Gündem


Kenan GÜRBÜZ

Datça Yat limanı Projesi’nin iptali için mücadele eden Datça Dayanışması, Muğla 4. İdare Mahkemesi’nin liman için görülmekte olan davada itiraz yolları kapalı olarak yürütmenin durdurulması kararı verdiğini duyurdu. Konuyla ilgili yapılan açıklamada mahkeme kararında şu ifadelerin yer aldığı vurgulandı:

"Çevre Kanunu'nu ile Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine aykırı şekilde düzenlendiği anlaşıldığından dava konusu Çevresel Etki Değerlendiresi (ÇED) Olumlu kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan, uyuşmazlığa konu projenin bu hâliyle faaliyete geçmesi halinde çevreye olan olumsuz etkisi göz önüne alındığında dava sonuçlanıncaya kadar işlemin uygulanmaya devam etmesi hâlinde telâfisi güç zararlar doğabileceği açıktır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanun'un 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, aynı Kanunun 20/A maddesinin 2. fıkrasının (e) alt bendi uyarınca itiraz yolu kapalı olmak üzere, 20/11/2024 tarihinde oybirliği ile karar verildi."

Mahkemenin 2024/581 esas no'lu kararında da davayı açan MUÇEP Derneği ve Datçalı vatandaşlar için de aynı yürütmeyi durdurma kararı, aynı gerekçelerle itiraz yolu kapalı olarak verildi. Mahkeme kararında, şu ifadeler dikkat çekti:

KARARDA DİKKAT ÇEKEN İFADELER

"Projenin çevreye zarar vereceği, Posidonia çayırlarının tahrip olacağı, Ilıca Göleti ve deniz ekosisteminin olumsuz etkileneceği, trafik yükünü artıracağı, tarihi ve kültürel değerlere zarar vereceği iddia edilmiştir.
Bilirkişi raporunda, projenin birçok bilimsel açıdan eksik ve yetersiz olduğu belirtilmiştir.
Deniz Ekosistemi: Deniz çayırları ve diğer canlılar zarar görecektir.
Arkeolojik Alanları Koruma önlemleri yetersizdir.
ÇED raporunun eksik ve yetersiz olduğu, çevresel ve sosyal etkilerinin yeterince değerlendirilmediği belirtilerek ÇED olumlu kararının hukuka aykırı olduğuna karar verilmiştir.
Projenin çevreye geri döndürülemez zararlar verebileceği gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına oybirliğiyle karar verilmiştir.”

Sivil toplum kuruluşları (STK), Datça'da protestolar düzenlemişti. Projenin iptali için Muğla Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi, Datça Belediyesi ile çok sayıda STK davacı olmuştu.

BAKANLIK TARAFINDAN 98 MİLYON TL BÜTÇE AYRILDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Datça’nın İskele Mahallesi’nde hayata geçirmeyi planladığı Datça Yat Limanı projesi için "ÇED olumlu" kararı vermişti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 98 milyon TL bütçe ayırdığı projeyle Azganlı mevkiine 270 yat kapasiteli bir iskele ve yat limanı yapmayı planlıyor. Projenin tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, 126 bin 154 metrekarelik alanı kapsayan projede 555 metrelik taş dolgu dalgakıranla toplam uzunluğu 700 metreyi bulan iskeleler yer alıyor. Projede 50 yatın onarımının yapılabileceği bir bakım yeri de var. Kara sahasında ise gümrük binası, otel, fitness, satış birimleri, idari bina, kafe-restoran, yat kulübü, yatçı depoları gibi yapılar inşa edilecek.

 

patronlardunyasi.com