Patronlar


Erken seçim söylentilerine son noktayı koyan Unakıtan, "Muhalefet istiyor. Erken seçim istemek Türk ekonomisine ihanettir" diye konuştu. Kurumlar ve Gelir Vergisi’nde yapılan indirimleri değerlendiren Maliye Bakanı'nın yaptığı çarpıcı açıklamalar şöyle:

TURŞUSUNU MU KURACAĞIM

Bu vergi indirimlerinin arkası da gelecek. Ben elimi uzattım. İş dünyası da elini uzatırsa ve kayıtdışı ekonomi oranı düşerse, vergileri indirmeye devam edeceğiz. Hangi vergiyi indirdiysek vergiler arttı. Kurumlar Vergisi’nde de aynı sonucu bekliyorum. İndirimler için IMF'yi ikna ettik ama önce kendimizi ikna ettik. Kendi dengelerimizi kendimizin kurması lazım. Paranın turşusunu mu kuracağım.

İNDİRDİKÇE TAHSİLAT ARTIYOR

İndirimler gelir kaybına neden olmaz. Hangi vergide indirim yaptıysak, tahsilatımız artıyor. İndirimler kadar önemli bir nokta da Kurumlar Vergisi Kanunu'nun değiştirilmesi. İlk kanun, 1949'da yapılmış. Şimdi ekonominin yeni şartlarına göre kanun tamamen değişecek. Yabancı sermayeye yeni bakış açısı geliyor. Sermaye, ışık hızından daha hızlı hareket ediyor. Türkiye, kanun düzenlemeleriyle kendi hızını buna göre ayarlayacak..

TRANSFER VERGİLEMESİ

Yabancı yatırımların kâr transferlerinde vergilemeye gideceğiz. Çağdaş dünyanın kabul ettiği standartları getirerek istismara izin vermeyeceğiz. (Transfer vergisi tedirginlik yaratmas mı, sorusuna karşılık olarak)Hayır, transfer vergisi tedirginlik yaratmaz, çünkü biz gerekli hassasiyeti göstereceğiz. Dediğim gibi, uluslararası standartlara göre düzenleme yapacağız.

ENFLASYON YÜZDE 5'İN ALTINA

Yabancı sermayenin çekilmesi için bir sürü düzenleme yapıldı. Yabancı sermayenin gelmesi için enflasyonu muhakkak yüzde 5'in altına indirmemiz lazım. Bu, fiyat istikrarını getirir. Yabancı sermaye, fiyat istikrarı olan yere gider. Bürokrasiyi de azaltırsanız, bütün bunları yaptıktan sonra Körfez'den de Rusya'dan da, Avrupa'dan, Uzakdoğu'dan da, hatta Amerika'dan da sermaye gelir. Yeter ki Türkiye'ye güvensinler.

HALKBANK DA SATILACAK

Halkbankası, 2006'da özelleşecek. Vakıfbank'taki başarıdan sonra, Halkbankası'nı da halka arz etme kararı aldık. Milli Piyango'ya da talep çok. Devlet artık banka işletmeyecek. Elini ekonomiden çekecek. Bu hedefe ulaşana kadar özelleştirmeler devam edecek.

Enerjide önce dağıtım özelleşecek

YIL sonu itibarıyla özelleştirme gelirleri 26 milyar dolara ulaşacak. Bu, üç yılda muazzam bir rakamdır. Daha önce, 20 senede 8 milyar dolar olmuş. Bütün hızıyla özelleştirmelere devam edeceğiz. Özel sektörün önünü açacağız. Şimdi enerji özelleştirmeleri için kanun hazırlıyoruz. Hemen bu özelleştirmelere başlayacağız. İletimi devlette bırakıyoruz. Önce dağıtım, sonra üretim şebekelerini özelleştireceğiz.

Türkiye geçiş döneminde

Vergİler sabahtan akşama değişmeyecek. Ama şartlar yine de bir değişikliği zorunlu kılarsa, sektörle görüşeceğiz ve konsensus içinde bunu yapacağız. (Ekonomik dengeler oturuyor. Ama hâlâ bazı korkular var. Acaba terslik olur mu endişesi taşıyanlar için ne diyeceksiniz, sorusu üzerine) Türkiye'nin yeni yüzünü herkesin anlaması lazım. Türkiye değişiyor. Daha fazla dış