Patronlar


Bush yönetiminin ekonomi politikalarını şekillendiren ve dünya ekonomisinde söz sahibi olan Hubbard, Bilderberg Toplantıları'nın da bir üyesi. George W. Bush'un 'En yakın dostlarımdan biri' diye bahsettiği Hubbard'ın Bush ile Harvard Üniversitesi'nde başlayan 33 yıllık arkadaşlığı var. ABD Başkanı ile haftada 4-5 kez bir araya gelip Amerika ve dünya politikası üzerine Başkan'a tavsiyelerde bulunan Allan Hubbard, bu kez de Beyaz Saray'ın West Wing'deki ofisinde AKŞAM'ın sorularını yanıtladı.

TAVSİYELER

Türkiye'nin ekonomisi son global dalgalanmadan çok etkilendi. IMF tedbirleri yeterli olmadı. Ekonomik durumun daha da kötüye gitmemesi için Türkiye nasıl tedbirler almalı?

Türk ekonomisi konusunda maalesef uzman değilim. Ancak tavsiyede bulunmam gerekirse dünya ekonomi tarihine bir göz atarsak esnek ekonomi politikası izleyen ülkelerin başarılı olduğunu görürüz. Esnek politikada vergilerin düşük seviyede tutulması, yasal kısıtlamaların azaltılması, müteşebbis faaliyetlerin cesaretlendirilmesi, yeni iş sahalarının açılması şirketlere kar imkanı tanınması, şirket sahiplerinin nereye, ne kadar harcayıp yatırım yapacaklarına veya ne kadar para tasarruf edeceklerine tek başlarına karar verebilecekleri ortamın sağlanması önemlidir. Ekonomik büyümeyi hızlandıran tüm bu unsurlara güçlü bir eğitim sistemi ve iyi bir altyapı eklerseniz güçlü bir ekonominin reçetesini elde edersiniz.

Son bir ayda Türkiye'den 5-6 milyar dolarlık yabancı sermaye çıkışı oldu ve Türk Lirası üzerinde ciddi bir baskı oluştu. Türkiye yabancı para çıkışını durdurmak için ne yapmalıdır? Size göre bu Türkiye için tehlikeli bir sinyal mi?

Bu sıcak para çıkışına şöyle bakabiliriz: Yatırımcılar istedikleri anda paralarını alıp başka yerlere yatırma hakkına sahiptir böyle durumlarda ve bunun bir sakıncası yoktur, engellenmesi ise söz konusu değildir. Piyasaların esnek ve açık olması çok önemli bir kuraldır. Yatırımcıların ülkenize yatırım yapmaları için onları cesaretlendirmeli ancak istedikleri zaman da paralarını geri almalarına izin vermelisiniz. Bu da ekonominizin güçlenmesini sağlar. Son birkaç aydır faiz oranlarının yükselmesinden dolayı daha güvenli yatırımlara doğru hafif bir hareketlenme oldu. Her faiz yükselmesinde bu yaşanabiliyor. Ama Türkiye'nin ekonomisini güçlendirmesi için üzerinde önemle durması gereken konu esnek ekonominin dayandığı değerlerdir.

ABD, MERKEZ'E GÜVENİYOR

Türkiye'den bu derece büyük sermaye çıkışı yaşanmasında ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımının da etkisi oldu. ABD faizleri artırmaya devam edecek mi?

Başkan Bush ve ben de dahil yönetimdeki herkes ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'ye sonsuz güven duyuyor. Faiz oranlarının ne seviyede olması gerektiğine karar verecek olan da Sayın Bernanke ve Yönetim Kurulu'dur. Faiz oranlarının belirlenmesi aşamasında bizim yorum yapmamız doğru olmaz.

BABACAN'I TANIMIYORUM

Türk ekonomistlerini tanır mısınız? Mesela Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş'i, Türk Ekonomi Bakanı Ali Babacan'ı tanıyor musunuz?

Hayır, ikisini de tanımıyorum.

Beyaz Saray'da görüştü

AKŞAM Gazetesi Diplomasi Muhabiri ve SKY TURK Haber Spikeri Özlem Temiz, Allan Hubbard ile Beyaz Saray'daki ofisinde görüştü. Özlem Temiz bir ay içinde iki defa en üst seviyede Beyaz Saray'a kabul edilen gazeteci oldu. Temiz 25 Mayıs'ta da Beyaz Saray İletişim Direktörü Nicolle Devenish Wallace ile görüşmüştü.

Türkiye, ABD için çok önemli

Türkiye ekonomik kriz yaşadığı yıl eski ABD Hazine Bakanı John Snow 'Türkiye Türklere bırakılmayacak kadar önemli bir ülkedir' demişti. Türkiye ABD için niçin bu kadar önemli?

Benim görüşüm Türkiye'nin öneminin tartışılmaz olduğu yönünde. Türkiye ABD için çok ama çok önemli bir ülke, stratejik konumuna baksanıza. Hayati önem taşıyor.

Bush'u başarılı buluyorum

ABD Başkanı olarak Bush dünyanın en güçlü lideri, peki siz