Patronlar


Akbank, Citigroup'un gelecek yıldan itibaren kalkınmakta olan ülkelerde "agresif biçimde" banka almaya başlayacağını duyunca herhalde şöööyle bir rujunu tazeleyip saçını düzeltmiştir diye düşünüyorum. Citigroup Türkiye'de biriyle dans edecekse herhalde bu, Akbank olacak.

Dört büyükler arasında Akbank tek kaldı. Yapı Kredi Bankası satıldı. Garanti, kısmen satın alınmanın eşiğinde. İpi göğüsleyenin Tema-sek veya General Electric Capital olması bekleniyor. İş Bankası, kendine has hisse yapısı dolayısıyla satılması mümkün olmadığından, Stealth uçakları gibi, yabancı alıcı bankaların radarında görünmüyor.

Satılacak banka sayısı azaldıkça, hem iştah artıyor hem de iştahlıların sayısı. İlgilenenlerin arasında Barclays'in adı da duyulmaya başlandı. Garanti'nin kapısından muhtemelen eli boş dönecek olanlar var: Deutsche Bank, Societe Generale, ABN Amro. Ve artık kıdemli saymamız gereken, Banca Intesa.

Bir Akbank hissedarının bu talep bolluğu karşısında tepkisi "Daha kamçılı olacak. Devam etsin inşallah bu ilgi" şeklinde oldu. Dünyanın en büyük finansal hizmetler şirketi olan Citigroup, Avrupa ve Japonya'deki bankacıların kural tanımaz davranışları yüzünden ABD'nin bankacılık düzenleme kurumu tarafından yeni satın almalardan men edilmişti. Citigroup Genel Müdürü Chuck Prince geçen hafta Financial Tımes'a (FT) yasağın bu yıl sonunda kalkacağını umduğunu söyledi. Grup en son 2.6 milyar dolara Güney Kore'nin KorAm bankasını satın almıştı. Prince FT'ye "KorAm işi gibi piyasa payımızı yüzde 2-3'lerden yüzde 10'lara çıkaran birçok iş yapacağımızı umuyorum" dedi. Türkiye'de 24 şubesi bulunan Citigroup, özvarlıklarına göre piyasa payı yüzde 11 olan Akbank'ı alırsa tam bunu yapmış olacak.

Ama Akbank ne kelepirdir ne de yutulması kolay bir lokmadır. Bankanın geçen cuma borsada yaşanan düşüşten önce piyasa değeri 10 milyar doların üzerindeydi.

Sabancı Ailesi, en çok elindeki yüzde 64 hissenin yarısını satmak istiyor. Alıcı olanların 3.5 milyar dolar civarında bir parayı gözden çıkarması lazım. Bu miktar, Koç Finansal Hizmetler'in Yapı Kredi'nin yüzde 57 hissesi için ödeyeceği bedelin iki mislinden fazla. Citicorp. geçen yıl 2.6 milyar dolara KorAm Bank m yüzde 97.5'ini almıştı. Akbank ile KorAm Bank'ın mevduat tabanı, bireysel müşteri tabanı ve tedavüldeki kredi kartları da birbirine yakın.

Akbank'a bugüne kadar alıcı çıkmamış olmasının nedeni, fiyatının yüksek oluşu. Çünkü Türkiye Akbank'ın değeri kadar risk alınacak bir ülke değildi. Birilerinin Akbank'ı 10 milyar dolar piyasa değeri üzerinden satın almak istemesi bu algılamanın değiştiğini gösterecek. Bir bankacının deyimi ile "Bu da Türkiye'nin geleceğinin altına mühür vurmak anlamına gelir." Türkiye'nin geleceğine olan güvenin artması sadece Akbank'ın hissedarları için değil, ülke ekonomisi için de çok iyi bir haber.


Metin Münir/Vatan