Patronlar


Necla DALAN

Bugün iş dünyasında en çok ses getiren haberlerden biri SOCAR Türkiye’nin doğal gaz dağıtım şirketleri Bursagaz ve Kayserigaz’ı Aksa Doğalgaz’a satması oldu. Aslında bu iki şirketi 2019’da bünyesine katan ve bugüne kadar 209 milyon dolar yatırım yapan SOCAR Türkiye’nin kararı çok sürpriz olmadı. Geçtiğimiz kasım ayında bu iki şirketin satılacağı konuşulmaya başlanmıştı. 

Salı günü İstanbul’da düzenlenen toplantıda 7 milyar dolarlık yatırım planlarını açıklayan SOCAR Türkiye’nin CEO’su Elchin Ibadov, “Bursagaz ve Kayserigaz ile ilgili teklifler aldık. O tekliflerle ilgili karar alma aşamasındayız” dedi.

Ve o açıklamanın üzerinden birkaç gün geçtikten sonra satış kararı açıklandı.  Bursagaz ve Kayserigaz, yaklaşık 2 milyon aboneye doğal gaz dağıtım hizmeti veriyor. Yaklaşık 1,2 milyon BBS abonesi ve 7 bin kilometreyi aşan şebeke uzunluğu ile Bursagaz, “dağıtım lisansı sahiplerinin nihai tüketiciye yaptığı doğal gaz satış miktarı” bakımından Türkiye’nin dördüncü büyük doğal gaz dağıtım şirketi. Kayserigaz ise 7 bin kilometreyi aşan şebeke uzunluğu ile 700 bin aboneyi doğal gaz ile buluşturuyor. 

21 BÖLGEDE DOĞALGAZ DAĞITIMI YAPIYOR

2002 yılında Kazancı Holding’in bir iştiraki olarak faaliyetlerine başlayan Aksa Doğalgaz, EPDK’dan lisans hakkı kazandığı ve devraldığı toplam 21 bölgede doğalgaz dağıtımı ve perakende satışı yapıyor. 5 milyonun üzerinde abonesi olan şirket yılda 9.7 milyar metreküp doğalgaz dağıtımı gerçekleştiriyor. 

Aksa Doğalgaz'ın bağlı olduğu Kazancı Holding'in patronu Cemil Kazancı ile Bursagaz ve Kayserigaz’ı satın almalarını konuştuk.

Son yıllardaki sektörün en büyük satın alma operasyonuna imza attıklarını anlatan Kazancı, "Türkiye'de doğalgaz dağıtım pazarının yüzde 20'sini kontrol ediyorduk. Bu satın almayla payımız yüzde 32'lere çıkıyor. Hem abone hem satış anlamında büyük bir tecrübemiz vardı, bunu daha da pekiştirdik. Zaten sektörün en büyüğü idik şimdi açık ara lideriz" dedi.

"TECRÜBEMİZİ AFRİKA VE ASYA'YA TAŞIYACAĞIZ"

Bu satın alma sonrasında yurtdışına odaklanacaklarını da kaydeden Kazancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enerjideki gibi bilgimizi, tecrübemizi ve insan kaynağımızı bu kez doğalgazda yurtdışına taşımayı hedefliyoruz. Afrika ve Asya'da çeşitli ülkelere tecrübemizi taşımak istiyoruz. En büyük hedefimiz bu."

ENERJİDE 2030 SONUNA KADAR 5 MİLYAR DOLAR YATIRIM PLANI VAR

Burada Aksa Enerji ile ilgili bir hatırlatma yapmak isterim. Cemil Kazancı ve Aksa yönetimi geçtiğimiz eylül ayında yatırımcılarla bir toplantı yaptı. Bu toplantıda konuşan Aksa Enerji Yönetim

Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, şunları söylemişti:

“2030 yılı sonuna kadar 5 milyar dolar tutarında yatırımla, kurulu gücümüzü 3 katına çıkartarak 1,1 milyar dolar FAVÖK yaratmak hedefi ile ilerliyoruz. Güçlü ve yenilikçi stratejimizle bu hedefimize ulaşacağımıza güvenimiz tam. Aksa Enerji olarak geleceğin enerji dünyasına yön vermeye devam edeceğiz. Bu doğrultuda belirlediğimiz stratejik hedefler; sadece bugünün değil, yarının enerjisini de şekillendirmek için attığımız adımlardır. Bulunduğumuz her yerde insana ve çevreye değer katmayı; bunu yaparken de ülkemizi her anlamda güçlendiren çalışmalara imza atmayı sürdüreceğiz.”

İLGİLİ HABER

SOCAR, Türkiye’nin en büyük dördüncü doğal gaz dağıtım şirketi Bursagaz ve Kayserigaz’ı AKSA Doğal Gaz'a sattı

patronlardunyasi.com