Ekonomi


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) İkinci Başkanı Doç. Dr. Turan Erol, SPK'da 4 yıldır en büyük sıkıntılardan birinin masanın diğer tarafıyla yakın diyalog kuramamak olduğunu belirterek, "İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve SPK arasında çok iyi bir diyalog, bir anlayış birliği olmasını istiyoruz" dedi.

Geçen ay görev süresi dolan SPK eski Başkanı Doğan Cansızlar'ın yönetime yönelik eleştirilere ilişkin ise Erol, SPK'nın çok iyi yasa ve kurumsal yapıya sahip bir kurum olduğunu ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi: "Ama çok da önemli bir farkı var. Bir üst kurul özelliğinde. En büyük özelliği; bir müsteşarlık, bir genel müdürlük değil. 7 kişiden oluşan bir kurul. SPK Başkanı, imza yetkisi diğerleriyle aynı ama ilave görev ve sorumlulukları olan bir kişi. Doğan Beyin, bu bağımsız kurum yapısını tam anlayıp ona göre davranması gerekirdi. Bu gibi kurumlarda, tek adam üzerine bir yaklaşım sergilenirse sıkıntı çıkıyor. Kurumsal yapı tamamen ortak karara, ortak akla göre kurulmuş. Ama siz klasik bürokraside olduğu gibi, tek adam üzerine bunu kurmaya çalışırsanız orada sorunlar çıkıyor. Bizim çalışma prensibimizde ortak akıl, ortak karar önemli."

TIKANMIŞ KANALLAR VARDI
SPK Başkanlığı için adı geçen ve vekaleten bu görevi yürüten Erol, sermaye piyasalarında bundan sonraki döneme ilişkin genel durum değerlendirmesi yapmak için SPK Kurul Üyeleri, İMKB Başkanı Osman Birsen, İstanbul Altın Borsası Başkan Vekili Vahdettin Ertaş, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Başkanı Metin Ayışık, İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş. Genel Müdürü Emin Çatana, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. Genel Müdürü Remzi Özbay, Türkiye Kurumsal Yatırımcılar Yöneticileri Derneği Başkanı Gürman Tevfik ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği Başkanı Haluk Sur ile bir araya geldi.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya ilişkin açıklama yapan Erol, 2 yıl üyelik, 2 yıl da ikinci başkanlık olmak üzere 4 yıldır SPK'da görev yaptığını hatırlatarak, bu dönemde kurumlar arasındaki diyalog eksikliğinin bir handikap oluşturduğunu ve karar alma süreçlerini etkilediğini söyledi. Erol, 4 yıldır ilk defa SPK'nın teklifiyle yapılan bu tür geniş katılımlı toplantıyı bundan sonra ayda bir veya 2-3 ayda bir yapmayı düşündüklerini kaydederek, bu sayede masanın diğer tarafındakilerce eksikliklerin, sıkıntıların, piyasanın gelişmesine katkıda bulunacak düşüncelerin ilk ağızdan aktarılacağı bir ortam oluşacağını vurguladı. Erol, "Açıkçası tıkanmış olan birtakım kanallar vardı. Bu kanalları açarak orada bilgi, düşünce ve değerlendirme akışının sağlıklı bir şekilde bize ulaşmasını istedik ki bundan sonra kararlarımız daha sağlıklı, daha fazla piyasaya yönelik olsun, piyasanın düşüncelerini daha fazla dikkate alalım" diye konuştu.

Çalışanların maaşı düzeltilecek

Erol, denetimle ilgili de AB mevzuatına uygun çalışmaların sürdürüleceğini, bu alanda AB ülkeleriyle ortak programların hayata geçirileceğini belirtti. Mortgage sistemine ilişkin ise Erol, yasanın mutlaka 2007 yılının dördüncü ya da beşinci ayına kadar çıkacağını düşündüğünü kaydederek, "Eksik çıkmasındansa, hatasız, ancak 5-6 ay ya da 1 yıl geç çıkması daha doğru" diye konuştu. SPK'da 5-6 yıldır maaşların dondurulmuş olduğunu ve bunun büyük bir sıkıntı yarattığını anlatan Erol, bu nedenle çalışanların maaşlarında bir düzeltmeye gidebileceklerini, bunun gerekli olduğunu söyledi.

Proje finansmanı projeleri geliyor

Erol, SPK'nın enstrümanları geliştirerek piyasayı derinleştirmek istediğini ve bu konuda öncü olma misyonu bulunduğunu vurgulayarak, yeni dönemde özellikle bu konuya vurgu yapmak istediklerini, geleceğe dönük yeni adımlar atmanın görevleri dahilinde olduğunu bildirdi. Denetim ve düzenlemenin yanı sıra mesela altyapı yatırımlarının finansmanına yönelik projeler üretebileceklerini ifade eden Erol, "Burada bir nevi piyasaya fikrimizi satacağız, (böyle yapabiliriz) önerisinde bulunacağız" dedi.