Patronlar


AKP Hükümeti'nin aldığı radikal bir kararla yılbaşında geçilen YTL (Yeni Türk Lirası) tedavüldeki yerini aldı ama vatandaşın dilinde yer bulamadı. Yeni para kampanyasında 'kanatlanıp uçurulan sıfırlara' rağmen, hükümet de sokaktaki vatandaş da sıfırları bırakamadı. 81 yıllık TL'nin tedavülden kalkmasına neredeyse 3.5 ay kala da Merkez Bankası, TL'yi bir türlü bırakamayanlar için yeni bir kampanya başlatmaya karar verdi.

Merkez Bankası (MB) Başkam Süreyya Serdengeçti, bugün Devlet Bakara Ali Babacan ve Hazine Müsteşarlığı yetkililerinin katılımıyla bir basın toplantısı yaparak, tedavüle girdiği l Ocak 2005 tarihinden bugüne YTL ile ilgili rakamsal gelişmeleri açıklayacak. Serdengeçti'nin ayrıca yeni kampanyayla ilgili bilgi vermesi de planlanıyor.

Merkez Bankası'nın yürüteceği YTL'ye uyum kampanyasıyla ilgili bilgi veren yetkililer, yeni kampanyada birden fazla enstrümanın kullanacağını belirtiyor. Yılbaşı öncesi yapılana göre daha dar kapsamlı düşünülen kampanya stratejisi l Ocak 2006 tarihinden itibaren TL'nin tedavülden kalkacağının vatandaşa hatırlatılması, tüm işlemlerin artık YTL ile yapılacak olması ve çift etiket uygulamasının da kalkacağı konusunda vatandaşın uyarılması üzerine kurulacak.

Hükümet bile YTL ile değil TL ile konuşuyor
Kampanya kapsamında, YTL'ye vurgu yapacak toplantı, panel ve benzeri organizasyonlar düzenlenmesi, ayrıca 'yeni afiş ve broşürlerin' üretilip dağıtılması planlanıyor. Merkez Bankası bu kampanya için bir reklam ajansı ya da halkla ilişkiler şirketinden hizmet almayı düşünmüyor.

MB'nın sorunsuz yürüttüğü YTL operasyonu ve aylar öncesinden başlattığı tanıtım kampanyalarının da bir sonucu olarak tedavüldeki paranın YTL'ye dönüşme oranı giderek arttı. Banka'nm en son verilerine göre geçtiğimiz hafta tedavüldeki paranın YTL'ye dönüşme oranı yüzde 90'ın üzerine çıkti. MB, yıl sonuna kadar, özellikle de Eylül sonundan itibaren dönüşümün çok daha hızla tamamlanacağını öngörüyor. Başkan Serdengeçti'nin de bugünkü toplantıda bu veri ve öngörüleri açıklaması bekleniyor.

Ancak sorun YTL'nin günlük hayatta yerleşmesinde yaşanıyor. Kullandığı para YTL de olsa, sokaktaki vatandaş gündelik dilinde YTL'yi kullanmıyor. Bu konuda hükümeti üyeleri de vatandaştan geri kalmıyor. Başta Başbakan olmak üzere hükümetin ekonomi bakanı bile konuşma ve açıklamalarında hala TL ile yapıyor.

Gülümhan Gülten/Vatan