İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, koruma amaçlı nazım planını onayladı. Selçuk’un CHP’li Belediye Başkanı Vefa Ülgür, "Eğer Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili kurumları bu konuda belediyenin hızına ayak uydurabilirse, 2012 yılının ilk çeyreğinde bu çalışmalar tamamlanmış olacak" dedi.
Selçuk Belediyesi tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli ’Efes-Selçuk Arkeolojik Sit Alanları Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’, İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Böylece, Efes’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girebilmesi için gereken ilk adım tamamlanmış oldu. Selçuk Belediyesi tarafından hazırlanan Efes Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, alan üzerinde mülkiyet sorunlarının çözülmesi, mülk sahiplerine takas olanaklarının sağlanması, giriş kapılarının, yeni satış mağazalarının ve otoparkın yapılması, alternatif tur güzergahlarının oluşturulması, yaşanmakta olan güvenlik sorunlarının azaltılması, erişim sorunlarının giderilmesi ve sınırların kesinleştirilerek koruma altına alınması gibi birçok olanak sağlayacak.
Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, bir açıklama yaparak, konu hakkında kapsamlı bilgi verdi. Efes’in bir bütün olarak algılanması ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girebilmesi için 3 aşamalı yol izlediklerini dile getiren Ülgür, ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla imzalanan protokol çerçevesinde Antik Kentin hali hazır haritalarını hazırladıklarını ve bu planlamanın Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca onaylandığını dile getirdi.
Efes sınırlarının bilinen ve görülenden çok daha geniş bir alanı kapsadığını vurgulayan Ülgür, ilk aşamada 1257 hektar alan üzerinde yapılan Koruma Amaçlı İmar Planı ile Efes’in yapılaşma koşullarının ortaya çıkarıldığını dile getirdi.
SIRA UYGULAMA PLANINDA
’Efes Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın onaylanması ile ikinci sürecin uygulama planı olduğunu dile getiren Ülgür, "Efes’in problemlerini çözmek adına attığımız ilk adımımızın ardından şimdi sıra ikinci süreçte. Hazırladığımız imar planları dahilinde uygulama stratejileri oluşturmaya başlayacağız. Yani otoparkların, yeni giriş kapılarının, dükkanların boyutlarının, niteliklerinin neler ve nasıl olacağı konusunda çalışmalara geçeceğiz. Yıllardır tartışmalı olan Efes alt ve üst kapıları bu planlarla yasal bir statüye kavuşacak. Efes’te şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bazı birimleriyle belediyemiz arasında yargıya taşınan sorunlar bu planla bir uzlaşmaya bağlanmış durumda. Eğer Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili kurumları bu konuda belediyenin hızına ayak uydurabilirse 2012 yılının çeyreğinde bu çalışmalar tamamlanmış olacak" dedi.
CUMHURİYET DÖNEMİNDEKİ EN KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK
Ülgür, Efes Antik Kenti ile ilgili hazırlanan bu planların, Cumhuriyet dönemindeki Efes ören yerinin kullanım kararlarındaki ’en köklü değişiklik’ olduğunu belirterek, hazırlanan planlarla Efes Kenti’nin gelecek 50 yılda farklı güzergahlar, yollar ve kapılarla ziyaret edilmesinin bir karara bağlandığının altını çizdi. Ülgür, "Efes için Yedi Uyuyanlar ve Magnesia’da yeni bir ziyaret kapısı olacak. Gelecek dönemde açılacak. Yine bundan sonra tarihte olduğu gibi kente artık gerçek kapısı olan limandan girilecek" dedi.
SON AŞAMA
Koruma Amaçlı İmar Planı ve Uygulama Planı’nın yanı sıra üçüncü sürecin ’Efes Alan Yönetim Planı’ olduğunu dile getiren Ülgür, ’Efes Alan Yönetimi Planı’ ile alanın yönetim biçiminin değişeceğini hem Selçuk Belediyesi’nin hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetki ve sorumluluklarının yeniden tanımlanmış olacağını söyledi. Bahsedilen süreçlerin tamamlanması ile Efes’in Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmesi için hiçbir engelin kalmayacağını belirten Ülgür, çalışmalara yardımcı olan herkese teşekkür etti.