Gündem


Feramuz ERDİN

Hemen her krizde ortaya çıkan dezenformasyon odakları 6.2'lik Silivri depreminde de iş başındaydı.

SOSYAL MEDYADA PUSUDA BEKLİYORLAR

Ellerinde geniş bir veri havuzu olduğu görülen sosyal medya trolleri, halkın duygularını manipüle edebilecek şekilde özellikle edebiyata çok hakimler. Kurdukları ve üzerinde çok ince düşünülmüş cümleler, manipülasyon konusunda belli bir eğitim aldıklarını da gösteriyor.

TOPLUMSAL FİGÜRLERİ HEDEF SEÇİYORLAR

Dezenformasyonla görevli sosyal medya trolleri, bazen takma isimlerle açtıkları hesapları kullanırken, bazen de toplumda karşılığı bulunan kişileri manipüle ederek dezenformasyon yapabiliyorlar. Örneğin 6 Şubat depremlerinde bana X hesabımda DM den ulaşan bir kullanıcı ilk başta yardım istenen birkaç yerin ismini verdi ve ben de bunları paylaştım. Bunu test eden trol, bir süre sonra provokasyona oldukça açık ve şüpheli bilgileri de paylaşmam için göndermeye başladı. Amacının, insanlara yardım etmek degil, provokasyona müsait yanlış ve yalan bilgilerin bilinen ve güvenilir bir hesap üzerinden paylaşıma girmesi olduğu ortaya çıkmıştı.

AHLAKİ DEĞERLERİ YOK

Sosyal medya trollerinin siyasi amaç gütmesi anlaşılabilir olmakla birlikte, esasında bir afet anında bile insan hayatını tehlikeye atacak kadar vicdansız ve gaddar olabilmeleri asla kabul edilebilir değildir. Özellikle kriz anlarında ortaya çıkan, olması neredeyse imkansız şeyleri oluyormuş gibi aktaran, insanları korku ve galeyana getirmeye çalışan hesaplara karşı her zaman temkinli olunmalıdır. Çünkü bunların yaymaya çalıştıkları "şok gerçekler" temelinde sizin algınızı bozmaya yönelik ve gerçek hayatta yaşanması neredeyse imkânsız olan şeylerdir. Zaten sizi de kimsenin bilmediği bir şeyi sadece veya en önce sizin bildiğiniz duygusu ile manipüle etmeye çalışıyorlar.

patronlardunyasi.com