Gündem


SSK"dan sağlık karnesi bilgileri üzerinden sahte evrak düzenleyerek kurumu zarara uğrattığı ileri sürülen 2"si bürokrat 9 kişi gözaltıda

Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, yaklaşık 3 ay önce gelen bir ihbar üzerine SSK Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri ile birlikte ortak bir çalışma başlattı. Savcılık izniyle zanlıların telefonlarını dinlemeye alan polis, “Ameda” isimli medikal firmanın çalışanları ile SSK bürokratlarının ilişkilerini belirledi. “Yama” adı verilen operasyonda, teknik takip sonucu medikal firma ile ilişkileri tespit edilen SSK Sağlık İşleri İl Müdür Yardımcısı Cemalettin Ö. ve şef Leyla A. ile medikal firma sahibi Abdurrahman A, çalışanları Nevin Y, Adnan A., Ahmet A., İlhan T., Ramazan Ş. ve İhsan Z. gözaltına alındı.

İşleme koydular
Polis, bakanlık bürokratları ile firma çalışanları arasındaki ilişkiyi de tespit etti. Buna göre, firma sahibi Abdurrahman A."nın, sağlık karnesi bilgilerini kullandığı SSK"lı hastaları ameliyat olmuş gibi gösterdikten sonra “Dualmesch” isimli bir yara bandını satmış gibi fatura düzenleyerek, SSK"dan bu parayı tahsil ettiği saptandı. Sağlık Bakanlığı bürokratları Cemalettin Ö. ile Leyla A."nın da işlemleri onaylayarak, firmaya ödeme yapılmasını sağladıkları belirlendi. İki SSK görevlisinin ayrıca doktorların “olumsuz” görüşle kuruma gönderdiği hastalara ilişkin dosyaları da işleme koydurduğu öne sürüldü.

Kredi çekmişler
Firma sahibinin sekreteri olan Nevin Y. adına da paravan bir şirket kurarak, SSK"lı hastaları bu şirkete borçlu gösterip, düzenledikleri senetleri bankalara teminat olarak vererek, yüklü miktarda kredi çektiği de anlaşıldı. Firmanın muhasebecisi Ramazan Ş."nin de şirketin bilançolarını yüksek göstererek, bankalardan çekilecek kredi miktarının artmasını sağladığı belirtildi. Medikal firmanın bugüne kadar değişik bankalardan toplam 1 milyon YTL çektiğini de tespit edildi.

Bir günde 41 anjiyo olur mu?
SSK müfettişleri, ihbar üzerine incelemeye aldığı özel hastanelerde bir doktor, parasını devletin ödediği 41 hastaya bir günde anjiyo yapmış görünüyor. Aynı hastanede bir ayda yapılan arjiyo ise 1071!..

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SSK Müfettişleri, "usulsüzlük yapıldığı" ihbarıyla bazı özel hastaneleri mercek altına aldı. SSK müfettişleri yaptıkları araştırmada, bir günde 41 kişiye anjiyo yapan, son bir ayda 7 bin 701 kişinin anjiyo olduğu Şafak Hastaneler Grubu, Medicana Hastaneler Grubu ve İsviçre Hastenesi"nde inceleme başlattı.

SSK müfettişleri, bazı devlet hastanelerinde çalışan doktorların gereksiz yere hastaya anjiyo yaptırmak için özel hastanelere sevk ettiği ve anjiyo yapılmış gibi faturaları şişirdiği ihbarıyla harekete geçti. Ayrıca iddialar arasında, adı geçen özel hastanelerin hayati önem taşımasına karşılık, sadece bir kez kullanılması gereken ve SSK yönetmeliğinde belirtilen kateterlerin tekrar tekrar sterilize edip kullanıldığı da yer alıyor. İstanbul"da anlaşması bulunan 150 özel hastaneye yaklaşık 40 milyon YTL bütçe ayıran, bunun yaklaşık 16 milyonunu sadece kalp-damar cerrahisine ödeyen SSK"nın müfettişleri, özel hastanelerin faturalarını didik didik inceledi.

Faturaları inceleyen SSK müfettişleri, Şafak Hastaneler Grubu"na bağlı Avrupa Şafak Hastanesi"nde çalışan Dr. Ercüment Yılmaz"ın tek başına günde 41 kişiye anjiyo yaptığını, ayda da tam 494 kişiye anjiyo uyguladığını tespit etti.

Ortalama 30 dakika süren anjiyoyu bir doktorun tek başına bir günde 41 kişiye yapmasını "imkansız"olarak nitelendiren müfettişler, bu durumu, incelenmesi için İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü"ne bildirdi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü de gerekli incelemeyi yapacağını açıkladı. Ayrıca yine aynı hastaneler grubuna bağlı Avrupa Şafak Hastanesi"nin sadece Haziran ayında 1071 kişiye, 6 doktor tarafından anjiyo yaparak rekor kırması da raporda yer aldı.

SSK düğmeye bastı
İstanbul"daki özel hastanelerin faturalarını incelemeye alan ve şüpheli görülen, şişirilmiş faturaların geldiği hem 3 gruba bağlı hastanelere, hem de diğer özel hastanelerin incelenmesi için müfettiş gönderen SSK Teftiş Kurulu, sonucu da hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murad Başesgioğlu"na, hem de Sağlık Bakanı Recep Akdağ"a ileteceklerini söyledi. 5 ayda Şafak Hastaneler Grubu"na sadece Kardiyovasküler Cerrahi ve Kalp Damar Cerrahisi işlemleri için SSK tam 8 milyon 700 bin YTL ödedi. SSK, Florence Nightingale"ye 5 milyon 227 bin YTL, Medicana Grubu"na 3 milyon 367 bin YTL, İsviçre Hastanesi"ne 2 milyon 391 bin YTL ödedi.

SKK en çok "kalp parası" ödüyor
SSK, özel hastanelerde yapılan işlemlerde en yüksek parayı kalp hastalıkları ve kardiyovasküler cerrahiye veriyor. Özel hastanelerin çoğunluğunda bu işlemlerden SSK"lı hastalardan fark almıyor. SSK"nın ödediği ücretler şöyle:

* Anjiyo: 500-650 YTL arası
* Balon: 1029 YTL
* Stend: 839 YTL işlem bedeli, 200 YTL de stend için.
* Mekanik kapak: 7 milyon 500 YTL
* By-pass: 7 milyon 800 YTL- 8 milyon 800 YTL arası.

Belediyede Uzun imparatorluğu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nin üst düzey bürokratlarından İrfan Uzun"un akrabalarının, belediyeye bağlı şirketlerin yanı sıra, AKP"li ilçe belediyelerinden çok sayıda ihale aldıkları ortaya çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nin üst düzey bürokratları arasında yer alan İmar ve Şehircilik Daire Başkanı İrfan Uzun"un, aralarında eşi ve çocuklarının da bulunduğu yakın akrabalarının, Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerinden aldıkları trilyonluk ihaleler dikkat çekiyor.

15 yılda hızla yükseldi
Aslında Rizeli Uzun"un, Güngören Belediye Başkan Yardımcısı olması ile birlikte başlayan belediye bürokratı olması ile birlikte başlayan hızlı yükselişi dikkat çekici. 1973 yılında başlayan devlet memurluğunun ardından, 1993-1999 yılları arasında Güngören Belediyesi"nde, Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Uzun, Ali Müfit Gürtuna"nın belediye başkanlığı döneminde Büyükşehir Belediyesi Planlama ve İmar Müdürü oldu.

Encümen üyesi
2002 yılında Planlama ve İmar Daire Başkanı olan Uzun, bu görevi ile birlikte Belediye Encümeni"nin de doğal üyesi olarak yapılan ihalelerde görev almaya başladı. Daire Başkanlığı görevi Kadir Topbaş"ın iş başına gelmesinden sonra da devam eden Uzun, Kasım 2005 tarihinde belediyede yaşanan görev değişiklikleri sırasında Boğaziçi İmar Müdürlüğü"ne atandı. Bu görevde bir yıl kalan Uzun, 2006 Kasım ayında yeniden İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı koltuğuna oturdu.

Eşi de şirkete ortak
Uzun"un belediye bürokratı olduğu yıllarda, aile üyeleri tarafından kurulmaya başlanan şirketlerde oldukça dikkat çekici. Uzun"un kardeşi Numan Uzun tarafından, 1991 yılında kurulan Uzunlar İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., ilk göze çarpan şirket. Sekiz ortaklı bu aile şirketinin büyük hissedarlarından biri de İrfan Uzun"un, 6 çocuğunun annesi Hacer Uzun. Uzunlar İnşaat şirketi, özellikle Büyükşehir Belediyesi ile bağlı şirketleri ve AKP"li ilçe belediyelerinden aldığı trilyonluk ihalelerle dikkat çekiyor. Şirket aldığı ve yaklaşık bedeli 100 trilyonu bulan ihaleleri, internet sitesinden de ilan ediyor.

Davet usulü katılıyor
Uzunlar firması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nin davet usulüyle yaptığı ihalelere çağrılan şirketler arasında da yer alıyor. 22 Şubat 2006"da Büyükşehir"in davetli olarak yaptığı 17 ihalenin 4"ünde, Uzunlar İnşaat da yer alıdı. Firma, bu tarihte kendileri ile birlikte 8 şirketin teklif verdiği, “Güngören İlçesi Mehmet Akif Kavşağı ve Çevresi Yol, Ortak Altyapı Düzenleme İnşaatını”, 8 milyon 563 bin 216 YTL ile bedelle almayı başardı.

İki oğlu şirkete ortak
Uzun ailesi, 1993 yılında UTAŞ Yapı Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kurdu. Uzun"un kardeşi Numan Uzun, şirketin büyük hissedarı oldu. Numan Uzun, UTAŞ Yapı"nın hisselerini oğlu Mehmet Uzun"a devretti. İrfan Uzun"un oğlu Vahit ve Rıdvan Uzun inşaat sektörü içinde faaliyet gösteren iki ayrı şirketin ortakları arasında yer alıyor. İki kardeş, kurdukları Tuva İnşaat Mühendislik şirketlerinin yanısıra, ortak oldukları Hat Yapı adlı firma ile inşaat işleri gerçekleştiriyorlar.

Ayla Özcan/Vatan