Spor


“Dzeko sakatlandı, Mourinho Cenk Tosun’un kalmasını istedi ve kaldı” deniyor ama işin aslı öyle değil. Koç yönetimi, Urawa Red ile anlaşıyor, iş resmiyete dökülecekken FIFA’dan Cenk için lisans çıkmıyor. Sebebi de bir transfer döneminde 6’dan fazla oyuncuyu kiralık gönderememesi...

Türkiye Gazetesi’ndne Tahir Kum'un haberine göre, millî arada Fenerbahçe’de bir transfer hareketliliği vardı. Üçüncü forvet durumundaki yedek golcü Cenk Tosun’a sürpriz bir transfer teklifi geldi. Japon Ligi ekiplerinden Urawa Red Diamonds, FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda oynatmak için Cenk’i kiralama teklifinde bulundu.

Taraflar anlaşma sağladı hatta Cenk Tosun bu nedenle Avrupa’daki Rangers ve ligdeki Samsunspor maçlarında kadroya alınmadı. Ve bu transfer görüşmelerinin yaşandığı dönemde Edin Dzeko’nun Bosna Hersek Millî Takımı’nda burnu kırıldı.

Bir anda Cenk Tosun konusunda “Jose Mourinho, Dzeko’nun sakatlanması üzerine elde forvet alternatifinin kalmadığını belirterek Cenk’in kalmasını istedi ve takımda kaldı” iddiaları ortaya atıldı. Peki ya gerçek!

BONSERVİS ÖNERİSİNE RET

İşte o gerçek bir transfer skandalını ortaya çıkardı. Cenk Tosun’un transferinin yatmasının sebebi Dzeko’nun sakatlığı değil iş bilmezlik.

Fenerbahçe, Cenk’in kiralık gitmesi konusunda Japon ekibi Urawa Red ile anlaştı. İş resmiyete dökülürken Japon ekibi, FIFA’dan oyuncu için ITC (Uluslararası Transfer Sertifikası) için bilgisayara giriş yaptı ama onay alamadı.

Tekrar denendi sistem yine onay vermedi. Fenerbahçe Kulübü aranarak “Acaba sizin kiralık oyuncunuz 6’dan fazla mı oluyor?” dendi.
Bakıldı ve “Aaa evet” cevabı verildi. Skandal hata da o zaman anlaşıldı. Bu şok üzerine “Bonservisi ile verelim” denilen Japon kulübünden “33 yaşındaki oyuncuya bonservis ödemeyiz biz sadece Kulüpler Dünya Kupası için kiralayacaktık” cevabı geldi.

FARKLI YOLLARA GİDİLMEDİ

Kanarya, Cenk Tosun’un Japonya’ya transferinde son dakika golü yese de yönetim kanadı bu sorunu farklı yollarla çözebilirdi. Eğer istenseydi, Acun Ilıcalı’nın sahibi olduğu Hull City’ye kiralık giden Lincoln’un durumu satın almaya çevrilebilir veya Cenk Tosun’u kiralık verse de satış gibi gösterilebilirdi. Ancak sarı lacivertli yönetim  bu yollara başvurmadı.

TALİMAT NE DİYOR? 

FIFA kurallarına göre kulüplerin bir sezonda kiralayabileceği en fazla oyuncu sayısı 6. 6’dan fazla olduğunda sistem izin vermiyor. 21 yaş altı oyuncular ve altyapıdan yetişen futbolcular bu sınırlamadan muaf tutuluyor.

patronlardunyasi.com