Dünya
Sağlıklı bir marka değeri sıralaması oluşturabilmek amacıyla 10 yıldan bu yana, dünyanın en büyük markalarının yer aldığı bir tablo hazırlayan Brand Finance'nin raporunda, dünyanın en değerli 250 markası arasına Türk markası giremedi.
Brandassist Genel Müdürü Muhterem İlgüner, çalışmada yer alan dünyanın en büyük küresel markalarının toplam 2 trilyon doların üzerinde değere sahip olduğunu vurgulayarak, bu değerin önemli bir bölümünün geleneksel tüketici ürünleri sektörlerinin dışında yer aldığını belirtti.
Buna rağmen, piyasada pek çok şirketin, marka değerini, kendilerine daha iyi yönetim imkanı sunacak bir fırsattan ziyade sıkıcı bir zorunluluk olarak gördüğünü ifade eden İlgüner, ülkelerin marka değeri üzerindeki etkisine de değinerek şunları kaydetti:
"Halen, Amerikan ve Avrupa şirketlerinin marka değeri liginde tartışmasız bir hakimiyete sahip olduklarını görüyoruz. İlk 250 şirket arasında, 117 Amerikan, 98 Avrupa şirketi bulunduğunu görüyoruz. Ülkeler bazında ABD'yi İngiltere'nin 27, Fransa'nın 24, Almanya'nın 16 şirketle izlediğini görüyoruz."
Türkiye'den bir markanın sıralamaya girememesine de değinen İlgüner, "Bu rapor, ülkemizin refahını, zenginliğini artırmanın yolunun, sunduğumuz ürün ve hizmetlere artı değer kazandırmaktan geçtiğini bir kez daha ortaya koyuyor. Bu artı değere erişmenin yolu ise: yaratıcı ve yenilikçi olmaktan; çağdaş pazarlamanın öğretilerini benimsemekten; ve kararlı, tutarlı, sabırlı hareket etmekten, yani kısacası marka geliştirmek ve yönetmekten geçiyor" görüşünü aktardı.
Brand Finance'ın Dünyanın En Değerli 250 Markası Raporunda ilk 20 sırayı alan şirketler sırasıyla şöyle:
Coca-Cola (ABD), Microsoft (ABD), Citibank (ABD), Wal-Mart (ABD), IBM (ABD), HSBC (İngiltere), GE (ABD), Bank of America (ABD), Hewlett-Packard (ABD), Marlboro (ABD), Vodafone (İngiltere), Gillette (ABD), Intel (ABD), L'Oreal (Fransa), Google (ABD), Toyota (Japonya), Nokia (Finlandiya), McDonald's (ABD), Pepsi (ABD) ve Dell (ABD).