Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti kriz döneminden bu yana uyguladığı para politikası ve enflasyonla mücadelede gösterdiği başarı nedeniyle yurtdışından ödül, ülke içinde reel sektör ve ihracatçılardan eleştiri alıyor. Merkez Bankası'nın sadece enflasyonla mücadeleye kilitlenmesini eleştiren sanayiciler yüksek reel faizlerin sanayicileri zorladığı görüşünde. Enflasyonun düşmesine rağmen, reel faizlerin düşmemesini eleştiren sanayiciler, “Merkez Bankası'nın yüksek faiz inadı ekonomideki dengeleri bozacak ” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da eleştirisini "Serdengeçti bizi yüksek faizle eziyor" diye gösterdi.
Diğer ülkelerle rekabet açısından dolar ve euronun YTL karşısında daha değerli olması gerektiğini iddia eden ihracatçılar aynı zamanda Merkez Bankası'nı kura yeterli müdahalede bulunmamakla eleştirdi.
Uluslararası ödül alıyor
Bu arada Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti EuroMoney dergisinin günlük gazetesi “Emerging Markets”'nce Orta ve Doğu Avrupa'da “Yılın Merkez Bankası Başkanı” seçildi. Gazete Serdengeçti'nin göreve başladığı 5 yıl içinde, “Türkiye'nin hiperenflasyondan tek haneli enflasyona geçişinin önemli bir gelişme olduğu” vurgulandı. Haberde, Serdengeçti'nin Merkez Bankası Başkanı olarak izlediği şeffaf ve sorumlu iletişim politikasıyla, para ve döviz kuru politikalarına istikrar getirdiği gibi, kamuoyunun güvenini de kazandığı belirtildi. Merkez Bankası'nın para ve kur politikasında sağladığı istikrar ve güvenin, büyüme hızının artması ve enflasyonunun düşmesi gibi gelişmeler yanında, Türkiye ekonomisinin genelini olumlu etkilediği kaydedildi.
İŞADAMLARINA GÖRE VİZYONU YOK
Oğuz Satıcı: Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı
Türkiye ciddi atılımlar içinde. Bunu destekleyecek en önemli yapı Merkez Bankası'nın atacağı adımlar. Yerli ve yabancı yatırımcılar, finans kuruluşları Türkiye'nin geleceğine güveniyor ve yatırım için girişimdeler . Başkan Serdengeçti ne yazık ki Türkiye'nin gelişmelerine uyumlu hareket etmiyor, gerekli vizyonu ortaya koyamıyor, piyasalara ciddi mesajlar veremiyor.
Ömer Bolat (Müstakil Sanayiciler Derneği Başkanı)
Merkez Bankası'nın faiz politikası eleştiriye açık. Enflasyonun yüzde 5'e kadar indiği, kar marjlarının yüzde 3-5 oranına düştüğü dönemde, reel faizin yüzde 9 olması, gecelik faizlerin 14.25, borçlanma faizlerinin de 18.25 olması gerçekten çok yüksek. Temmuz, ağustos ve eylülde faiz indirimi için fırsat vardı. Enflasyon kontrol altındaydı ama maaleseef Merkez Bankası bu fırsatı da kaçırdı.
Murat Yalçıntaş (İstanbul Ticaret Odası Başkanı)
Öncelikle devletin uyguladığı başarılı bir politika var. Diğer taraftan reel sektörde KOBİ'lerin finansman sıkıntısı büyük. Piyasalarda dönen para çok kısıtlı miktarda. Hükümetin başarılı programının sürdürülebilir olması, reel sektörün verimli çalışmasına bağlı. Sosyal dengenin teminatı KOBİ'lerin rahat çalışması için, hükümet ve Merkez Bankası gibi organların piyasaları rahatlacak tedbirler alması lazım.
EKONOMİSTLERE GÖRE HEM HAKLI HEM HAKSIZ
Prof. Esfender Korkmaz
Sayın Serdengeçti, "benim görevim Türk parasını korumak" diyor. Bir defa Merkez Bankası'nın görevi bunu yaparken faiz ve kur dengesini de korumaktır. Başkan bu korumayı faizleri yüksek tutmak şeklinde anlıyor. Kurlar düşük olduğu için ihracatçı kar edemiyor ve gelirleri düşüyor. Merkez Bankası başkanına neden ödül veriyorlar? Çünkü Türkiye kan kaybederken birileri kazanıyor. 2000'den bu yana 50 milyar dolar cari açık vermişiz. Bizim bu kaybımız başkasının kazancı demektir. Siz şimdi 50 milyar dolar kazandıran birine ödül vermez misiniz.