Otomobil


Çin Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin hareketinin Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğunu ve değişen politikalarının yalnızca her iki taraftaki işletmelerin ve yerel Türk tüketicilerinin çıkarlarına zarar vermekle kalmayıp, aynı zamanda Çinli şirketlerin Türkiye'nin iş ortamına ilişkin endişelerini ağırlaştırdığını ve Türkiye'ye yatırım yapma konusundaki güvenlerini zayıflattığını söyledi.

Çin Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin sadece Çin'de üretilen elektrikli otomobillere ek vergi uygulamasının Çin ürünlerine karşı ayrımcılık teşkil ettiğini ve en çok kayırılan ülke muamelesi ilkesini ciddi şekilde ihlal ettiğini söylüyor.

"GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALIRIZ" ÇIKIŞI 

Bakanlık,  Türkiye'yi ayrımcı tarifeleri derhal kaldırmaya çağırdı ve Çinli şirketlerin meşru hak ve çıkarlarını korumak için "gerekli önlemleri" alacağına söz verdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian da Türkiye'nin Çin otomobillerine ek vergi uygulama hamlesinin DTÖ kurallarına ve Çin-Türkiye ikili ilişkilerinin istikrarlı gelişme ivmesine aykırı olduğunu söyledi. Sözcü, ikili ticari işbirliğinin hızla büyüdüğünü ve pratik işbirliğinin iki ülke halkına somut faydalar sağladığını söyledi. 

NE OLMUŞTU?

Resmi Gazete'de yayınlanan bir cumhurbaşkanlığı kararı, ek Türk tarifesinin araç başına en az 7.000 ABD Doları olarak belirleneceğini ve 7 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe gireceğini belirlemişti.

Türkiye Ticaret Bakanlığı da yaptığı açıklamada, ek tarife kararının cari açık hedefleri ve yerli yatırım ve üretimi teşvik etme çabaları dikkate alınarak alındığını söylemişti.