Trump, Perşembe günü yayımladığı başkanlık kararnamesinde, “yasal ve meşru dolar destekli sabit kripto paraların dünya çapında geliştirilmesini ve büyümesini teşvik edeceğini” belirtti.
DİJİTAL BİR EURO'YA İHTİYACIMIZ VAR
Trump'ın sabit kripto para hamlesine karşılık Frankfurt’taki bir konferansta konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Piero Cipollone, “Sanırım burada anahtar kelime ‘dünya çapında’.” dedi. “Bu çözüm, bildiğiniz gibi, bankaların aracılık rolünü daha da azaltıyor; bankalar hem müşterilerini hem de ücretlerini kaybediyor. İşte bu yüzden dijital bir euroya ihtiyacımız var.”
Sabit kripto paralar, kısa vadeli faiz oranlarına maruz kalmayı sağlayan ve genellikle ABD dolarına sabitlenen bir tür kripto para birimi olarak işlev görüyor. Dijital bir euro ise ECB tarafından garanti edilen ancak bankalar gibi şirketler tarafından işletilecek çevrimiçi bir cüzdan olarak tasarlanacak.
DİJİTAL EURO'NUN ÇALIŞMA MODELİ
Dijital euro, banka hesabı olmayan kişiler de dahil olmak üzere, herkesin ödeme yapmasına olanak tanıyacak. Ancak, bireylerin bu cüzdanda tutabileceği tutarlar birkaç bin euro ile sınırlandırılacak ve bu tutarlara faiz ödenmeyecek.
Reuters’ın haberine göre, bankalar, müşterilerin paralarını ECB güvencesi altındaki dijital cüzdanlara taşıyarak kasalarını boşaltmasından endişe ediyor. Euro Bölgesi’nin merkez bankası şu anda dijital bir euronun pratikte nasıl çalışacağını test ediyor. Ancak, Avrupa milletvekillerinin bu konuda yasal düzenlemeleri onaylaması halinde nihai karar alınacak.
DİĞER ÜLKELERİN DİJİTAL PARA POLİTİKALARI
Trump’ın başkanlık kararnamesi, Fed’in kendi dijital para birimini (CBDC) çıkarmasını da yasakladı.
Atlantik Konseyi düşünce kuruluşunun verilerine göre, Nijerya, Jamaika ve Bahamalar zaten dijital para birimlerini piyasaya sürdü. Rusya, Çin, Avustralya ve Brezilya dahil olmak üzere 44 ülke ise hâlihazırda pilot programlarını yürütüyor.
patronlardunyasi.com