Teşvik yasası kapsamına alındıktan sonra yatırımcıların gözdesi haline gelen Adıyaman'da, birbiri ardına onlarca fabrika açılıyor. İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep, Bursa ve Malatya'nın da aralarında bulunduğu illerden büyük sanayicilerin de yatırım yaptığı 150 hektarlık Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde (OSB), yer kalmadı.
Şu anda genişletme kararı alınan OSB'de, 32 sanayici daha yatırım için sıra bekliyor. Teşvik yasası kapsamına alındıktan sonra başta tekstil ve konfeksiyon olmak üzere gıda, mobilya, ağaç, elektrik ve elektronik, makine, metal, plastik, oto yan sanayi, PVC sektöründe gerçekleştirilen yatırımlarda, yüzde 75'i bayan olmak üzere 6 bin kişi çalışıyor. Geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 400 milyon dolarlık 33 tesisin toplu açılış töreni yapıldı.
Bu yıl 1 Mart tarihinde de, 10 fabrika, mayıs ayında ise 23 fabrika açılacak. Yine 1 Mart'taki açılışı da Başbakan Erdoğan'ın yapması bekleniyor. Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ersoy, Adıyaman'da yaşanan ekonomik canlanmanın, hükümet politikasının yanında kendi gayretlerinden kaynaklandığını belirterek, sadece teşvik yasasıyla yetinmediklerini, gelen yatırımcılara her türlü kolaylığı sunduklarını söyledi.
''DAVUL ZURNAYLA KARŞILIYORUZ''
Ersoy, kendilerine has bir yatırım modeli geliştirdiklerini ifade ederek, şunları dile getirdi: ''Yatırımcıyı davul zurnayla karşılıyoruz. Sanayi odamızda masası, bilgisayarı ve telefonu hazır oluyor. Otelde kahvesini içerken elemanlarımız tüm bürokratik işlerin peşinden koşuyor.
Yatırım için arazi tahsis ediyoruz hatta inşaatını biz suluyoruz. Makam aracımızı onlara tahsis ediyoruz. Yatırımcı gelince vali, belediye başkanı, sivil toplum örgütü başkanları ve tüm esnafı yemeğe davet ediyorum.'' İsteyene ortak da bulduklarını belirten Zafer Ersoy, Adıyaman'da şu anda 100'den fazla kişinin ortaklık için beklediğini bildirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla geçen yıl Mayıs ayında 400 milyon dolarlık yatırımla kurulan 33 fabrikanın açılışının gerçekleştiğini anımsatan Ersoy, ''Bu yıl Mayıs ayında da 33 tesisin toplu törenini planlıyorduk ama 10 tanesi, 1 Mart'ta Adıyaman'a gelecek olan Başbakanımız tarafından daha önce açılacak'' dedi. TSO Başkanı Ersoy, 33 yeni tesisin yatırım toplamının 170 milyon dolar civarında olduğunu, böylece istihdamın 12 bine yükseleceğini belirtti.
''14 BİN KİŞİYE EKMEK KAPISI''
Adıyaman OSB'nin genişletilmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığının karar aldığına ve şu anda istimlak bedelini beklediklerine işaret eden Ersoy, ''Yatırımlar tekstil ve hazır giyim gibi emek yoğun sektörlerde yoğunlaştı. 12 bin istihdam öngörüyorduk, OSB bittiği zaman bu 13-14 bin olacak. Şu anda OSB doldu, 32 yatırımcı sıra bekliyor'' dedi. Zafer Ersoy, yeni yatırımlar sayesinde Adıyaman'da yüzde 27,5 olan işsizlik oranını 4-5 puan düştüğünü ifade ederken, ''Ancak bölgede ve ilimizde ayda 1000 kişi işsizler ordusuna katılıyor. Adıyaman'da en az 60-70 bin istihdam daha sağlanmalı'' diye konuştu.
''TERÖRÜN PANZEHİRİ, YATIRIM''
Ersoy, Adıyaman'da yatırım ikliminin çok güzel, işçilerin nitelikli ve ürün kalitesinin iyi olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: ''İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerden gelen yatırımcı ile Adıyamanlı sanayici ortaklık yapıyor. Adıyamanlı sanayici, ortağına yüzde 20-30 bedava hisse vermiş; (imalatı ben yapayım, sen ihraç et) diyor. Adıyaman'da ekonomik kalkınmasında, ticaretinde ivme var. Sosyal kalkınma da oldu. Şu anda OSB'de çalışanların yüzde 75'i bayan. Terörün panzehiri, yatırımdır. Biz namuslu iş adamları olarak işsizlere iş vermeliyiz. Yoksa, 'şeytanlar' iş verecek.''
Adıyaman'daki yatırımların siyasi malzeme yapılmamasını isteyen Ersoy, ''Bu, seçim yatırımı falan değil. Geçen yıl 33 fabrikayı açtığımız zaman, Başbakanın zamanı kısıtlı diye, bize konuşma hakkı bile verilmedi. Terörün olduğu bir bölgede binlerce istihdam yaratıyoruz. Kişisel gayretlerimiz ön planda tutulmalı'' şeklinde konuştu.