Halide TONGA
Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olan İspanya’nın Deoleo şirketi, geçtiğimiz günlerde zeytinyağı sektöründe tarihin en zorlu dönemlerinden birinin sona erdiğini ve zeytinyağı fiyatlarının yarı yarıya düşmesini beklediğini açıkladı.
Ekonomist ve uluslararası zeytinyağı ticareti uzmanı Dr. Dimitra Aliefs ise, üç yıllık kuraklığın ardından 2025 yılı için potansiyel olarak güçlü bir üretim yılı olacağını açıkladı.
TÜRKİYE’DE ZEYTİN ÜRETİCİLERİ HASAT YAPAMIYOR
Ancak bu olumlu tahminlerin Türkiye’de geçerli olup olmayacağı tartışma konusu oldu. PD’ye konuşan Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Semerci, dünyadaki fiyat düşüş eğiliminin bizde görülmeyeceğini belirterek şunları söyledi:
“Zannediyorum bu sene fiyatlar üreticiyi zorlayacak. Üzerinde toplanmadan mahsul kalacak. Çünkü üreticiler hasat masrafını ödeyemez hale geldi. Maalesef alış fiyatları da henüz açıklanmadı. Dolayısıyla piyasada tam anlamıyla bir kaos var. Üretici çaresi. Ürününü satamaz hale geldi. Bekliyoruz ne olacağını. Zeytinyağı sektöründe kötü günler geçiriyoruz.
CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK REKOLTESİ VAR
Bu yıl cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesi var. Yaklaşık 475 bin ton zeytin bekliyoruz. Ama Türk zeytinyağı dünyaya bir marka olarak hissettirilemediği için ihracat konusunda çok zayıfız. Global düşüşlerle birlikte fiyatlar önemli ölçüde etkilendi. Ama biz Türk zeytinyağını dünyaya bir marka olarak satabilseydik bugün müşterilerimiz yeniden alacaklardı hem de daha uygun fiyatlarla alacaklardı. Zeytinyağı için daha verimli tarım politikaları olmalı. Üretim artıyor ama hasat yapılamıyor. Türkiye olarak global anlamdaki bu olumlu gelişmeden biz yararlanamıyoruz.”
DÜNYADA NE KADAR ÜRETİLİYOR?
Dr. Dimitra Aliefs’ın raporuna göre, 2024-2025 sezonunda dünyada 3 milyon 200 bin tonluk bir küresel zeytin üretimi bekleniyor. Dünyada en çok zeytinyağı üreten diğer ülkeler için beklenen tahminler ise şu şekilde:
İspanya: 1,2 ila 1,7 milyon ton zeytinyağı üretmesi bekleniyor, ortalama tahmin ise yaklaşık 1,4 milyon ton.
Yunanistan: Üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse iki kat artarak 280-290 bin ton arasına ulaşması bekleniyor.
İtalya : Bir önceki yıla göre üretimin biraz daha düşmesi bekleniyor ve üretimin yaklaşık 280 bin ton olması öngörülüyor.
Portekiz: İspanya'nın İber Yarımadası'ndaki örneğini yakından takip eden Portekiz, 200 bin tona kadar üretim hedefliyor.
Tunus : 260 bin ila 270 bin tonluk bir verim öngörüyor. Ancak zeytin ağaçlarının gücü konusunda endişeler var ve bu da nihai çıktıyı olumsuz etkileyebilir.
Fas: İspanya'ya yakın olmasına rağmen Fas'ın tahminleri, muhtemelen devam eden su kıtlığı sorunları nedeniyle fazla olumlu değil. Henüz bir rakam öngörülemedi.
İSPANYA’DA SEL ZEYTİN HASADINI VURDU
Dünyanın en büyük zeytin üretim alanı olan İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinin Jaen kenti, iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık ve yağış sorunundan dolayı bu yıl da beklenen hasadın gerisinde kaldı.
Yaklaşık 550 bin hektarlık zeytin ağacı alanı ile dünyanın yüzde 20, İspanya'nın da yüzde 50 zeytinyağı üretiminin sağlandığı Jaen, geçen yıl yaşadığı büyük düşüşten sonra bu yıl da toparlanamadı.
İLGİLİ HABER
patronlardunyasi.com