Kenan GÜRBÜZ
Muğla'nın Datça ilçesinde Badem Çiçeği Festivalinin bu yıl 7'incisi düzenleniyor. Kortej yürüyüşü, kültürel zenginlikleri tanıtan faaliyetler, konserler gibi etkinliklerin olduğu festivalde en büyük ilgiyi yaşları 70 ila 92 arasında değişen kadın ve erkeklerden oluşan “Betçe Halk Korusu” ekibi gördü.
#video_9517951#
GENÇLERE TAŞ ÇIKARTTILAR
“Betçe Halk Korusu”nda türküler söyleyen üyelerin en genci 70 en yaşlısı ise 92 yaşında. Koro üyeleri, oynadıkları halk oyunlarıyla da gençlere adeta taş çıkarttılar.
Betçe Yöresel Halk Oyunları ekibine Başkanlık eden Osman Gönen ise muhabirimiz Kenan Gürbüz’e Halk Korusunun kuruluş hikayesini şöyle anlattı:
“Emekli İngilizce öğretmeniyim. Datça Yazıköylüyüm. Ekipte yer alan arkadaşlarımızın hepsi bölgedeki köylerden. Geleneksel oyunlarımızın unutulmaması için bir araya geldik. Ben çalmaya başladım, arkadaşlarım oynamaya başladı ve eski türkülerimizi yeniden canlandırdık. Grubumuzun adı “Betçe Yöresel Halk Oyunları”. Grubun yaş ortalaması 70’in üzerinde. Ben 72 yasındayım. Kayınvalidem de grupta o 92 yaşında. Grupta yer alanlar 70 ila 90 yaş arasında."
KAPI GICIRDASA OYNARIM
Grupta yer alan Fatma Aydoğan ise 80 yaşında olduğunu anlatarak, şunları söyledi:
“Oynamayı seviyorum içimden gelen bir şey. Hocamız sen dur oynama diyor bazen ama ben yerimde duramıyorum. 10 yıldır ekipte yer alıyor ve oynuyorum. Kapı gıcırdasa ben oynarım”
BETÇE ADI NEREDEN GELİYOR?
Halk Korosu’na adını veren Betçe, Datça Yarımadası’nın batı tarafındaki bölgeye yörede verilen isim. Hızırşah arazilerinden sonra başlayan bu bölge; Mesudiye, Sındı, Yaka, Cumalı ve Yazı köylerini içine alır. Betçe, yarımadanın doğusuna göre daha yumuşak bir iklime sahiptir ve özellikle bademleriyle ünlü.
Festival 13-16 Şubat tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya devam edecek.
patronlardunyasi.com