Avrupa Birliği'nin niteliksiz işçi bırakmamayı hedefleyen Leonardo da Vinci (LdV) adlı programı öğrencilerinden KOBİ'lere, özürlülerden belediyelere kadar tüm sivil toplum kuruluşlarını milyonlarca avroluk karşılıksız kaynak sağlıyor. Ancak, AB'den nasıl destek alınacağı hakkında yeterli bilgiye sahip olunamadığı için Türkiye'den giden projeler red alıyor. Uzmanlar, destek almak için proje hazırlamaya koyulan sivil toplum kuruluşlarının AB'nin istediği belge ve şartları harfiyen yerine getirmek gerektiğine işaret ediyor. LdV kredisi 2005 yılı projeleri için süre dolarken, gelecek yılın projeleri için teklif verme süresi bir yıl sonra 31 Aralık 2006'da doluyor.
Türkiye'de AB fonlarından yararlanabilecek binlerce kuruluş bulunuyor. Örneğin kredide öncelik verilen Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) Türkiye'deki sayıları tam 85 bin 307'ye ulaşıyor. Belediye sayısı 3 bin 225 iken, Türkiye'deki toplam vakıf sayısı ise 4 bin 200'e çıkıyor. Kendi alanlarında çalışanlarına, şirketlere yönelik projeler üretip AB'ye sunabilecek Esnaf ve Odalar Birlikleri her ilde örgütlenirken, her ilde 13 meslek dalında ayrı meslek odalarına sahip bulunuyor.
3 FARKLI DESTEK
LdV'nin destekleri üç kısım halinde veriliyor. Hareketlilik (A tipi) başlığı altında verilen destek özellikle Avrupa'daki şirketlerde ve kurumlarda staj ve eğitim yapmak isteyen üniversite öğrencileri için birebir. Örneğin yakın zaman önce Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'ndan 43 öğrenci ile 10 öğretim elemanı İngiltere ve İspanya'da eğitim ve staj şansı yakaladı.
B tipi olarak bilinen ikinci kısıma ise Pilot Projeler deniyor. Avrupa halkları arasında dil ve kültür farklılığından doğan ticari kısıtları azaltmayı hedefleyen bu proje ise Kobi'ler için anlamlı. Bu kapsamda kredi alan bir grup Polonyalı değişik dillerde görülebilen bir dış ticaret portalı hazırladı.
C tipi projeler adı altındaki projeler ise geniş kapsamlı oluyor ve buradaki destek bir seferde bir kaç yüz bin avroyu buluyor. AB uzmanları, Türkiye'nin B ve C tipi projelere ağırlık vermesinin gerektiğini vurguluyorlar. Türkiye'de Ulusal Ajans aracılığıyla yürütülen program ve destekler hakkında bilgi >www.ua.gov.tr internet adresinden alınabilir.
Yakup Kocaman/Yeni Şafak