Gazeteci Aytekin Gezici, 'Çölaşan Nereye Koşuyor? Bir Emin Çölaşan Belgeseli' isimli kitabının kahramanını şöyle anlatıyor: "Bu kitabın kahramanı çok bilinen ismiyle Emin Çölaşan'dır. Çölaşan'ın pek bilinmeyen ancak kovulma yazısında bile kullanılan ön adı ise Mustafa. Yani onun tam adı Mustafa Emin Çölaşan'dır. Kısaca kitabımıza mesleki hayat hikâyesiyle konu olan ünlü gazeteci ve yazar. Onun yazılarında kullandığı genel üslup: Eleştiri. Onun için hemen herkesi ve her kesimi eleştiriyor dense yeridir. Peki, herkesi eleştiren ve kendini daima kapalı kapılar ardında duran bu ünlü yazarımız nasıl biri? Ne yer, ne içer? Nasıl yaşar? Ne kadar zengindir? Aile çevresi nasıldır? İşte bu kitapta bu detayların yanı sıra daha pek çok sorunun cevabını veriyorum."
"Çölaşan kimilerine göre bir gazeteci, kimilerine göre iflah olmaz bir ulusalcı, kimilerine göre ise bir görevli(!) kalem…" satırlarıyla başlayan kitapta cevapları verilen sorulardan bazıları şunlar; Kim bu Emin Çölaşan?, Nereden geliyor, nereye koşuyor?, Neden yazıları ve söylemleriyle bu kadar tepki çekiyor, neden hakkında bu kadar çok konuşuluyor ve neden Türkiye Cumhuriyeti'nin bir 'Cumhurbaşkanı' Emin Çölaşan'ı yolda görünce arabasını durdurup elini sıkıyor?, Çölaşan'ın 9 milyon dolarlık serveti ile ilgili tartışmalar nasıl başladı? Bu tartışmaların perde arkasında neler vardı? Emin Çölaşan dolar ve gayrimenkul zengini mi?, Emin Çölaşan - Melih Gökçek tartışmaları sadece bir gazeteci ile bir belediye başkanının husumeti olarak görülebilir mi? Gökçek neden evinin bahçesine Dönerci Emin'in heykelini yaptırdı? Emin Çölaşan'dan aldığı tazminatları nerelere harcadı?, Emin Çölaşan gibi usta bir gazeteci, kaleme aldığı bir yazıyı farklı zamanlarda yedi kez niçin köşesinde yayımladı ve bunu ilk kez kim fark etti?"
'Vatan Hainliğinden, Nobel Fatihliğine Orhan Pamuk, Soner Efendi gibi kitaplarıyla tanınan Gazeteci Yazar Aytekin Gezici, son çalışmasında Emin Çölaşan ile ilgili tüm bu soruların yanıtlarına yalnızca son dönem tartışmalarında değil, geçmişte yaşanan kalem kavgalarına da değinerek ışık tutuyor. Aytekin Gezici kitabında, 'Çölaşan nereye koşuyor?' kitabıyla okurlara, yazarlık serüveninin başlangıcından Hürriyet Gazetesi'nden kovulmasına dek süren 'Bir Emin Çölaşan portresi' çiziyor.
KİTAPTAN BAZI BÖLÜMLER
FATİH ALTAYLI, ÇÖLAŞAN'IN POLEMİK GİRİŞİMİNE AĞIR BİR CEVAP VERDİ:
Fatih Altaylı, Emin Çölaşan'la girdiği bir kalem kavgasında kendisiyle ilgili ciddi ithamlar sıralayan muhatabına şu cevabı verdi:
"Ben kavgada asgari bir düzey ararım. Hele hele bu kavgayı köşelerden yürüteceksem, biraz zekâ, biraz bilgi, biraz fikir ararım. Bunlara sahip olmayan, düzeysiz kişilerle tartışmam. Onları kendi çukurlarına mahkûm ederim. Beni kendi seviyelerine çekme sevdalarına alet olmam. Bu nedenle benim tartışma yürütmem beklenen zatı, kendi 'çukurunda' boğulmaya bırakıyorum."
ÇÖLAŞAN YILLAR ÖNCE DE DPT'DEN KOVULMUŞTU
Bazı durumlar bazı insanlar için alışıldıktır. Kimi zaman 'kader işte' der geçeriz ama bu kaderin neden hep bizim başımıza geldiğini sorgulamayız. Kovulmak da profesyonel iş yaşantısında kimilerinin kaderi oluyor işte.
Türk basın tarihinde 2007 yılının Ağustos, Eylül ve Ekim aylarının ana konusu Emin Çölaşan'ın 22 yıl çalıştığı Hürriyet Gazetesi'nden kovulmasıydı. Fakat gelin görün ki Çölaşan'ın başına gelen hayatındaki ilk kovulma hadisesi değildi.
Emin Çölaşan yıllar önce de ilk görev yeri olan Devlet Planlama Teşkilatı'ndan kovulmuştu. Gerekçe Çölaşan'ın çalıştığı kurumla ilgili gazetelere yazdığı yazılardı. Emin Çölaşan'ın ilk kovuluş hikâyesini Yavuz Donat, Sabah Gazetesi'nde 6 Şubat 2005 tarihli köşesinde şöyle hikâye etti;
"Seneler önceydi. Biz Akşam gazetesindeydik. Ankara Temsilcimiz rahmetli İlhami Soysal'dı. Bir gün, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan bir 'uzman' ziyaretimize geldi. Gelen, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ümran Emin Çölaşan'ın oğluydu:
- Ben Emin Çölaşan... Bizim kurumu takunyalılar doldurdu... DPT'de yolsuzluklar oluyor.
Çölaşan "DPT'de olanları" yazmak istiyordu. "Yaz getir" dedik. Çayımızı içti ve gitti.
Bir süre sonra Çölaşan 2 ayrı yazıyla geldi.
- İki günlük yazı yazdım... DPT'de olup, bitenleri anlattım.
DPT Müsteşarı Turgut Özal'dı. İlk yazı gazetede Emin Çölaşan'ın imzasıyla yayınlandı. Ve yayınlandığı gün, öğle saatlerinde Emin Çölaşan gazeteye geldi:
- İkinci yazı yayınlanmasın.
- Neden?
- DPT'de ortalık karıştı... Daire Başkanımız Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş beni çağırdı... Böyle yazı mazı istemiyorum, yazmayacaksınız dedi... İkinci yazı da yayınlanırsa, beni DPT'den atacaklar.
Çölaşan'a 'Artık çok geç... Yazı yayınlanacak' dedik.
"Bari" diye rica etti: "İmzamı çıkarın. Ertesi gün yazının 'imza yerinde' şunlar yazılıydı: Bu yazının yazarı büyük bir baskı altında olduğu için imzasını gizli tutuyoruz.
İkinci yazının da Çölaşan'a ait olduğu 'ayan beyan' ortadaydı. DPT'de ortalık iyice karıştı. Ve Emin Çölaşan'ı DPT'den attılar….
AYTEKİN GEZİCİ KİMDİR?
10 Ekim 1974'de Adana'da dünyaya geldi.
1993'de gazetecilik mesleğine başladı.
Meslek yaşamı boyunca Zaman ve Hürriyet Gazetesi'nin yanı sıra Star TV'de 'Teksoy Görevde' ile TGRT'de 'Babacan' Haber Programlarında muhabirlik yaptı.
Aytekin Gezici halen Seyhan Belediyesi'nde Basın Danışmanı olarak görev yapıyor.
Gezici evli ve üç çocuk babasıdır.
Aytekin Gezici'nin yayınlanmış kitapları şunlar;
Bu sayfaya kan gerek (Öykü)
Az gelişmiş ülkenin taze soğanı (Öykü)
İmralı Firarisi (Politik kurgu-Roman)
Mavi Kazaklı Mesih: Ağca (Araştırma-İnceleme)
Derin Devletin Rengi: Yeşil (Araştırma-İnceleme)
İkinci Susurluk Vakası: Şemdinli (Araştırma-İnceleme)
Suçun Kayıp Kızı: Fehriye (Araştırma-İnceleme)
Atatürk Bu Kadınları Çok Sevdi (Araştırma-İnceleme)
İslamköyden Türban Karşıtlığına:
Süleyman Demirel (Araştırma-İnceleme)
Bir Karaoğlan Masalı:
Bülent Ecevit (Araştırma-İnceleme)
Bir Kısım Medya Manzaraları (Araştırma-İnceleme)
Soner Efendi (Araştırma-İnceleme)
Vatan Hainliğinden, Nobel Fatihliğine:
Orhan Pamuk (Araştırma-İnceleme)
Türklüğümüzle Gurur Duymamız İçin 1001 Neden (Araştırma- İnceleme).
Ömer Sarı/Cihan