Otomobil


Bakanlıktan yapılan açıklamada, AB'nin telafi edici tarife önlemlerine karşı atılan bu adımın, elektrikli araç endüstrisinin çıkarlarını korumayı ve yeşil dönüşüm konusunda küresel iş birliğini teşvik etmeyi amaçladığı belirtildi. 

Geçen hafta AB tarafından yayınlanan nihai kararla, Çin'den gelen elektrikli araçlara yüzde 35,3'e kadar vergi uygulanmasına karar verilmişti. Cnbce.com'da yer alan habere göre, Çinli yetkililer, “korumacı” tedbirlerden dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını belirtirken, bu yıl AB, konyak, süt ürünleri ve domuz eti ithalatına yönelik kendi soruşturmalarını başlattı.

Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "AB üyesi ülkelerin hükümetleri, endüstri ve kamuoyu dahil olmak üzere ilgili taraflardan gelen çok sayıda itiraza rağmen, AB'nin hala ilgili nihai tedbirleri yayınladığını ve Çin elektrikli araçlarına yüksek telafi edici vergiler uyguladığını görmekten üzüntü duyuyoruz. Çin buna kesinlikle karşıdır" denildi. 

ÇİN, TÜRKİYE’Yİ DE ŞİKAYET ETMİŞTİ 

Çin Ticaret Bakanlığı, şarj edilebilir hibrit araçlara getirdiği ek gümrük vergisi ve ithalat lisansı önlemleri konusunda Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde konsültasyonuna gitmesi için Türkiye'den talepte bulundu. 

Ekim ayında yapılan şikayette bakanlık sözcüsü, Türkiye'nin Çin'de üretilen elektrikli araçlara karşı 'ayrımcı önlemler' aldığını söyleyerek Türkiye'yi DTÖ kurallarını ihlal etmekle suçladı. 

TÜRKİYE, ÇİN’DEN GETİRİLEN ARAÇLARA EK GÜMRÜK VERGİSİ UYGULUYOR 

Türkiye eylül ayında Çin'den getirilen eletkrikli araçların ithalatı için getirilen katı şartları şarj edilebilir hibrit otomobil ve ticari araçları kapsayacak şekilde genişletti. Haziran ayında da Çin'den ithal akaryakıt ve hibrit motorlu araçlara ek gümrük vergisi getirilmişti. 

Türkiye'nin kararlarını 'tipik bir korumacı önlem' olarak nitelendiren Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Türkiye'nin DTÖ yükümlülüklerine uyarak derhal 'hatalı uygulamalarını' düzeltmesi için çağrıda bulundu.

İLGİLİ HABER

patronlardunyasi.com