Patronlar


Derviş, ‘Söz verip yerine getirmemek olmaz’ dedi. UNDP Başkanlığı’nı 15 Ağustos’ta devralmaya hazırlanan Derviş, İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesine verdiği mülakatta, gelişme için kaynak artırımının yollarını arayan liderlerin, ’bu kaynakların verimliliği için uygulanması gereken politikalar ve kurumsal gelişmelere bağlı kalması gerektiğini’ belirtti.

KURTARAN ADAM:

FT’nin ’Dünya Bankası’nda seçkin bir kariyerden sonra Türkiye’yi 2001’de mali krizden kurtaran adam, UNDP’nin kalkınmakta olan bir ülkeden gelen ilk başkanı ve BM’ye bağlı bir kurumun başkanlığına açık bir rekabet sonunda seçilen ilk yetkili’ olarak nitelediği Derviş, fakir ülkelere yardımların artırılmaması durumunda liderlerin küresel ekonomi ve küreselleşme gibi kavramları reddetmiş olacakları, bundan da herkesin zarar göreceği uyarısında bulundu.

ZENGİNLERİ İKNA ETMELİYİZ:

Kemal Derviş, zorlukla ilerleyen küresel ticaretin liberalleştirilmesi yönünde bir anlaşma yapılmasına ilişkin görüşmeler hakkında ise, ‘Eğer ticarette artışın gerçekleşmesini istiyorsak, kısa dönemde iş kaybına uğrayacak ülkelerin zararlarının yardımlarla telafi edilmesi için zengin ülkeleri ikna etmeliyiz’ dedi. Derviş, küresel kalkınmanın uluslararası gündemde ’uzun zamandır ilk kez bir numaralı madde olacak gibi göründüğüne’ dikkat çekerek, ‘Şu anda gerçekten tarihi bir noktadayız’ dedi. G8 liderlerinin, fakir ülkelerin borçlarının bir kısmının silinmesi durumunda merkez bankalarının kaynaklarının yeniden harekete geçirilmesi yönünde vardıkları geçici anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ifade eden Derviş, önümüzdeki hafta yapılacak zirvede açıklanması beklenen karar için ‘Formül oldukça iyi ve çok sayıda ülkeye yayma umudu var’ diye konuştu.