Turkcell’de 12 Ekim’deki kritik genel kurulun iptalini isteyen Çukurova Grubu’na mahkeme ret cevabı verdi. 12 Ekim’de TeliaSonera ve Rus Alfa’nın planladığı şekilde Yönetim Kurulu Başkanı olan bağımsız üye Colin J. Williams’ın azli ve yerine yeni üyenin seçimi gündemi ile genel kurul toplanacak.
Turkcell’de yönetimi kaybetmek istemeyen Çukurova Grubu’na mahkemeden kötü haber geldi. Turkcell’in 12 Ekim’de yapılacak genel kurulu için Çukurova’nın iptal talebi mahkeme tarafından reddedildi. Gündem maddeleri arasında yönetim kurulu başkanı olan bağımsız üye Colin J. Williams’ın azli ve yeni üye seçiminin de bulunduğu Turkcell’in kritik Genel Kurulu 12 Ekim’de yapılacak.
Turkcell’in yabancı ortakları TeliaSonera ve Rus Alfa’nın bastırmasıyla seçilen yeni denetçileri genel kurul gündemine bir veya birkaç yönetim kurulu üyesinin azli ve yerlerine yenilerinin seçilmesini eklemişti.
Çukurova Grubu, 12 Ekim’de yapılacak genel kurul öncesinde son kozunu oynamış, genel kurulun iptali ya da hiç olmazsa yönetim kurulu üyelerinin bir veya birkaçının azli ve yerine yenilerinin seçilmesi maddesinin iptali için dava açmıştı.
Bağımsız üyenin rolü
Türkiye’nin en değerli şirketlerinden biri olan Turkcell’de yönetim savaşı şirketin yabancı ortakları TeliaSonera ile Rus Alfa’nın güçlerini birleştirmesiyle farklı bir boyuta taşındı.
TeliaSonera ve Alfa, Williams’ın bağımsızlığını tartışmaya açarak üçüncü kez tekrarlattıkları genel kurulda bu üyeyi değiştirmek istiyor.
7 kişiden oluşan Turkcell’in yönetim kurulunda bağımsız üyenin oyu kritik öneme sahip. Çünkü Turkcell’de 3 büyük ortak var. Bunlar Çukurova Grubu, İsveçli TeliaSonera ve Rus Alfa. 7 kişilik Turkcell yönetiminde bu 3 grup, ikişer sandalye ile temsil ediliyor.
Bir de bağımsız üye var. Yönetimde kararlar ancak 5 üyenin ortak oyu ile çıkıyor. Yani 4’e 3’lük çoğunluk bir anlam ifade etmiyor. Gruplardan ikisinin biraraya gelip diğer grubu dışlaması pek mümkün değil. Dolayısıyla yönetim kurulu kararlarında belirleyici olan şu anki Yönetim Kurulu Başkanı olan bağımsız üye Colin J. Williams ne derse o oluyor.
Kim gelecek belli değil
9.8 milyar dolarlık piyasa değeri olan ve hisseleri hem İMKB’de hem de New York Borsası’nda işlem gören Turkcell’de yönetim kurulunda hayati öneme sahip bağımsız üyenin kim olacağı belirsiz. Böylesine stratejik bir şirkette, çok kritik bağımsız üyelik koltuğuna oturacak kişi ile ilgili Sermaye Piyasası Kurulu ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun da bilgisi yok.
TeliaSonera ve Rus Alfa’nın son dakikaya kadar bağımsız üye adaylarını açıklamaları beklenmiyor. Önceki genel kurulda olduğu gibi Vodafone’un eski CEO’su Julian Horn Smith gibi bir isim, genel kurula dakikalar kala kamuoyunun önüne çıkarılacak gibi görünüyor.
Başkan seçiminde top hükümet komiserinde
12 Ekim’de yapılacak Turkcell genel kurulunda bağımsız üye Colin J. Williams’ın azli ve yeni üyenin seçimi gündem maddeleri arasında yer alıyor. Ancak bu maddenin görüşülüp görüşülmeyeceğine genel kurula katılacak bakanlık komiserleri karar verecek. Yani bakanlık komiserleri, genel kurulda bağımsız üyenin azlı ve yeni üyenin seçimine ilişkin maddeye gündeme almayabilir sadece temettü dağıtımına yönelik maddenin oylanmasını isteyebilir. Turkcell’in 21 Ekim 2010’daki genel kurulu, Sanayi Bakanlığı’na bağlı 2 komiserin “trafik nedeniyle” gelmeyişi nedeniyle yapılamamıştı.
ORTAKLARIN KAVGASI TÜRKCELL’İN FİKİR BABASINI DA İSYAN ETTİRDİ
Murat Vargı: 7 kişilik Turkcell yönetiminin 4’ünü SPK belirlesin
Kavganın şirkete zarar verdiğini söyleyen Vargı, “7 yönetim kurulu üyesinin 3’ü ana ortaklar, 4’ü SPK tarafından seçilmiş bağımsız üyeden olsun” dedi. Vargı, hisse fiyatında sert düşüşler yaşandığını belirtti ve temettü konusunda Genel Kurul’dan umutlu olduğunu söyledi.
MV Holding Başkanı Murat Vargı, Turkcell ortakları arasındaki anlaşmazlığın, son gelişmelerle kritik seviyelere ulaştığını belirterek, yönetim kurulunun istifasını istedi. Turkcell’in kurucusu ve fikir babası Murat Vargı, MV Holding web sitesinde yer alan açıklamasında, Turkcell’in 7 yönetim kurulu üyesinin 3’ünün ana ortakların temsilcilerinden, 4 üyenin SPK tarafından seçilmiş bağımsız üyelerden oluşmasını talep etti.
Hisse performansı düştü
Şirkette yüzde 1.18 payı olanVargı, ‘Turkcell yönetim kurulu üyelerinin dikkatine’ yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:
“Sizlere Turkcell’in kurucularından ve borsadaki en büyük hissedarlarından biri olarak bu mektubu yazmaktayız. Turkcell’in ortakları arasında süregelen anlaşmazlık son gelişmelerle çok kritik seviyelere ulaşmıştır. 2011 yılı içerisinde yapılan genel kurul toplantıları, temettülerin dağıtımı, bilançonun onaylanması ve ortaklar arasındaki ihtilafın çözülmesi gibi temel amaçlarına ulaşamamış, daha ziyade ortakların kavga ettiği bir platforma dönüşmüştür. Bu ihtilafın basına ve kamuoyuna yansıması, Turkcell hisse performansının aleyhine bir durum oluşturmuş ve piyasa değerinin 10 milyar doların altına düşmesine sebep olmuştur.
Turkcell hissesi, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası 100 Endeksi’yle karşılaştırınca yüzde 27, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Telekom Endeksi’yle karşılaştırınca yüzde 20 daha kötü performans göstermiştir. Açıkça görülmektedir ki, hisse performansı ve temettünün dağıtılmaması, büyük ortakların öncelikleri arasında yer almamaktadır. Onlar daha çok birbirlerinin hisselerini ele geçirmek amacıyla açtıkları bitmek bilmeyen davalarla kendilerini meşgul etmektedirler. Temettü dağıtımındaki belirsizlik ve hisse fiyatındaki sert düşüşler ile bu süreçte en büyük zararı biz küçük hissedarlar görmekteyiz. Gittikçe kötüleşen bu durumun önüne geçilmesi için bazı yapısal değişimlerin elzem olduğuna inanıyoruz. İlk olarak Turkcell’in bilançosunda bulunan fazla nakit, borç-özkaynak oranında bir dengesizlik yaratmaktadır. Bu dengesizlik, özkaynak kârlılığını aşağı çekmektedir. Bu oran, Turkcell’in daha yüksek temettü ödemesi, şirket satın alması ve kendi hisselerini geri almasıyla düzeltilebilir. İkinci yapılması gereken değişiklik, şirketi ortaklar arasındaki anlaşmazlıklardan korumak için yönetim kurulundaki bağımsız üye sayısının artırılmasıdır.
Turkcell’in yaklaşık üçte biri, borsada işlem görmektedir, dolayısıyla daha fazla bağımsız üyenin bulunduğu bir yönetim kurulu, şirketi daha iyi yansıtacaktır. Yönetim Kurulu, ortaklar arasındaki ihtilaf her ne kadar ciddi olursa olsun, rutin operasyonlarını sürdürebilecek konumda olmalıdır. İnanıyoruz ki aralarındaki ihtilafı çözmekten aciz, temettü ödemesini kasten bloke eden, şirketin piyasa performansını önemsemeyen ve kamuoyuna hizmet eden eğitim burslarını durduran ortakları temsil eden bir yönetim kurulu, istifa etmeli ve yerlerini bağımsız üyelere bırakmalıdırlar.”
Sabancı’ya ‘En büyük pişmanlığım’ dedirtti
ADINI Turkcell’in fikir babası olarak duyuran Murat Vargı’nın GSM sektörüne Mehmet Emin Karamehmet’le girişinin ilginç hikayesi var. İş hayatına 1972 yılında başlayan Murat Vargı, tarihler 1993’ü gösterdiğinde en büyük projesi Turkcell’i hayata geçirmek için büyük holding patronlarına götürdü. Ancak bu fikre kimse ilgi göstermedi. Merhum Sakıp Sabancı’ya “Hayatımdaki en büyük pişmanlıklardan birisi Turkcell’i kabul etmemek olmuştur” dedirten Vargı, son olarak projeyi Çukurova’nın patronu Mehmet Emin Karamehmet’e teklif etti. Karamehmet de projesinden çok etkilenip GSM sektörüne girdi.