İhracatın durmasıyla birlikte Antalya Toptancı Halinde özellikle Rusya'ya 1200 YKR'den ihraç olunan domates, ambargonun ardından iç piyasada yaklaşık 250 YKR'den alıcı buluyor. Fiyatların düşmesine tepki gösteren üreticiler, ürünlerinin standartlara uygun olduğunu savundu.
Rusya'nın 3 yıl aradan sonra bu kez de içerisinde çok fazla zirai kalıntı bulunduğu gerekçesiyle alımını durdurduğu domates, Türkiye iç piyasasına yöneldi. İhracatta önemli paya sahip olan Rusya'nın bin 200 YKR'den aldığı domates, ambargonun ardından 250 YKR'den iç piyasada alıcı buluyor. İhracatın durdurulmasının iç piyasadaki fiyatları da düşürdüğünü belirten Antalya Toptancı Hali esnafından Mehmet Ekiz, "Rusya'ya ihracat yapan bazı esnaf arkadaşlarımız, işyerlerini kapatmak zorunda kaldı.
Domateslerimiz, standartlara uygun, ihracatlık domates. Fakat böyle kaliteli bir domatesin kasasını değerinin çok altında satmak zorunda kalıyoruz. Bu bizim girdilerimizi karşılamıyor" dedi.
İhracatın durmasıyla iç piyasada tüketilen domates fiyatlarının düştüğünü belirten üretici Recep Kel, "İç piyasada tüketilen domates 600-700 YKR'den yaklaşık 150-200 YKR'ye düştü. Bir domatese çekirdekten hasat zamanına kadar yaptığımız harcamayı düşünürseniz bu fiyat bizi kurtarmıyor. Sürekli içerdeyiz. Hükümetin yardımcı olmasını istiyoruz. Ayrıca, Rusya'nın ilaç kalıntısını siyasi bir oyun olarak değerlendiriyorum. Bizim domatesimiz dünya standartlarında" diye konuştu.
Bazı üreticiler ise domateslerini süper marketlere 350 YKR'den satmak için iki gündür sırada bekliyor. Yaklaşık 200 metreyi bulan araç kuyruklarına giren üreticiler, "2 gündür bekliyoruz, 1 ton domatesten alacağımz 350 YTL'nin yarısından fazlası yemek ve mazot parasına gidiyor. Bize neredeyse hiçbir şey kalmıyor" dediler.
Bazı üreticiler ise gazetecilerin önünde domatesi bıçakla kesip yiyerek lezzet testi yaptı.
SALÇALIK DOMATES 50 YKR
Domatesini iç piyasaya ve süper markete satamayan Antalyalı çiftçilerin çoğu da kilosu 50 YKR'ye salça fabrikalarına satıyor. 1 ton domatesten sadece 50 YTL kazandıklarını anlatan bir üretici duruma isyan ederek, "Bu 50 YTL bizim mazot paramızı karşılıyor. Yaptığımız işçilik ve emeğimiz bedavaya geliyor" dedi.