Türkiye'nin enerji koridoru olma hedefi yönündeki en önemli adımlardan birisi olan ve yıl sonundan önce bitmesi gereken Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattının tamamlanması 6 ay gecikecek. BOTAŞ ve Yunanlı şirket DEPA, ortak yapacakları Meriç geçişine bir türlü başlayamayınca hattın açılışını Temmuz 2007'ye erteleme kararı aldı.
Türkiye ve Yunanistan başbakanlarının Meriç nehri üzerinden canlı yayınlarla dünyaya duyurduğu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "prestij projemiz" dediği doğalgaz boru hattında ikinci fiyasko yaşandı. Projedeki ilk gecikme Sutek-Bayındır ortaklığının, taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle yaşanmıştı. BOTAŞ, bunun üzerine Sutek firmasıyla yapılan sözleşmeyi fesh etmişti.
250 milyon metreküp gaz
Türkiye ve Yunanistan arasında sınır teşkil eden ve maliyeti BOTAŞ ile DEPA arasında eşit bölüşülecek olan Meriç geçişi ile ilgili olarak çalışma hâlâ başlatılamadı. BOTAŞ ve DEPA sözkonusu çalışmanın tamamlanmasını erteleme kararı aldı.
Buna göre, hem Türkiye hem de Yunanistan'ın kendi sınırları dahilindeki yapım işlerini zamanında tamamlayamaması ile başlayan gecikme Meriç geçişine yansıyacak. Sözkonusu geçişin tamamlanması için çalışma Ocak 2007'de başlayacak. Projenin boru hattı yapımı 4 ay, inşaat bölümü ise 2 ay sürecek. Buna göre, Yunanistan'a ilk etapta verilmesi planlanan 250 milyon metreküplük doğalgazın akıtılması temmuzda gerçekleşecek.
Ceza kesilmeyecek
Anlaşmaya göre, 1 Kasım 2006'da Yunanistan'a doğalgaz aktarılmaması halinde taahhütüne uymayan tarafın günde 25 bin dolar tazminat ödemesi öngörülürken, erteleme kararının ortak alınması nedeniyle ceza kesilmeyecek.
Türkiye, kendi topraklarındaki hattın tamamlanması için 26 kilometre kaynak, 70 kilometre indirme, ekipman ve montaj işlerini aralık sonunda ihale edecek.
Gülçin Üstün/Milliyet