Demirel, salon da bulunanlara "Siz hiç tarlada orakla ot biçtiniz mi? Kara sabanla dövenle hiç buğday hasat ettiniz mi?" diye so runca salondan birkaç kişiden 'Evet' cevabı gelince "Çok güz e l helal olsun size. O zaman siz Türkiye Cumhuriyeti'nin kıymetini benden daha iyi bilirsiniz" dedi.
Siyaseti kötülemeye niyeti olmadığını kaydeden Demirel, "Siyaseti kötül emem, siyaset benim içinde olduğum bir olaydı. Bir hizmet köprüsüydü. İğneden ipliği her şeyi dışarıdan satın ala n bir Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milleti, 1999 senesinde size hasta adam diyen Avrupa, gelin üye namzeti olun, ü y e adayı olun diyor. Altın devrini yaşayan Avrupa'nın sizi üyeliğe davet etmesini sanıyorum ki bu destanın en önemli başarılarından biridir." diye konuştu.
Yarım kalan yatırı mları sa h ip çıkılmasını isteyen Demirel, öğretim üyelerine ve öğrencilere seslenerek, bu ülkenin onların olduğunu ve sahip çıkmal arını istedi. Konuşmasından sonra Demirel'e üniversite tarafından bir şilt hediye edildi.
Çağdaş ve gelişmiş ülkelerin bilimsel çalışmaları sanayiyle birleştirerek bilişim alan ında öne çıktığını ifade eden SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar ise, bu ülkelerin artık fabrikada üretimi bırakar ak sadece teknoloji üretmeye başladıklarının altını çizdi. AR-GE çalışmalarının artık üniversitelerde öne çıkmasını is teyen SDÜ Rektörü Prof. Dr. Baydar, dünyada AR-GE ürünleri ihracatı yapan İsveç'in kişi başına 36 bin dolar geliri olduğu nu, yaptıkları araştırmada ise, Türkiye'nin ihraç ürünleri arasında böyle bir madde olmadığını sadece tekno l ojik ürün adıyla küçük bir payın yer aldığını anlattı. Gelişmiş ülkelerin artık AR-GE ve patent ürünleri geliştirdiğ ini işaret eden Rektör Baydar, ABD'de her gün 7 ürün patenti alınırken, Türkiye'de 2003 yılına kadar toplam 7 ürüne patent alındığına dikkat çekti.
SDÜ tarafından d üzenlenen 2005-2006 öğretim yılı açılış törenine, Toplumsal Katkı Ödülü'ne layık görülen 'Şu Çılgın Türkler' kitabının yazarı Turgut Özakman, U