Mustafa Ali Aykol / ANALİZ HABER
“Eğitim-öğretim yılının ilk gününde sabahın erken saatlerinde trafik yoğunluğu oluşmaya başladı.”
“İlk ders başlamadan önce sabahın erken saatlerinde İstanbul’da trafik yoğunluğu oluşmaya başladı.”
“Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla bugün öğrenciler okulun yolunu tuttu. Okulların açıldığı ilk gün yurt genelinde trafik yoğunluğu yaşandı.”
Yukarıdaki haberler, önceki yıllardan okulların açıldığı günlerden… Bugün de yeni eğitim-öğretim yılının ilk zili çalacak ve benzer haberleri okuyacağız, her yıl olduğu gibi…
Trafikte servis araçları ve çocuğunu okula götüren ebeveynlerin araçları sebebiyle yoğunluk yaşanacak, toplu taşıma araçları dolup taşacak…
BAŞKA BİR KENT ANLAYIŞI, BAŞKA BİR ULAŞIM YOLU MÜMKÜN MÜ?
Peki bu manzarayı her sene bu şekilde yaşamak zorunda mıyız? Çocukların okullarına gidiş gelişleri için daha sağlıklı, daha ekonomik ve daha sürdürülebilir bir yol mümkün mü?
Avrupa’da doğan ve Amerika’ya ulaşan ‘Bisiklet Otobüsü’ hareketi, tam da bu ihtiyaçlara karşılık veriyor.
Bisiklet Otobüsü hareketi, 2020 yılı başlarında İspanya’nın Barselona kentinde yer alan Vic beldesinde iki öğretmenin dokuz çocuğu okula bisikletle götürmek üzere yola çıkmasıyla başladı.
Her ne kadar pandemi sebebiyle okulların kapanmasıyla birlikte hareket geçici bir gerileme yaşasa da bir sonraki eğitim-öğretim yılında faaliyetlerine güçlenerek devam etti.
Organik olarak büyüyen hareket sayesinde o günden bu güne Barselona Metropolitan Bölgesinde 40 bisiklet otobüsü hattı açıldı ve katılımcı sayısı 790’a yükseldi ve yükselmeye de devam ediyor.
Bisiklet otobüsü hareketi sadece Avrupa’da ivme kazanmakla kalmadı, aynı zamanda Atlantik’i aşarak Amerika Birleşik Devletleri’nde de dalgalar yarattı.
Portland, Oregon’da beden eğitimi öğretmeni olan Sam Balto, Barselona’nın bisiklet otobüsü modelinin başarısından esinlenerek Alameda İlköğretim Okulu’nda benzer bir proje başlattı.
Küçük bir proje olarak başlayan proje kısa sürede haftalık bir etkinliğe dönüştü ve her Çarşamba 100’den fazla öğrenciyi iki tekerlekli bir geçit töreninde bir araya getirdi.
DÜNYANIN İLK BİSİKLET OTOBÜSÜ ZİRVESİ 2023’TE DÜZENLENDİ
Bisiklet Otobüsü küresel çapta ilgi görmesinin ardından Glasgow, Cardiff, Worcester, Frankfurt ve Barselona gibi şehirlerden temsilciler ve saygın kuruluşların katılımı ile 2023 yılında dünyanın ilk Bisiklet Otobüsü Zirvesi düzenlendi.
Bu zirvede, Barselona Deklarasyonu olarak adlandırılan bir bildiri de kabul edilerek yayınlandı.
Deklarasyonda şu ifadeler öne çıkıyordu:
“Bisiklet Otobüsü neşe ve özgürlüktür. Topluluğun okula bisikletle gitmesi kız ve erkek çocukları daha mutlu, uyanık ve öğrenmeye hazır hale getirir. Toplumumuz daha bağlantılı ve dirençli hale geliyor. Sokaklarımızın küçükler için de olabileceğini gösteriyoruz. Bizler Bisiklet Otobüsü hareketi olarak, siyasi liderlerimizden çocuk dostu, sağlıklı ve daha güvenli sokaklar için kentsel alan ve kaynaklara öncelik vermelerini talep ediyoruz.”
HEM DAHA SAĞLIKLI, HEM DAHA EKONOMİK, HEM DE DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YÖNTEM
Çocukların bisikletleri ile okullarına gitmesi, her şeyden önce ekranların hakim olduğu modern yaşam tarzının getirdiği çeşitli zorluklara karşı çok yönlü bir çözümün parçası olarak görülüyor.
Kas gücü ve vücut sağlığı gibi belirgin fiziksel uygunluk avantajlarının ötesinde bisiklet sürmek, endorfin salınımı yoluyla stresi azaltmak ve ruh halini iyileştirmek için bir araç sağlayarak zihinsel esenliğe önemli ölçüde katkıda buluyor.
Sosyal etkileşim, okulda daha iyi konsantrasyon, trafik güvenliği bilinci, ekran başında geçirilen sürenin azaltılması ve bisiklete binmeye karşı ömür boyu sürecek bir sevgi aşılama potansiyeli, bu basit ama etkili faaliyetin çocuklar için kapsamlı faydalarının altını çiziyor.
Üstelik ülkemizde her yıl zamlanan okul servislerine karşı da sağlıklı olmasının yanında ekonomik bir alternatif olarak ortaya çıkıyor. (Sadece bu yıl servis ücretleri İstanbul’da yüzde 16, Ankara’da yüzde 40, İzmir’de yüzde 20 zamlandı)
“AMA BURASI TÜRKİYE” DEMEDEN ÖNCE…
Türkiye’de de Avrupa’dakine benzer şekilde Bisiklet Otobüsü girişimleri filizlenebilir mi? Bunun önünde birçok problemin olduğu kesin. Her şeyden önce şehirlerin daha bisiklet dostu bir hale getirilmesi şart. Fakat unutulmamalı ki, bisikletli ulaşımın yaygınlaşabilmesi için her şey iç içe geçmiş durumda. Çözüm için bir yerden harekete geçip devamını getirmeden yapmaktan başka çare yok.
İlk aşamada olmasa bile kısa-orta vadede çocukların okullarına güvenli şekilde bisikletleri ile gidip gelebildikleri bir kent tasarlamak, yerel yöneticiler için çok vizyoner bir hareket olacaktır. Başarılı olan yerel yönetimler böylece diğerlerine de örnek olabilecektir.
Daha sürdürülebilir bir dünya ve sağlıklı yetişen nesiller için dünyadaki trendi takip etmek ve alternatif ulaşım yöntemlerine önce kendimizi, daha sonra da çocuklarımızı adapte edebilmemiz gerekiyor.
patronlardunyasi.com