Kültür-Sanat


Murat KAYA

İstanbul temalı resimleriyle adından sıkça söz ettirmeye başlayan Ressam Alev Özas, daha önce aklına koyduğu “büyük” bir projesini hayata geçirdi. “Büyük” proje dememizin sebebi, eserinin gerçek anlamda, fiziksel olarak çok büyük olması ve sergilenmesi için devasa bir alana duyduğu ihtiyaç.

#video_8984222#

100 GÜN ARALIKSIZ ÇALIŞTI

Özas, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına denk gelen 2023’te, yüz yılı deviren cumhuriyete dev bir armağan sunmak istedi ve o yıllarda İstanbul’u, İstanbul denizini, boğazını, güzelliğini  farklı renklerle resmedecek aralıksız bir çalışma temposuna girdi.

Yüz gün üst üste çalışan ve yağlıboya eserini tamamlayan Özas, görenlerin hayret edeceği elli metre uzunluğunda, 3 metre yüksekliğinde panaromik bir esere imza atmış oldu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK YAĞLIBOYA TABLOSU

“Dev İstanbul” adını verdiği o eser aynı zamanda, dünyanın en büyük yağlıboya tablosu olma hüviyeti kazandı.

Bu devasa eserin yapılmasının yanında sergilenme çabası da ayrı bir uğraşı gerektirdi. Burada Ressam Alev Özas’ın yardımına Kadıköy Belediyesi koştu ve belediye, resmin sanatseverlerle buluşabilmesi için Acıbadem’de kuruma bağlı Alan Kadıköy salonunu tahsis etti.

Salonu boydan boya kaplayan dev panaromik tablonun sergileneceği açılış da dün gerçekleştirildi. Alev Özas’ın ev sahipliği yaptığı açılışa Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı ve çalışma arkadaşları ile sanatseverler katıldı.

“BU KADAR BÜYÜK YAPACAĞIMI PLANLAMAMIŞTIM ASLINDA”

Büyük ilgi gören sergide ziyaretçilere resmini anlatan Alev Özas, PD editörünü de kırmadı ve bin bir renkle bezeli eserinin önünde bize resmini, İstanbul’u, neden böyle bir eser yarattığını anlattı.

“Bu kadar büyük yapacağımı planlamamıştım aslında” diyen Özas,  zamanla arkadaşlarıyla kendi aralarında konuşarak 50 metrelik bir panaromik İstanbul eseri yapmaya karar verdiklerini söyledi.

ELLİ METRELİK TEK BEZ ARAYIŞI VE 6 AYLIK DESEN SÜRECİ

Özas, bunun kolay alınmış bir karar olmadığını şu sözlerle anlattı:

“Elli metrelik tek bez, parçalanmamış tek bez bulmak zordu. Öncelikle onu bulduk. Ve sonra 6 ay kadar desen süreci oldu. Onu bitirdikten sonra dedik ki; cumhuriyetimizin 100. yılında 100 gün boyuncu bu eseri boyayıp çizgi sistemini kullanayım. Evet 98 gün yaptım. Sıcaklarda. Geçen sene çok sıcaktı hava, çok zordu, ancak bir senedir eser bekliyordu. Beklemesinin sebebi Türkiye’de, öyle zannediyorum, ‘nasıl yer buluruz, bu eseri nasıl sergileriz’ noktasında tedirgin oldular. Ancak Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağ sayesinde Alan Kadıköy oldu, gördüğünüz gibi.”

“İSTANBUL BENİM, İSTANBUL KÖYLÜSÜYÜM”

Başarılı Ressam, “Çok emek verilmiş, mükemmel renkler kullanılmış bu eseri nasıl anlatıyorsunuz insanlara, ne hissediyorsunuz?” sorumuza karşılık da, “İstanbulluluk” yanıtını verdi.

“Ben İstanbullu gibi hissediyorum’ dedim insanlara, çünkü ben gerçek İstanbulluyum” ifadesini kullanan Özas,  kökenden Emirganlı olduğunu ve İstanbul’u kendisininmiş gibi, onun köylüsüymüş gibi gördüğünü aktardı.

“DENİZDEN BAKMAK İSTEDİM İSTANBUL’A”

İstanbul’un her yerini karış karış bildiğini anlatan Özas, “Yaşım dolayısıyla bir tık daha geçmişi bildiğim için yeşillikleri daha da göstermek istedim. Denizden bakmak istedim İstanbul’a. Çünkü denizin içine doğduk, denizin içinde büyüdük. Denizden bakıp bütün panoromik olarak, mümkün olduğunca  Bakırköy sahilinden ta Topkapı, Üsküdar Kız Kulesi ve Dolmabahçe’ye kadar resmetmeye çalıştım” diye konuştu.

İKİNCİ DURAĞI LONDRA MI?

Bu eserin ileriki dönemde Londra’da sergilenme ihtimali var.

Londra’da yaşayan tasarımcı ve modacı Zeynep Öber, Londra’dan İstanbul’a gelerek, daha önce yapımının tamamlandığını duyduğu eseri bizzat İstanbul’daki sergide gördü.

Eserin Londra’da da sergilenmesi için Ressam Alev Özas’la çalışmalar yürüten Öber, bu devasa eserin taşınması ve orada sergilenebilmesi için sponsor aradıklarını kaydetti.

İstanbullular bu eseri bir haftalık süre boyunca gidip görebilecek.    

patronlardunyasi.com