Pandemi sonrasında fiyatları olağanüstü artan yazlık ev fiyatları bütçeleri zorluyor. Yalnızca satılıkta değil kiralıkta da fiyatlar yüksek. Marmara’dan Akdeniz’e uzanan sahil hattı boyunca haftalık kiralık fiyatları 15 bin liradan başlıyor, lüks bölgelerde milyonlarca liraya çıkıyor. Yazlık fiyatlarındaki bu yükseliş, çoğu kişiyi alternatiflere yönlendiriyor. Yalnızca fiyat değil doğaya dönüş isteği, deprem korkusu, şehirden kaçış isteği prefabrik, hafif çelik, kapsül, ahşap, konteyner, tinyhouse, bungalov gibi seçeneklerin de ön plana çıkmasını sağladı.
TATİL ANLAYIŞI DEĞİŞİYOR
Doğa evleri fuarı Nature Houses Show’u 30 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında düzenleyecek olan EKO Fuarcılık’ın Genel Müdürü İlker Altun, şehirden kaçış arayışının tatil keyfinin önüne geçtiğini söyledi. Altun, yazlık anlayışının pandemi ile başlayan süreçte hayat pahalılığının da etkisiyle giderek değiştiğini belirterek, “Üst gelir grupları, geçmişte Ege ve Akdeniz kıyılarında denize yakın villa ve siteleri tercih ediyordu. Günümüzde doğada 1-2 milyon lira arasında maliyetlerle erişilebilir bahçeli ev seçeneklerine yöneliyorlar” dedi.
YEDEK EV OLDU
Altun, uzaktan ya da hibrit çalışma modelleri, erken emeklilik ve kentsel dönüşüm sürecinin yoğunlaşmasının yanı sıra tarım, seracılık, çiçekçilik, bağcılık, hayvancılık, arıcılık gibi kırsal girişimciliğin de kentlerin dışında yaşam kurmayı cazip hale getirdiğini ifade etti. Altun, köy evi, dağ evi, bağ evi özelliği taşıyan hafif çelik, prefabrik, taş, ahşap ve kütük yazlık evlerin aynı zamanda pandemi ve deprem riskine karşı tatil dışında yedek ev niteliği kazandığını kaydetti.
HEM LÜKS HEM KAMP
Hem doğada olmak isteyen hem de lüks sevenler için ‘glamping’ trendi de yükselişte. Yatırım ve yaşam amacıyla Çanakkale Ezine’de glamping projeleri geliştiren Dr. Gayrimenkul Kurucusu Uğur Balkan Metel, şu bilgileri verdi: “İnşaat maliyetlerinde ciddi bir artış söz konusu. Birçok müşterimiz, arsalarını alsalar da 4-5 milyon TL’yi bulan yapı maliyetlerinden dolayı zorlanıyor. Glamping’ler bu noktada çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Alt-orta gelir grubuna, müstakil yaşama geçebilecekleri ayrıca her geçen gün değer kazanan ve aylık kira getirisi sağlayan bir ürün sunuyoruz. Glamping ile yaklaşık 1 milyon liraya konforlu bir müstakil yaşama geçiş yapılabiliyor.”
DEPREM SONRASI ÇELİK ÖN PLANDA
Ön üretimli yapı sektörünün öncü firmalarından Vefa Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner, “Gerek yatırım gerekse müstakil bir yaşam alanı kurmak üzere arsa alımlarında ve buna paralel hafif çelik yapılara olan talepte artış var. Bununla birlikte; yaşadığımız deprem felaketinin ve pandeminin de hafif çelik yapılara olan bilince yönelik etkisi oldu” dedi. Hafif çelik bir konutun ortalama metrekare fiyatının 550-600 dolar olduğunu söyleyen Güner, rakamın projeye, bölgeye ve iklime göre değişebileceğini ifade etti.
1.5 AYDA TESLİM
Güner, Ege, Akdeniz, Trakya, Karadeniz, Bursa, Düzce ve Bolu gibi bölgelerde Nestavilla markalarıyla bireysel kullanıma yönelik konutların haricinde Vekon markasıyla da bireysel projelerin yanında otel, hastane ve toplu konut gibi projeleri de geliştirdiklerini kaydetti. Çelik yapılarda teslimat hızına da değinen Güner, “Örneğin 100 metrekare tek katlı bir çelik konut tüm izinler alındıktan sonra 1.5 ayda anahtar teslim olur, iki katlı konutlarda bu süre 2.5 ayı bulabilir” diye konuştu.
KİRA GELİRİ DE VAR
Yazlık alternatifi olarak ahşap evler (bungalov) de ön plana çıkıyor. Kırklareli’nde Yeşil Mahalle projesini hayata geçiren Yeşil Vadi’nin Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Orhan Demiral, ailelerin tatil için sayfiye alanlarına, yeşil alanlara, ahşap evlere yöneldiğini söyledi. Demiral, “Ahşap evlerimize inanılmaz bir talep var. Otellere nazaran fiyat bu projelerde çok cazip. Satın alma gibi kiralama imkanı da var. Ev üzerinden kiralama yapıldığı için aileler tek fiyatla kalabilme özgürlüğüne de sahip oluyor” dedi. Ahşap evlerin fiyatları 2 milyon lira civarında.
EN POPÜLERİ TINYHOUSE
Son dönemin en popüler tatil alternatifi tinyhouse’lar. Hem arazi hem de tinyhouse üretimi yapan Tinyköy’ün Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Akkaya, yaz aylarına doğru nisan ve mayıs aylarında yoğunluğun arttığını belirtti. Tinyhouse arsaları için ortalama 400-900 bin lira, tinyhouse için 700 bin-1.5 milyon lira civarında bütçe gerekiyor. Tinyhouse’ların en büyük avantajının minimallik olduğunu söyleyen Akkaya, şöyle konuştu: “Minimal yaşantı, özellikle doğada daha çok zaman geçirmeye imkan sağlıyor. Deprem riski olmadığını bilmeniz belki de ülkemiz için en önemli unsur. Isı yalıtımı iyi yapılmış tinyhouse evler tercih edilirse kullanım kolaylığı ve maliyetinden dolayı yazlık evlerin önüne geçebilir.”
patronlardunyasi.com