koruma duvarı. Bu engel kalkarsa AB pazarını allak bullak ederiz. Kaldı ki engeller mutlaka kalkacak. Bunun farkında olan sektörün önde gelen firmalarından İtalyan Pasta Zara bize ortaklık teklif etti. Bir gün gelecek İtalya, pazarı bize bırakacak. Bunun altyapısı şimdiden oluşuyor.''

ARBEL NASIL KURULDU?

Mahmut Arslan, Arbel'in kuruluşunu şöyle anlattı:

"Babam, annemi ninem ve ben Mardin'de çok küçük bir yerde uzun yıllar yaşadık. Annem delik çuvalları dikiyor, babam da değirmenlerde çalışıyordu. Babam iyi bir değirmen ustasıydı. Babamın ünü çok yayıldı. O zaman Mersin'de gayri müslim bir ihracatçı babamı duyup Mersin'e getirdi. Biz de ailecek Mersin'e geldik. Babam 1960'da çalışmaya başladı. 1965'de bir ortakla kendi işini kurdu. Beni de okumam için Boğaziçi'ne okumaya gönderdi. 5 yıllık makina mühendisliğini 7 yılda bitirdim. Babama 'master yapıyorum' dedim. Halbuki, okul futbol takımının kaptanıydım, okulu uzattık. Okul benim için bir hayal alemiydi. Anadolu'dan Boğaziçi'ne gidince kültür şokuna uğradım. O dönemde Güler Sabancı, Cem Boyner'le beraber okuduk. Hatta Boyner arasıra bizim yatakhanede yatardı. Erdal İnönü hocalık bize yaptı. Tansu Çiller asistandı. Korkut Özal'da ders verdi. Şimdi meşhur birçok simayı orada tanıdım".

Biz 11 Eylül 1980'de Arbel'i kurduklarını söyleyen Arslan, "İlginçtir ki 1 gün sonra ihtilal oldu" dedi. İşe ihracat yapan büyük firmalara tedarikçilik yaparak başladıklarını belirten Arslan, "Herkes kendim ihracat yapayım diye uğraşırken battı. Ben öyle yapmadım, ihracatçılara mal sattım. Bütün paramız dolardı. Biz krizlerde büyürken diğer firmalar battı. Biz dolarla çalıştığımız için bütün krizlerde işlerimizi büyüttk" diye konuştu.

3 kardeşinin büyüyerek işe başlamasıyla birlikte ihracata da yöneldiklerini kaydeden Arslan, mercimekte dünyanın en büyük şirketi olduklarını belirtti.
Mersin'de 200 dönüm üzerinde günlük 4.000 metrik ton işleme kapasitesine sahip tesisleri ile Türkiye'nin önde gelen bakliyat ihracat firmalarından birisi olduklarını söyleyen Arslan, bunun haricinde Kanada'da 3 fabrika ve Kırgızistan'da da 1 tane olmak üzere toplam 12 tane fabrikaya sahip olduklarını kaydetti.

Aynı zamanda Kırgızistan'ın fahri konsolosluğunu da yapan Mahmaut Arslan, Kırgızistan'da yaşanan tarım eylemini de mercimeğin fiyatını yükselterek önlemiş. Açık sözlülüğü ve dobra konuşmasıyla gazetecileri bol bol güldüren Arslan, Kırgız hükümeti adına Türkiye ile de arabuculuk bile yapmış.

Arbel'de 4 kardeşte iş başında. Hüseyin, Kanada ile ilgilenirken, Hasan fabrikalara bakıyor. En küçül kardeş Ali de muhasebeyle ilgileniyor. Hasan, 16 ayda bitirip imalata başlayan makarna fabrikasını anlatırken, "Kimse bitiremez diyorlardı, şimdi Türkiye'nin en modern fabrikasuını kurduk" diyor.

Mahmut Arslan beyin büyük kızı Gülçin, çekirdekten işe başlamış. Gazi üniversitesini bitirdikten sonra şirkette dış ticaret bölümünde çalışıyor.

Mahmut Arslan'la makarna fabrikasını gezerken boneleri taktık.

Abisi Mahmut ta, "Al işte, insanın böyle kardeşi olursa insan borçtan kurtulur mu? 14 milyon avroya bu fabrikayı kurdu" dedi.  

Galatasaraylı üç kardeş (Hüseyin, Hasan ve Ali) elele vermiş, Beşiktaşlı olan Mahmut abilerine rağmen makarna fabrikasına sarı kırmızıya boyatmışlar.

Yıllık 500 milyon YTL ciro elde eden Arbel Başkanı Arslan, aynı zamanda Beşiktaş kongre üyesi. Kardeşleri ise Galatasaraylı. Hatta Hasan Arslan, makarna fabrikası binasını komple sarı kırmızıya boyatmış. Mahmut Arslan'a bir gazeteci Türk futbolu nasıl kurtulu diye soruyor? O da, "Nasıl olacak borsadaki keriz silkemeye gibi başkanlarda üyeleri silkeliyor. Paraları alıyor. Silkeleme biterse kurtulur" diye cevap veriyor.

Hüseyin Arslan, Dünya Bakliyat Örgütü'nde Türkiye'yi temsil ediyor ve başkan yardımcılığı görevini yürütüyor. Arslan'ın bastırması sayesinde 2009'da kongre Türkiye'de yapılacak.

Mahmut Arslan'ın çalışanlarla dalga geçecek kadar samimi. Bu resim çekilirken personeline, "Bak sayemde meşhur oldun" diye takılıyor.

İŞTE ARBEL'İN PROFİLİ

Arbel Bakliyat Mersin'de kurulu, günlük 4.000 metrik ton işleme kapasitesine sahip tesisleri ile Türkiye'nin önde gelen bakliyat ihracat firmalarından birisi. Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika'da bulunan müşteri ağına ihracat yapmakta  ve hizmet sunmakta. Mersin'de 200 dönüm arazi üzerinde kurulmuş bulunan  tesislerde 38.000 MT çelik tahıl depolama siloları ve 50.000 MT yatay depolama olanakları mevcuttur. Arbel, üretimdeki liderliğini süregelen araştırma ve geliştirme programları ile desteklemekte.

Arbel A.Ş. tesislerinde kırmızı, yeşil mercimek,nohut,fasulye, bulgur, makarna,irmik,durum Buğdayı ve unu üretimi ile bakliyat temizleme,kabuktan ayırma ,eleme, kırma elektronik renk ayrımı ve boylama işlemleri yapılmaktadır.

Yirmi yılı aşkın süredir Arbel, Uluslararası Yardım Kuruluşları, Kızıl Haç, Birleşmiş Milletler Yardım Kuruluşları'nın gıda ve acil yardım malzemeleri tedarikçisi olarak faaliyet göstermekte. Arbel,  ticaret ağını genişletme ve pazarlama faaliyetlerine yardımcı olması amacıyla Tüv Cert EN ISO 9001:2000 Kalite Kontrol Sistemi belgesini edinmiş.

2003 yılında kurulan sigara fabrikası, 80 milyon dolarlık finans altyapısı ile aylık 75.000 masterbox  sigara üretebilme kapasitesine sahiptir. 30 değişik marka altında yerel ve uluslararası pazara hitap edecek premium orta sınıf kalitelerinde üretim yapılmaktadır.

Arbel, ilk ana uluslararası genişleme yatırımını Regina, Saskatchewan- Kanada'da kurduğu mercimek kırma - işleme tesisi ile gerçekleştirmiştir. Tesis günlük 600 MT mercimek işleme kapasitesine sahiptir ve  160 dönüm arazi üzerine kurulmuştur. 3.000 mton ham madde 3.000 mton işlenmiş madde depolama imkanı vardır. Tesis Amerika kıtasında bulunan örneklerinin en büyüğüdür. Tesis kurulum yeri olarak Kanada'nın tarım merkezi olan Saskatchevan Eyaleti"nin başkenti Regina şehrindedir.
Kanada'da bulunan öz varlık arazi alanı 160 dönüm olup toplam yatırım tutarı ise 20 Milyon dolardır.

Arbel'e ait Europan Tobacca sigara fabrikası önünde gazeteciler toplu poz verdi