Muhasebat Genel Müdürlüğü, kontrolörlerin bu yıl içinde gerçekleştirdiği denetim sonuçlarına ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda, tedavi giderleriyle ilgili denetimlerde tespit edilen suiistimale ilişkin hususlar 39 başlık altında toplandı. Yazıda, sağlık alanında yaşanan suiistimal olaylarına ilişkin tespitler tek tek sıralandı ve devleti zarara uğratan bu hususlar için Sağlık Bakanlığı'nın da önlem alması istendi.
Devlet, böyle dolandırılıyor
Muhasebat Kontrolörlerinin incelemeleri sonucunda sağlık sektöründe devletin zarara uğramasına neden olan 39 değişik yöntem şöyle belirlendi:
Sahte ilaç: Yaklaşık 15 ayrı ilaç firmasından 224 adet ilaç fiyat kupürü ve barkot diyagramının sahte olabileceği şüphesi ile yapılan araştırma sonucunda, bir ilacın sahte olduğu ilgili firma tarafından teyit edildi ve gerekli incelemeler başlatıldı.
Kamu personeli ile bakmakta yükümlü oldukları kişilerin tedavi hizmetlerinin bedeli ödenirken, KDV mükellefi olmayan sağlık kuruluşları faturalarına KDV eklenerek, fazla ödeme yaptırılıyor.
Trafik kazası nedeniyle tedavi olan yeşil kartlı hastaların tedavi giderleri, sigorta şirketleri yerine devletten tahsil ediliyor.
2005'de yapılan tetkik, tahlil, tedavi işlemlerine 2004 birim fiyatları uygulanıyor ve KDV indirilmiyor.
DNA dizi analizleri, 2004'de kaldırılmasına rağmen, faturalandırılmaya devam ediliyor.
Eğitim vakası gerekçesiyle bazı hastalardan tedavi bedelleri tahsil edilmiyor.
Asgari ücret artışından kaynaklanan fiyat farkları yanlış hesaplanarak, Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü'ne bağlı birimlerin temizlik hizmetlerini yürüten firmalara, fazla ödemede bulunuluyor.
Hemşire hizmetleri, monitorizasyon adı altında faturalandırılıyor.
Sağlık Kurumları tarafından yatan hastalara reçete edilemeyecek temini zorunlu sağlık malzemesi bedelleri, hem kurumdan hem de hastalardan tahsil ediliyor.
Malzemeler, fazla fiyatlandırılıyor
Sağlık kurumuna ödenen bedele dahil sarf malzemeleri, yatan hastalara reçete edilmek suretiyle, dışarıdan temin ettiriliyor.
Yoğun bakım tedavi bedeline dahil olan tetkik ücretleri, ayrıca fatura ediliyor.
"Temini zorunlu yatan hastalara reçete edilemeyecek ve faturalarda gösterilecek tıbbi sarf malzemeleri" grubundaki malzemeler, liste fiyatından yüksek fiyatlandırılıyor.
Tam kan, tetkik veya işlem bedeline dahil olduğu halde ayrıca fatura ediliyor.
Sadece yeni doğanlarda uygulanması halinde faturalandırılabilen intravenöz mayi takılması işlemi, yeni doğanlar dışında da faturalandırılıyor.
Bazı hastaneler, faturalardaki radyolojik görüntüleme ve tedavi ile laboratuvar işlemlerindeki bedellere yüzde 10 oranında ilave yapıyor.
İntravenöz ilaç infüzyonu işlemi, yatış gün sayısından fazla fatura ediliyor.
Yatış gününden daha fazla yatak ücreti isteniyor.
Monitorizasyon ücreti, hastanın yatış gününden fazla fatura ediliyor.
İlaç bedelleri faturalarda, Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen satış fiyatından bile daha yüksek düzeyde yer alıyor.
2004 fiyat tarifesinde, birim fiyatları daha yüksek olan 2003 tarifesi uygulanıyor.
Alacak senetleri, Saymanlığa teslim edilerek tahakkuk kayıtları yapılmıyor, senet bedeli tahsil edildiğinde, tahsil edilen tutarların kayıtlara alındığı görülüyor.
Faturalama kısıtlamalarına uyulmuyor.
Yoğun bakım ücretinin yanı sıra, moniterizasyon, ventiletör ve oksijen tedavi ücretleri ayrıca faturalandırılıyor.
Çevre, Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (ÇESAV) ile Türkiye Aile Planlaması Derneği İktisadi İşletmesi'nce işletilen tıp merkezlerine yapılan ödemelerde, 2005 yerine 2004 yılı Bütçe Uygulama Talimatı üzerinden ödeme yapılıyor.
Part time çalışma sözleşmesi düzenlenen doktorlar, resmi hastaları muayene ve tedavi ediyor.
Tedavilerde, ileri tetkik hizmetleri dışındaki laboratuvar hizmetleri, protokole aykırı olarak dışarıdan alınıyor.
Özel sağlık kurum ve kuruluşları