Özel sektörde nükleer santral ile ilgilenen şirketler netleşiyor. 13 Nisan'da Ankara'da Enerji Bakanı Hilmi Güler ile bir araya gelen Koç Holding, Sabancı Holding, Zorlu Holding, Enka Holding, Çalık, Gama, Akkök Holding, Alarko Holding, Tekfen Holding, Doğuş Holding, Güriş, Nurol ve Habaş'ın nükleer santral ile ilgili görüşlerini bir rapor halinde 12 Mayıs'a kadar bakanlığa teslim etmeleri gerekiyordu. Bu çerçevede çalışmalarını sıkı tutan 8 grup bakanlığa rapor gönderdi. Bu sekiz firmanın içinde Alarko Holding, Gama, Enka Holding, Çalık ve Akkök Holding yer alıyor.
İnceleme başlıyor
Enerji Bakanlığı, şimdi gruplardan gelen raporları değerlendirecek. Bakanlık, yaklaşık bir ay sürmesi gereken bu inceleme sürecinin ardından grupları Ankara'ya görüşmeye çağıracak. Görüşmelerin sonunda da nükleer santral konusunda izleyeceği politikayı netleştirecek.
Enerji Bakanlığı'na rapor gönderen gruplar arasında olan Alarko Holdingin Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, raporlarında nükleer santral modellerinden yatırım maliyetine kadar birçok konuya yer verdiklerini söyledi. Bakanlığın nükleer santral konusunda çok ciddi olduğunu ve birden fazla santral projesini hayata geçirmeyi planladığını kaydeden Yavrucu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nükleer santral yatırımında üç yatırım alternatifi var. Ya özel sektör yapacak, ya kamu yapacak, ya da kamu-özel ortaklığı olacak. Herbirinin kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Yaürım maliyeti de önemli. Çünkü bin megawatlık bir santralın maliyeti 2.5 milyar dolar. Bu iş enerji piyasalarının özelleştirilmesiyle birebir bağlantılı. Fiyatlar serbest piyasada oluşursa sorun yok. Ama devletin kontrolünde olursa garantinin devreye girmesi lazım. Çünkü böyle büyük bir yatırımı amorti edemezsiniz."
Çalık ilgileniyor
Çalık Grubu'nun patronu Ahmet Çalık da grup şirketlerinden Çalık Enerjinin bakanlığa rapor verdiğini söyledi. Ahmet Çalık, "Daha yolun başındayız ama nükleer santral ile ilgileniyoruz" diye konuştu.
Taraflar ilk kez Ankara'daki zirvede tartıştı
Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak isteyen Türkiye'nin gündeminde çözüm olarak öne çıkan nükleer santraller, 13 Nisan'da ilk kez devlet ve özel sektörün bir araya geldiği ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunduğu bir zirvede tartışıldı. "Ortak çözüm bulma takımı çalışması" olarak nitelendirilen ve Ankara'da yapılan enerji zirvesinde, Enerji Bakanlığı devlet-özel sektör modeli üzerinde dururken, özel sektör temsilcileri modelden önce finansman ve devletin vereceği garantilerin önem taşıdığını vurguladı.
Devlet Bakanı Ali Babacan, Enerji Müsteşarı Sami Demirbilek, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve enerji bürokratlarının katıldığı toplantıdan sonra açıklama yapan Enerji Bakanı Hilmi Güler, yaklaşık 3.5 milyar dolar civarında olacağı öngörülen yatırımın ihalesiz yapılacağını söyledi. Güler, erken yatırım garantisi, teknoloji transferi konusunda getirilen önerinin cazibesi, yalat transferi, yerli katkı payının oranının garantisini vermek olarak sıraladığı dört kritere göre seçileceğini de vurguladı.
Necla Dalan/Vatan