“Hikayemiz 36 yıl önce başladı…” dedi 1989 yılında deniz tutkusunu bir yelkenli yarışı düzenleme fikriyle birleştiren The Bodrum Cup’ın fikir babası ve onursal başkanı olan Erman Aras:
“Aslında mavi yolculuk, ‘Bizim ahşap yatların yelken kullanımını acaba nasıl sağlayabiliriz?’ fikriyle ortaya çıktı. Dünyanın neler yaptığına baktık ve sonunda The Bodrum Cup’ı yapmaya karar verdik. Bilenler bilmeyenlere öğretir dedik. Çok güzel bir ortam çıktı ortaya.”
“8. YILIN SONUNDA EĞİTİM AÇIĞI GÖZLE GÖRÜLÜR HALE GELDİ”
Bu yıl 36.’sı düzenlenen Maximiles The Bodrum Cup’ın İstanbul Feriye’deki lansmanında anlattı Erman Yaşar bu özel yelkenlinin hikayesini:
“8 yıl The Bodrum Cup başarıyla yapıldı. Sonra yelkencilik alanında bir eğitim açığı olduğu iyice meydana çıktı. Sadece The Bodrum Cup ile bu eğitim açığını çözemezdik. Yine dünya ne yapmış, nasıl yapmış diye baktık.
Tabii ki gönül isterdi ki Bodrum’da, Marmaris’te deniz meslek liseleri olsun, bunların eğitimleri verilsin. Maalesef hala yok. Biz ağlamayalım, devletten de beklemeyelim dedik ve kendimiz ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık.
Ben o günkü bizim Bodrum Cup ailesine şöyle bir teklifle gittim: Osmanlı döneminde bizim 4 tane eğitim gemimiz vardı. Cumhuriyet tarihinde ise maalesef yoktu. Belki de böyle bir eğitim gemisi olmamasının etkisi vardır yelkenciliğin. Gelin birlikte Cumhuriyet tarihimizin bu açığını kapatalım ve bir eğitim gemisi yapalım.”
GEMİNİN TASARIMINI YÜCEL KÖYAĞASIOĞLU YAPTI
Bu teklifi yaparken ortada bir bütçeleri olmadığını ama büyük hayalleri ve idealleri olduğunu söyleyen Erman Aras, geminin inşaat sürecini ise şöyle anlattı:
“Baktım yüzler güldü. Dedim ki, ‘O zaman pamuk eller cebe.’
Bütçemiz var mıydı? Yoktu. Ortaya bin dolar koyduk, dedik başlıyoruz.
Peki ne yapacağız? O günlerde Bodrum’da yaşayan Yücel Köyağasıoğlu adında Türkiye’nin en değerli tasarımcılarından bir üstadımız vardı. O bize ücret almadan bunun projesini yapmayı kabul etti. Ama bir şartı vardı: İnşaatının başında da kendisinin durması.
Gerçekten de 2 hafta sonra bugün rıhtımda gördüğünüz STS Bodrum’un projesini elimize verdi. Daha sonra biz kolları sıvadık ve 3,5 yıl içerisinde suya indirmeyi başardık. Artık Cumhuriyet tarihimizin ilk defa bir eğitim gemisi vardı.”
Hava muhalefeti sebebiyle Feriye’nin Boğaz’ı gören aynı isimdeki salonunu dolduran konukların gözleri rıhtımdaki ihtişamlı STS Bodrum yelkenlisine döndü.
“ŞİMDİ YENİ HEDEFLER KOYMA ZAMANI”
The Bodrum Cup’ın fikir babası Erman Aras; organizasyon komitesi yetkilileri, sponsor şirketlerin temsilcileri, sporcular ve gazetecilerden oluşan davetli grubuna yaptığı konuşmayı artık yeni hedefler koymaya ve yeni hayaller kurmaya hazır olduklarını ekleyerek bitirdi:
“Şimdi Bodrum Cup ailesi büyüdü. Diyorum ki biz de STS Bodrum için yeni hedefler koyabiliriz. Bundan böyle güzel ülkemizi daha iyi temsil edecek etkinlikler planlayabiliriz.”
STS Bodrum yelkenlisi, The Bodrum Cup için gerçekten de hem simgesel olarak hem de işlevsel olarak çok özel bir yere sahip.
ORGANİZASYON KOMİTESİ BAŞKANI, STS BODRUM’UN ESKİ BİR ÖĞRENCİSİ
Yelkenli okul gemisi, geride kalan yıllarda çok sayıda öğrencisini denizcilikle buluşturdu. O isimlerden biri de The Bodrum Cup’ın şu anki organizasyon komitesi başkanı Süleyman Uysal’dı.
36 yaşındaki Süleyman Uysal da konuşmasında hem STS Bodrum’un öğrencisi olduğuna hem de aynı zamanda organizasyonla da yaşıt olmasına dikkat çekti.
2001 yılında suya indirildiğinden bu yana bir deniz laboratuvarı olarak görev yapan, deneyimli denizcilerin bilgilerini genç nesillere aktardığı okul gemisi STS Bodrum, bir bakıma The Bodrum Cup’ın sembolü konumunda.
The Bodrum Cup’ın 36.’sı ise bu sene 21-26 Ekim 2024 tarihlerinde Bodrum’da gerçekleşecek. 5 etaptan oluşacak olan yarışta toplamda 70 deniz mili yarışılacak.
İLGİLİ HABER
patronlardunyasi.com